Discriminarea femeilor cu dizabilităţi, o realitate tristă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discriminarea femeilor cu dizabilităţi este o realitate tristă în Republica Moldova. Aceste femei sunt discriminate în relaţiile cu instituţiile statului, sunt excluse de pe piaţa muncii şi nu participă la viaţa politică. Declaraţia a fost făcută de către Asya Varbanova, reprezentantă UN Women în Moldova, luni, 23 octombrie, la deschiderea forumului naţional al femeilor cu dizabilităţi, transmite IPN.

În Republica Moldova, femeile cu dizabilităţi alcătuiesc 48% din numărul persoanelor cu dizabilităţi, ele sunt active, au potenţial de a schimba ceva şi pot contribui la dezvoltarea comunităţii şi a ţării, spune Asya Varbanova. 

Potrivit reprezentantei UN Women în Moldova, aceste femei au idei care trebuie puse în practică, trebuie analizate şi luate în considerare atunci când se elaborează politici la nivel de stat.

Asya Varbanova spune că, deşi în ultimii ani s-au făcut paşi pentru a combate discriminarea femeilor cu dizabilităţi, este încă mult de făcut. O reprezentare mai largă a femeilor cu dizabilităţi va contribui la o mai bună respectare a drepturilor omului în Republica Moldova. 

„Acest lucru va duce la o societate mai prosperă, mai bogată. Moldova va deveni un loc mai bun pentru toate categoriile de cetăţeni. În 2030, Moldova ar trebui să fie o ţară unde să fie respectate toate drepturile şi nimeni să nu rămână neajutorat”, a declarat Asya Varbanova.

Prezent la deschiderea forumului naţional al femeilor cu dizabilităţi, premierul Pavel Filip a remarcat faptul că genericul evenimentului – „Avem abilităţi, dorim posibilităţi” – semnifică dorinţa şi necesitatea unui dialog constructiv, astfel ca să fie identificate barierele existente, constrângerile, după care acestea să fie eliminate,  ca să fie oferite şanse egale tuturor cetăţenilor moldoveni. 

„Atunci când vorbim despre şanse egale pentru femei sau pentru persoane cu dizabilităţi, nu este important doar să ai aprobată o lege în acest sens, este nevoie de implementare”, a declarat Pavel Filip, dând asigurări că nu există reticenţă la nivelul instituţiilor statului.

Forumul naţional al femeilor cu dizabilităţi este organizat de către Asociaţia Antreprenorilor cu dizabilităţi din Republica Moldova, cu susţinerea programului ONU „Femeile în politică”, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite