Şoferii implicaţi în accidente, supuşi şi testului pentru consumul de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Şoferii implicaţi în accidente, pe lângă testul la alcoolemie, sunt supuşi şi unui examen medical pentru a stabili dacă au consumat droguri. În ultimele luni ale anului curent, numărul persoanelor depistate cu consum de droguri şi alte substanţe psihotrope este în creştere, fapt ce a contribuit şi la majorarea numărului de accidente rutiere.

Solicitat de IPN, Gheorghe Roşior, şef secţie examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, din cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a declarat că şoferilor implicaţi în accidente rutiere li se prelevă două probe – de sânge şi urină pentru a se stabili dacă au consumat alcool sau droguri. Pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistraţi în stare de ebrietate 154 de persoane, iar 170 au săvârşit accidente rutiere sub influenţa drogurilor.

„De remarcat este şi faptul că, dacă alcoolul are miros şi semne ebrietăţii alcoolice persistă câteva ore şi sunt evidente, atunci în cazul consumului de droguri manifestările clinice sunt mai puţin pronunţate. Astfel, drogurile se menţin în sânge 2-4 ore şi după aceea se sedimentează în muşchi şi în ficat”, a explicat expertul, menţionând că acestea nu mai pot fi depistate în sânge şi din aceste considerente se colectează urina pentru a identifica metaboliţii.

Gheorghe Roşior a declarat că Dispensarul Republican de Narcologie, precum şi publice spitale raionale dispun de posibilitatea de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei. Acestea deţin expres-teste pentru identificarea consumului de alcool şi droguri, precum şi de utilaj de laborator pentru identificarea cantitativă a alcoolului şi/sau drogurilor consumate.

Expertul a mai spus că au existat cazuri în care şoferii implicaţi în accidente rutiere, văzând că trebuie să fie supuşi şi testului pentru consumul de droguri, refuzau examinarea medicală. Printre conducătorii depistaţi pozitiv se numără şi şoferi de taxi, şoferi de microbuz. A fost înregistrat şi un şofer de troleibuz, precum şi trei funcţionari publici care au consumat medicamente cu efecte similare, respectiv nu aveau voie să şofeze.

În prezent în cadrul secţiei există teste-expres chiar şi la 12 droguri, iar în curând vor fi achiziţionate teste care vor identifica 20 de tipuri de droguri consumate.

Potrivit specialiştilor, efectele drogurilor sunt diferite. Printre acestea se numără starea de euforie, accelerarea vorbirii, anxietate, stări confuze, somnolenţă, disconfort, slăbiciune, agitaţie care ar putea degenera în depresie, agresivitate etc. Colaboratorii Inspectoratului Naţional de Patrulare, în cazul unor suspiciuni, în mod obligatoriu trebuie să conducă conducătorii auto la instituţia medico-sanitară publică din apropiere pentru examinare medicală, inclusiv testarea pentru consumul de droguri sau stării de ebrietate provocate de consumul stupefiantelor, psihotropelor şi medicamentelor cu efect similar acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite