Adi Manolovici predă rock în Drumul Taberei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul a înfiinţat concursul Naţionala de Rock în 2007. În plus, predă lecţii de chitară în studioul său după manuale redactate de el şi aprobate de minister.

Citiţi şi

Sunetul muzicii AC/DC în România

Adi Manolovici, „dom'profesor“ de chitară

Adi Manolovici îi ademeneşte pe tineri cu sounduri de rock, country, jazz şi blues. „La mine vin tineri între 10 şi 25 de ani. Am propria tehnică şi predau şi manuale ale Conservatorului din Anglia“, spune Adi. Prin studioul lui au trecut 300 de chitarişti de la trupe mari, dar şi mai puţin cunoscute. Băieţi care au trecut pe la trupe ca Viţa de Vie, Academia de Rock, Amicii, El Negro şi Firma s-au şcolit în studioul din garajul lui Adi.

A cântat cu băieţii lui Marin Preda

Era decembrie 1979 când vecina lui Adi, stewardesă, îi aduce din străinătate un album „The Wall“, semnat Pink Floyd. La 10 ani, cât avea atunci, s-a hotărât să înveţe să cânte la instrumentul cu coarde de care mai toţi greii rockului, de la Led Zeppelin şi Deep Purple la AC/DC, se foloseau pentru a scoate sunete incredibile.

„Fratele meu cânta deja şi m-am luat după el. În liceu am avut şi o trupă, Hellion, iar colegii mei cu care cântam erau băieţii lui Marin Preda, Alex şi Nico Preda“, povesteşte chitaristul. După acest episod a urmat înrolarea în armată şi admiterea la facultate, la Construcţii.

În 1991, şi-a luat atestatul de chitarist profesionist, în juriu fiind compozitorii Horia Moculescu şi Bogdan Cristinoiu. Are propriul grup, după care în 1998 cântă cu Sfinx Experience.

„Am participat şi la Eurovision. Apropo, piesa Paulei cu Ovi este foarte bună şi are mari şanse“, aduce vorba Adi despre participarea României la Oslo, la concursul european. În2000 a cântat cu Paula Seling la Mamaia şi, în paralel, cu băieţii lui Mike Godoroja, la Blue Spirit. „Atunci am scos un album, «Spiritisme» s-a numit“, povesteşte muzicianul. A orchestrat albumul „Iubi“ al lui Florin Chilian, iar în prezent este liderul trupei Adi Manolovici Syndicate.

Concurs naţional de rock

De-a lungul orelor predate,Adi a observat că elevii pe care-i dăscălea nu aveau unde să cânte, aşa că a  înfiinţat concursul Naţionala de Rock. Anul acesta, detaliile au fost puse la punct, aşa că cei mai talentaţi se vor duela în Club Silver Church, la 30 mai, de la ora 15.00. Premiile sunt în valoare de 1.800 de euro. Mircea Vintilă va avea un recital în finală. Cei care vor să se înscrie pot afla mai multe detalii de pe site-ul manolovici.ro.

Întrebări şi răspunsuri

Pe ce se axează juriul în concursul Naţionala de Rock?

Încercăm să sprijinim şi creativitatea. Concurenţii pot interpreta piese proprii, dar şi clasice. Nu întotdeauna tehnica şi virtuozitatea sunt criteriile preponderente. Participanţii trebuie să fie degajaţi şi se are în vedere şi modul de a interpreta o piesă.

De câte ore de chitară e nevoie ca un elev să se considere iniţiat?

Ca să te pui pe picioare îţi trebuie cam şase luni de studiu şi, dacă vrei să înveţi rock, trebuie musai să ştii gama de blues. De aici a plecat totul.

Cât costă un curs de chitară la tine?

Patru şedinţe pe lună a 120 de minute plus manualele costă 300 de lei. Pe lângă asta, elevul trebuie să exerseze şi acasă minimum o oră zilnic. 

Ce-i place

În materie de chitarişti îl place pe Joe Satriani din punct de vedere al tehnicii, dar şi pe părintele Jimi Hendrix, care a venit cu „o interpertare nouă şi o apariţie excentrică“, spune Adi. În fiecare an merge la London International Music Show. În concediul pe care şi-l face la Londra bântuie magazinele de muzică în căutarea chitarei perfecte.

Ce nu-i place

A constatat că la noi nu se respectă valorile, atât timp cât trăiesc. „Bălcescu a murit la Palermo, Brâncuşi la Paris, aşa că mereu m-a intrigat de ce nu ne respectăm creatorii“, spune Adi.

Profil
Născut: 26 decembrie 1969, Bucureşti
Studii: Facultatea de Construcţii din Bucureşti
Familie: Este căsătorit şi are o fetiţă de 9 ani, Andreea

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite