Bicicliştii îi răspund lui Oprescu după ce i-a numit ipocriţi: „Noi vrem doar să pedalăm“. Protestatarii pe două roţi trimit scrisoare către Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biciclişti care au mărşăluit în număr de circa 8.000 sâmbătă, 21 septembrie, pentru a cere demisia edilului-şef ameninţă că vor scrie Comisiei Europene despre situaţia din Bucureşti FOTO Dorin Constanda
Biciclişti care au mărşăluit în număr de circa 8.000 sâmbătă, 21 septembrie, pentru a cere demisia edilului-şef ameninţă că vor scrie Comisiei Europene despre situaţia din Bucureşti FOTO Dorin Constanda

La aproape o săptămâna după ce mii de biciclişti au mărşăluit prin Capitală pentru a cere demisia lui Sorin Oprescu şi amenajarea pistelor pe carosabil, edilul-şef a precizat, din nou, că noile bulevarde vor avea piste, dar pe trotuar. Oprescu i-a acuzat pe o parte dintre biciclişti de ipocrizie. Drept răspuns, adepţii bicicletelor spun că nu mai cred în „declaraţii pur politice“ şi că vor trimite o scrisoare la Comisia Europeană.

Primarul a declarat, joi, la şedinţa de Consiliu, că bulevardele la care se lucreaza în momentul de faţă în Capitala (n.r. – bulevardele Liviu Rebreanu si Buzeşti) vor fi prevăzute cu piste pentru biciclete. Cu toate acestea, el a precizat că pistele de biciclete nu vor fi pe carosabil, aşa cum cer reprezentanţii organizaţilor care luptă pentru acest lucru.

Edilul a mai precizat că a dispus efectuarea modificărilor legislative în Codul Rutier, necesare pentru amplasarea pistelor pe carosabil, întocmai cum i-au cerut ONG-urile, dar că aceste modificări nu s-au făcut. „Coborârea pe carosabil înseamnă legea şi înseamnă schimbarea codului rutier. În loc de vreo modificare în acest sens, au apărut amenzile care au provocat discuţiile pe care le-au provocat“, a spus ironic edilul-şef.

„O declaraţie pur politică din punctul meu de vedere. Primarul a spus acelaşi lucru chiar înainte de marşul pe care l-am organizat. Nu mai credem în astfel de promisiuni pâna nu le vedem“, a precizat Irina Zamfirescu, reprezentant al Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti (CBB).

„Bicicliştii nu vor decât să pedaleze“

Irina Zamfirescu a povestit că biciclişti îşi doresc doar să pedaleze în siguranţă, făcând referire la declaraţia lui Sorin Oprescu de joi, atunci când a spus că unele ONG-uri îşi doresc doar să protesteze.

„Am format comisii din care fac parte specialişti pe transporturi de la Politehnică, oameni care chiar fac ceva nu înmormântează problema. Le-am zis să-mi arate şi mie care sunt problemele pe axa N-S şi V-E, unde se pot face, cum e cu traficul. Ipocrizia ONG-urilor, unora, că cu altele colaborăm foarte bine, aici s-a văzut. Ştiţi ce mi-a răspuns OPTAR-ul: «şi noi ce facem dup-aia?». Asta înseamnă că ei nu vor decât să protesteze, în loc să înţeleagă să vină la mine“, a explicat Oprescu.

În ceea ce priveşte amenjarea unor piste pentru biciclişti, care să brăzdeze oraşul pe  pe două axe, nord-sud şi est-vest, adepţii transportului alternativ contestă proiectul lui Oprescu. „Asta cu axele este pentru şoricei. Pe ei îi poţi ţine pe o bandă rotativă. Biciclistul, dacă îl vrei prezent în trafic şi dacă vrei să scadă din valorile de poluare, are nevoie de o reţea foarte bine articulată, pentru că el merge la muncă, la şcoală, la cumpărături“, spune Irina Zamfiresu, precizând că bicicliştii nu se pot deplasa doar pe axe.

Bicicliştii scriu Comisiei Europene despre situaţia din Bucureşti

Reprezentanţii Comunităţii Bicicliştilor Bucureşti ameninţă că vor concepe, săptămâna viitoare, o scrisoare pe care o vor trimite la Comisia Europeană, în care vor explica situaţia bicicliştilor din Capitală.

„Aici o să scriu ce a spus Dedu (directorul Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei) la Comisia Europeană despre transportul alternativ. O grămadă de lucruri neadevărate“, a spus Irina Zamfirescu pentru adevarul.ro.

Reprezentantul CBB se referă la faptul că Primăria Capitalei prin reprezentantul Ion Dedu, directorul direcţiei transporturi şi infrastructură din Primăria Capitalei, s-a înscris în programul european de mobilitate urbană „Săptămâna de mobilitate urbană“ declarând că ar fi făcut mai multe investiţii şi campanii de încurajare a ciclismului şi a transportului în comun în Bucureşti, pe care însă nu le-a pus cu adevărat în practică. 

Pe aceeaşi temă:

Oprescu se laudă la Bruxelles cu piste de biciclete şi cu încurajarea transportului public, în timp ce în Bucureşti situaţia stă cu totul altfel

Oprescu: „Bicicliştii, ipocriţi. Nu vor decât să protesteze“

Cum trăieşte Bucureştiul evenimentul european „săptămâna de mobilitate urbană“

Primele măsuri după marşul bicicliştilor: Onţanu şi Oprescu amenajează piste pe strada Arthur Verona

Oprescu le răspunde bicicliştilor: program-pilot de încurajare a transportului în comun, în centrul oraşului

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite