Adevărul Live, ora 14.00: Radu Preda, preşedinte IICCMER, despre harta memoriilor comuniste, noul proiect din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Preda, preşedinte IICCMER FOTO Eduard Enea
Radu Preda, preşedinte IICCMER FOTO Eduard Enea

Bucureştiul va avea, începând de anul acesta, o hartă a memoriilor comuniste. Clădiri care acum sunt grădiniţe pentru copii, dar cândva erau închisori unde foşti deţinuţi politici erau chinuiţi, foste spaţii de arest sau sediul Securităţii vor putea fi vizitate în cadrul unor trasee ghidate. Radu Preda, preşedintele IICCMER, vorbeşte, la Adevărul Live, de la ora 14.00, despre turul printre instituţiile totalitare represive ale României.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Pe Calea Plevnei, la numărul 137 A, din Capitală, în spatele unor garduri vopsite în verde, se află Iprochim, o companie de inginerie chimică, multă vreme o instituţie de stat, dar şi o grădiniţă pentru copiii angajaţilor din Ministerul Apărării Naţionale. În aceeaşi clădire, în anii ’30 – ’40, îşi avea sediul secţia de poliţie judiciară militară din cadrul Direcţiei justiţiei militare a MApN şi în interiorul căreia au avut loc sute de anchete şi interogatorii. Mai târziu, după 1950, a devenit un centru de detenţie, unde au fost chinuiţi şi încarceraţi din motive politice foarte mulţi oameni. Renumita închisoare comunistă Malmaison.

Pe strada Toamnei, actualul sediu al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este şi locul unde, înainte de 1990, îşi desfăşura activitatea o mare unitate militară a Departamentului Securităţii Statului (DSS).

Acestea sunt doar două exemple de instituţii din Capitala ţării care au o istorie mai mult sau mai puţin cunoscută de oameni. Printr-un proiect iniţiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), spaţiile de teroare şi de arest din vechiul regim, care descriu şi recompun o hartă a regimului comunist, vor fi prezentate oamenilor prin trasee ghidate. Atenţie! S-ar putea ca în zidurile pe lângă care treceţi în fiecare zi să nu aibă o istorie construită doar din cărămizi şi beten.

„În clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme şi este o gravă defazare istorică şi biografică în raport cu trecutul recent”, a declarat Radu Preda, preşedinte IICCMER, adăugând că institutul îşi propune să pună clădirile în circuitul memorial „direct sau indirect, măcar şi prin simpla menţionare în faţa clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă“.

De la ora 14.00, la Adevărul Live, Radu Preda, preşedinte IICCMER, vorbeşte despre istoria acestor clădiri din Bucureşti şi cum va arăta harta memoriilor regimului comunist.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite