Apa noastră... cea de fiecare zi. Pastila de administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi ne uităm lună de lună la listele de plată afişate la avizier şi ne interesează din ce se compune suma respectivă. Am constatat că puţină lume cunoaşte cum se repartizează cantitatea de apă consumată şi cu atât mai puţin care este preţul pe metrul cub consumat, din ce se compune sau ce include suma trecută în dreptul rubricii de consum apă rece.

Astfel, spre exemplu, în Bucureşti, pentru consumul lunii ianuarie 2013 (facturat în februarie 2013) preţul aferent metrului cub de apă rece consumat a fost de 5,95 lei, iar pentru consumul lunii februarie 2013 (facturat în martie 2013) este de 6,08 lei pentru metrul cub de apă rece consumat. Menţionez că preţurile conţin TVA.

Precizarea pe care o fac şi care ne interesează pe noi toţi este aceea că preţul de 5,95 lei respectiv 6,08 lei este compus din: apă rece consumată, canalizarea, apă pluvială şi taxa municipală ape uzate. Această din urmă taxă municipală reprezintă procentul de 5% aplicat la metrii cubi de apă rece şi apa caldă facturaţi către asociaţie.

După precizările de mai sus, sunt şi mai mulţi cei care se întreabă cum se recuperează valoarea din factura emisă de furnizorul de apă în listele de plată lunare.

Dacă avem în vedere un bloc integral contorizat, avem pe de o parte suma citirilor tuturor proprietarilor, iar pe de altă parte avem citirea de pe contoarul furnizorului. Sunt foarte puţine situaţiile în care NU există diferenţe între cele două citiri, în sensul că suma citirilor proprietarilor este mai mică decât citirea furnizorului.

Întrebarea normală care se pune este: Ce ne facem?

 La momentul de faţă situaţiile posibile prin care valoarea facturată să fie recuperată în liste, pentru această diferenţă sau pierdere cum se mai spune, sunt:

-       diferenţa sau pierderea intră în preţ

-       diferenţa sau pierderea se recuperează prin repartizarea pe cota parte indiviză

-       diferenţa sau pierderea se repartizareaza proporţional cu consumul

Şi o ultima soluţie:

-       diferenţa sau pierderea se repartizează la numărul de persoane prezente – Hotărâre luată în cadrul adunării generale - logica proprietarilor fiind aceea că nu există niciun fel de legătură între suprafaţa apartamentului/cotă indiviză si consumul de apă.

Variantele de mai sus sunt aplicate in cadrul Asociaţiilor de Proprietari. Cel mai important este ca administratorul să aplice o politică cît mai transparenta şi să explice in mod clar cum se repartizează aceste pierderi sau diferenţe de apă. Dacă cunoaştem foarte clar pe ce dăm banii şi care este modul in care aceste sume se repartizeaza, avem din start un caştig.

Avem o a doua situaţie respectiv pentru un bloc parţial contorizat, adică exista apartamente contorizate si apartamente necontorizate.

Este limpede că cei contorizaţi vor achita valoarea metrului cub de apă consumat la preţul facturat de furnizor.

Cei necontorizaţi vor achita apa rece astfel:

-       ori diferenţa dintre suma citirilor celor contorizaţi si valoarea citita de furnizor

-       ori se stabileşte in Adunarea Generală o cota ce le revine pentru fiecare persoană, diferenţa ramasă fiind repartizată după unul din criteriile descrise mai sus .

Prima metodă pare de cele mai multe ori inechitabilă, in sensul că acel numar de persoane necontorizate nu pot să consume fizic acea diferenţă de apă. Motiovaţia ar fi aceea a mijlocului de coerciţie in vederea contorizarii si a acelor apartamente.

Cel de al doilea mod de repartizare pare la prima vedere mai “uman” insă de cele mai multe ori acea cotă de pauşal stabilită pentru fiecare persoana este mult mai mare decît consumul necesar unei persoane in mod normal intr-o lună.

În oricare din situaţiile de mai sus un aspect este sigur: administratorul trebuie să recupereze in lista lunară valoarea facturii aferentă consumului lunar citit de furnizor şi să achite in termenul scadent respectiva factură.

Aceste diferenţe sau pierderi de apă pot proveni din:

-       diferenţa de clasă de precizie

-       pierderi de apă inainte de contoarele de apartament

-       puncte de consum necontorizate in imobil

-       poziţia de montare a contoarelor de apartament

-       necorelarea momentelor de citire a contoarelor

-       lipsa verificarii metrologice a contoarelor individuale de consum

Dacă până acum nu aţi ştiut cum se recuperează cantitatea de apă consumată, valoric vorbind, aveţi posibilitatea de a consulta desfaşuratorul sau caseta cu explicaţii care insoţeşte lista de plată sau sa puneţi o intrebare administratorului.

Daca aveţi surpriza ca la avizier să gasiţi o listă de plată formată din trei rubrici de genul total 1, total 2 şi total general, AVEŢI O PROBLEMĂ. Transparenţa lipseşte, modul de repartizare nu îl cunoaştem, comunicarea este inexistentă etc.

Depinde numai de implicarea dumneavoastră.

      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite