Zero voturi pentru moţiunea simplă înaintată de PSRM pe domeniul economiei. Gaburici rămâne în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea simplă asupra domeniului economiei nu a fost susţinută de niciun deputat. Parlamentarii socialişti, care au înaintat moţiunea, au părăsit şedinţa până ca aceasta să fie supusă votului, transmite IPN.

În procesul dezbaterilor din plen, ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a enumerat realizările ministerului şi indicii care denotă o situaţie mai bună în economie. El a menţionat creşterea exporturilor pe piaţa UE, atragerea investiţiilor străine, crearea parcurilor industriale, creşterea PIB-ului, îmbunătăţirea climatului investiţional etc. 

Ministrul a spus că eforturile ministerului de profil reorganizat se bazează pe consolidarea domeniilor noi preluate, dar şi pe perfecţionarea celor existente. Creşterea investiţiilor străine şi infrastructura drumurilor, mediul de afaceri şi politica antreprenorială, se numără printre principalele obiective.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea l-a contrazis pe ministru, spunând că în ultimii ani investiţiile străine au scăzut de opt ori. Numărul taxelor şi impozitelor a crescut, iar acest lucru nu stimulează agenţii economici să facă investiţii. Deputaţii socialişti au mai spus că creşterea economică reflectată în statistici este menţinută exclusiv de remitenţe şi de ajutorul din afara ţării. De creştere economică reală nu poate fi vorba.   

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi s-a interesat când va avea Moldova o autostradă şi o cale ferată europeană şi dacă există un plan de acţiuni în acest sens. El i-a sugerat ministrului să discute subiectul cu premierul român, Viorica Dăncilă, care vine în Moldova săptămâna viitoare.

În sesiunea de întrebări, ministrul a fost rugat de deputata PL Alina Zotea să comenteze scandalul diplomei sale de bacalaureat. Chiril Gaburici a spus că faptele contează. 

„Când am acceptat să revin în politică, mi-am dat seama că va fi mizerie care va fi turnată pe capul meu. Şi eu sunt ok. Eu am creat companii foarte mari, companii mici, proiecte. Nimeni n-o să-mi poată lua ceea ce am în cap şi în inimă. Bagajul meu şi experienţa mea îmi permit să le construiesc de la zero. Asta nu mă va putea deranja în activitatea de toate zilele”, a menţionat ministrul.

În luările de cuvânt, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că socialiştii greşesc atunci când spun că anul 2017 a fost un eşec economic. Dimpotrivă, mediul economic se îmbunătăţeşte, iar PSRM încearcă să inducă în eroare populaţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite