Cum vor salva viaţa unui copil opt deţinuţi din Penitenciarul nr. 15 din Cricova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt tineri care se află în detenţie la Penitenciarul nr. 15 din Cricova au demonstrat, ieri, că în spatele gratiilor există şi persoane cu inimă mare. Aceştia au contribuit la strângerea banilor pentru un copil de cinci ani care are nevoie de o intervenţie chirurgicală la ochi.

De ieri, în Republica Moldova a început săptămâna naţională a voluntariatului, care se află la a noua ediţie. Cu această ocazie, în parcul „Valea Trandafirilor” din municipiul Chişinău a fost organizată o licitaţie din opt tablouri pictate de opt deţinuţi. „Banii de la licitaţie vor fi donaţi unei familii monoparentale. Este vorba despre o mamă al cărei copil de cinci ani are nevoie de o intervenţie chirurgicală la un ochi, care costă 3.000 de lei. Această familie stă în chirie la Chişinău. Mama lucrează în calitate de femeie de serviciu. Dar, anterior, ea a fost cerşetoare. Acum s-a implicat în serviciu”, a precizat Diana Pîntea, şefa Serviciului activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială din cadrul Penitenciarului nr. 15 din Cricova.

Deţinuţii, operele lor şi cumpărătorii acestora. FOTO Alexandru Tarlev

image

Un tablou pentru primar

Prezenţi la eveniment, cei opt condamnaţi s-au bucurat în libertate de aerul primăvăratic. Din vânzarea tablourilor pictate de ei s-au adunat 3.110 lei. O luptă aprigă s-a dat între edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, şi câţiva antreprenori. Primarul capitalei a ţinut neapărat să procure un tablou, care l-a costat 600 de lei, cea mai mare sumă oferită în cadrul acestei licitaţii. „Tabloul îl voi pune în birou. Tradiţional, acolo se adună diverse bunuri primite cadou sau procurate, de asemenea, în cadrul licitaţiilor sau în cadrul târgurilor. După ce se adună un număr mai mare, fac şi eu la rându-mi o donaţie mai departe. Dacă sunt cărţi le dau la bibliotecă, dacă sunt icoane - la biserici, unde pot fi valorificate pentru alţi doritori, iar dacă sunt tablouri, pot fi expuse în cadrul unei galerii sau le fac cadou copiilor când vin de Crăciun sau în excursii. O vorbă spune că „Dar din dar se face rai”, însă într-o manieră corectă şi discretă. Adică, în momentul în care îmi este mie transmis ceva, cel puţin o perioadă se găseşte la mine în birou, ca să nu se întâmple aşa că azi l-am primit şi mâine a dispărut”, ne spune Dorin Chirtoacă.

Deţinuţii care îşi doresc o schimbare

De asemenea, deţinuţii au scris şi un mesaj social pe plăcile de beton din parcul „Valea Trandafirilor” care spune că „Schimbarea spre bine începe de la tine”. Deţinuţii simt lipsa societăţii. „Când i-am întrebat de ce s-au implicat în activitatea aceasta, mi-au spus că le este dor de oameni”, a explicat Diana Pîntea. 

Deţinuţii admiră peisajul de primăvară. FOTO Alexandru Tarlev

image

Mihai, un deţinut de 27 de ani, ne-a destăinuit că pentru el „voluntariatul  înseamnă momentul acesta de ajutor a copiilor nevoiaşi, a celor care au probleme cu sănătatea. Şi vrem să arătăm că sunt persoane condamnate care au inimă bună şi pot face un viitor pentru nişte copii care nu au posibilităţi. Tabloul pictat de mine reprezintă natura pe timp de toamnă”. Mihai spune că a mai participat şi la alte acţiuni pozitive din cadrul penitenciarului, în care se află de nouă ani. Până la libertate i-au mai rămas doi ani şi jumătate, de aceea a ţinut să transmită un mesaj. „Vreau să transmit un mesaj pentru cei care încă nu şi-au dat seama că este nevoie să facă voluntariat, să-i îndemn să participe, să simtă momentul acesta când acorzi o mână de ajutor pentru un copil care are nevoie de acesta”, a transmis Mihai.

   

image

Mihai, deţinutul în vârstă de 27 de ani. FOTO Alexandru Tarlev

image

Un mesaj pentru societate. FOTO Alexandru Tarlev

„Figurile de şah sunt de diferite culori. Ca oamenii”

Şi Leonid are 27 de ani, iar tabloul pictat de el reprezintă o tablă de şah lângă care erau răsturnate calul, regele şi alte câteva piese. „Cel mai interesant este că aceste figuri puternice sunt ieşite din joc, stau la marginea tablei. Aceasta simbolizează că uneori, figurile cele mai puternice sunt eliminate mai repede. De obicei, cei care pictează asemenea peisaj îl fac în culorile alb şi negru. În tabloul meu figurile sunt de diferite culori, aşa cum sunt şi oamenii”, a povestit Leonid, care se află în detenţie din anul 2007 şi mai are încă 11 ani să-şi ispăşească pedeapsa.

   

image

Leonid a pictat o tablă de şah. FOTO Alexandru Tarlev

Acest eveniment a fost un prilej pentru cei opt condamnaţi de a discuta cu primarul capitalei. „Mi-au transmis o scrisoare sigilată pe care o voi citi la birou. Am discutat despre cum s-a întâmplat să ajungă acolo, dacă a fost pe dreptate sau nu, respectiv cum văd ei mai departe evoluţia lucrurilor”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Privilegiile deţinuţilor

Odată ce participă la astfel de evenimente, deţinuţii au şi unele privilegii. „Legea prevede menţionarea condamnatului; pot beneficia de o întrevedere suplimentară, de un colet suplimentar sau chiar de o mulţumire din partea administraţiei penitenciarului. Menţiunea care li se acordă figurează în dosarul personal al deţinutului. Iar orice deţinut are şansa de a aplica la eliberarea condiţionată înainte de termen. Şi judecătorii iau în consideraţie asemenea menţiuni”, precizează Diana Pîntea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite