Adopţie cu de-a sila. Reacţia celor trei minori care ar putea ajunge în America împotriva voinţei lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii nu vor să fie adoptaţi. FOTO Adevărul
Copiii nu vor să fie adoptaţi. FOTO Adevărul

Trei copii din Republica Moldova de 9, 12 şi 14 ani ar putea fi adoptaţi de o familie din Statele Unite ale Americii care îşi doreşte să-i înfieze. Fraţii însă nu vor acest lucru şi spun că se simt presaţi de angajaţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei care i-ar obliga să-i accepte pe americani drept părinţi. Ministerul neagă acuzaţiile şi afirmă că aceste informaţii sunt orientate să lezeze onoarea instituţiei.

Tamara Plămădeală, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Apărătorul Copilului” a vorbit despre cazul celor trei fraţi în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit ei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) şi Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului încălcă drepturile copiilor în procesul de adopţie internaţională. Plămădeală susţine că aceşti trei minori s-au pomenit, la data de 11 decembrie curent, că sunt în proces de potrivire cu o familie din America, selectată de MMPSF. Potrivit legislaţiei, copiii orfani care au împlinit vârsta de 10 ani au dreptul să-şi exprime opinia şi să spună răspicat dacă vor sau nu să fie adoptaţi de o anumită familie. Astfel, cei trei fraţi au declarat că nu vor să facă parte din familia americanilor, însă părerea lor nu este luată în considerare nici de reprezentanţii Ministerului, nici de cei ai Direcţiei municipale, susţine Tamara Plămădeală.

Copilul decide în ce familie vrea să meargă

Tamara Plămădeală susţine că minorii au scris cereri către Direcţia municipală şi MMPSF în care au indicat că refuză să fie adoptaţi de către această familie. Aceasta mai menţionează că cei trei copii au fost invitaţi în biroul Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului care i-ar fi presat să accepte adopţia. „Au stat o oră şi au încercat să-i convingă să meargă în SUA. Când am intrat în oficiu, copiii erau plânşi, posomorâţi. Apare întrebarea, de ce se ţine morţiş ca aceşti fraţi să fie adoptaţi anume de această familie. Este evident că există un interes personal,atât al angajaţilor Ministerului, cât şi a celor de la Direcţia municipală”, afirmă Tamara Plămădeală. Aceasta mai spune că pe data de 18 decembrie, doi dintre fraţi au plecat să-şi petreacă vacanţa la o familie din Italia la care merg deja de cinci ani, în baza unui Memorandum de cooperare între Ministerul Educaţiei şi o organizaţie de caritate din Italia. Copiii însă s-au întors în Republica Moldova mult mai devreme, pentru a continua să se întâlnească cu familia de americani care vrea să-i adopte.

„Nu vreau în America”

Adevărul Moldova a discutat cu doi dintre fraţii minori. Aceştia sunt plasaţi într-o instituţie rezidenţială din Chişinău, iar mezina se află în serviciul asistenţei parentale profesioniste. Cel mai mare dintre minori are 14 ani şi spune răspicat că el şi fraţii lui mai mici nu vor să se mute în America. „Americanii au venit direct la şcoală fără ca noi să fim preîntâmpinaţi. A doua zi am plecat împreună prin oraş. Ne-au spus că ar vrea să ne ia cu ei. Păreau de treabă”, spune cel mai mare dintre fraţi, în timp ce cel mijlociu murmură „eu nu vreau în America”. Copiii s-au arătat cel mai deranjaţi de faptul că vacanţa lor în Italia a fost ruinată. „Ştiţi, noi cunoaştem familia aceea de cinci ani, sunt oameni buni. Am vrut să petrecem acolo Crăciunul şi Anul Nou”, povesteşte fratele mai mare.

Copiii afirmă că ar accepta să fie adoptaţi doar de această familie italiană, de alţii nici nu vor să audă. „Noi nu-i putem lăsa pe cei pe care-i cunoaştem de cinci ani pentru cineva pe care-i ştim de două zile. Familia din Italia a zis că va face tot posibilul să ne ia. Noi şi italiană am învăţat cu ei”, spun copiii. Ei ne-au confirmat că au fost chemaţi în biroul Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale şi că aceasta i-ar fi ameninţat. „Ne-a spus că nu vom vedea niciodată Italia şi că dacă totuşi plecăm în această ţară, sora noastră va rămâne orfană”, menţionează minorii.

Valuri într-un pahar

Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, spune că, într-adevăr, s-a întâlnit cu copiii în biroul ei, dar că nu a făcut presiuni asupra lor. „Am aflat că cel mai mare dintre ei a spus că împreună cu fraţi săi vor fi adoptaţi de o familie din Italia. M-a pus în gardă acest lucru. Am vorbit cu ministerul şi am aflat că nimeni altcineva, în afară de americani, nu a solicitat adopţia lor. Am discutat în prezenţa psihologului. Ei m-au întrebau dacă cuplul italian poate să-i adopte. Le-am zis că e posibil, dar că încă nu au prezentat actele necesare. Am încercat să le explic că ar fi mai bine să rămână aici, să nu plece în vacanţă în Italia. Mi-e trist că copiii sunt manipulaţi”, afirmă Svetlana Chifa. Aceasta mai spune că Tamara Plămădeală a făcut valuri într-un pahar, întrucât procedura propiu-zisă de adopţie încă nu a început, iar cererea scrisă de copii, în care aceştia spun că nu vor să fie luaţi în America, nu ar fi una oficială. „Această cerere nu e document oficial. Trebuie autentificată la notar sau la autoritatea locală, unde copilul trebuie să vină alături de reprezentanţii instituţiei de plasament şi să spună dacă vrea sau nu să fie adoptat”, explică şefa Direcţiei municipale.

Potrivit Legii, adopţia este permisă numai persoanelor care au capacitate deplină de exerciţiu, au atins vârsta de 25 de ani şi sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte, dar nu cu mai mult de 48 de ani. Potrivit spuselor copiilor, cuplul de americani nu întruneşte această caracteristică, întrucât bărbatul ar avea 62 de ani, iar femeia 40 de ani. Svetlana Chifa afirmă însă că, în acest caz, prevederea nu este încălcată, pentru că unul dintre părinţi are vârsta potrivită.

Ministerul Muncii dezminte informaţiile lansate de Tamara Plămădeală, „orientate să lezeze onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională atât a instituţiei, cât şi a angajaţilor acesteia, catalogându-le drept calomnii - infracţiune asupra căreia urmează să fie sesizate autorităţile de drept. În aceeaşi ordine se înscrie acţiunea de instigare şi manipulare a opiniei publice”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite