„Nu-ni ragi, când te-ai f**ut nu ai zgherat”. Mărturiile femeilor care au trecut prin sistemul medical prenatal din Moldova DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO GETTY IMAGES
FOTO GETTY IMAGES

Numeroase femei se arată indignate faţă de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea au relatat situaţiile revoltătoare din spatele pereţilor maternităţilor într-o declaraţie, semnată şi susţinută de 35 de organizaţii neguvernamentale. Prin respectivul document se cere autorităţilor să ia măsuri ferme şi urgente pentru a remedia situaţia în domeniu.

Mamele evocă sute de cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenţei medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate şi tratate greşit – acţiune uneori letală pentru făt şi cu urmări grave pentru integritatea fizică şi emoţională a lăuzei.

În acest context, femeile s-au mobilizat pe Internet şi au semnat o declaraţie comună prin care cer autorităţilor să iniţieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenţii calitative, supravieţuirii copiilor prematuri, cât şi din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrităţii şi jurământului depus. 

„Respectiva declaraţie este deosebită de multe altele prin sinceritatea ei. Pe lângă lista de solicitări, aducem pe masa premierului, a ministrului Sănătăţii şi a altor factori de decizie inclusiv relatările semnatarelor. Acesta este fundalul pe care se solicită reforme palpabile. Am vrut să-l conturăm cât mai clar şi sper că ne-a reuşit. Starea de lucruri în domeniul medicinei obstetrice este de o gravitate fără precedent, de aceea şi necesită o intervenţie fără precedent”, a declarat autoarea declaraţiei, Anastasia Cucuruz.

Potrivit grupul de iniţiativă, acesta este pregătit în aceeaşi măsură să vină atât în întâmpinarea statului pentru reformarea sistemului medical, cât şi să se împotrivească dacă autorităţile vor opune rezistenţă reformelor sau dacă vor exista tentative de intimidare a semnatarelor sau autorilor declaraţiei.

Declaraţia a fost înregistrată vineri, 12 decembrie, la Guvern, la Ministerul Sănătăţii, CNA, Oficiul Avocatul Poporului şi alte instituţii cărora grupul de iniţiativă le-a înaintat solicitări. 

Din momentul înregistrării, autorităţile au la dispoziţie 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiţionarelor.

Discuţiile despre lacunele din sistemul medical au luat turaţii în spaţiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o reţea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în toaleta Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău, după ce a strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, tânăra este asistată gratuit de către avocaţii unei organizaţii neguvernamentale de profil.

Vă relatăm istoria Angelei B.

„Cazul a avut loc în 2005. La 12 săptămâni, pentru a mă „pune la evidenţă”, m-am programat la L.C., medicul de familie de la Policlinica nr. 3. Prima întrebare care mi-a adresat-o: „Îţi dau îndreptare la avort?”. Menţionez că era prima sarcină, aveam 25 de ani, eram căsătorită de 1,5 ani. Pe parcursul sarcinii, ignorare totală, nu reacţionau nici la plângeri. Când am mers să nasc, la secţia de internare a Spitalului nr.1, moaşa de gardă (păcat nu s-a prezentat pe nume, dar vocabularul select o caracterizează. Numai fraza „Nu-ni ragi, când te-ai f**ut nu ai zgherat, da amu ni-o faşi aişea pi prinţăsa?”, după care a urmat fraza către infirmieră „Fa Zină, e-o pe asta şi ridic-o în Patologie, să nu-ni moară la mine la smenă”. După naştere, „medicul de familie” nu s-a arătat timp de o lună şi nu a făcut patronajul nou-născutului, însă în cartela copilului prima vizită este scrisă data de 8 august, a doua zi după ce am născut”, mărturiseşte tânăra.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite