Oprescu, „cetăţean de onoare al Regiunilor Dunărene“: Canalul Bucureşti-Dunăre este un pilon principal de dezvoltare al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată şantierul portului de lângă Bucureşti care urma să lege Dunărea de oarş, început înainte de 1989, în prezent FOTO Adevărul
Aşa arată şantierul portului de lângă Bucureşti care urma să lege Dunărea de oarş, început înainte de 1989, în prezent FOTO Adevărul

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat, duminică, la cea de-a şaptea reuniune a Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene. Edilul a vorbit despre importanţa racordării Capitalei la Dunăre prin canalul Bucureşti-Dunăre şi a primit titlul de cetăţean de onoare al Regiunilor Dunărene.

Primarul Sorin Oprescu a participat, duminică, 27 octombrie, la o reuniune care precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni şi marţi la Bucureşti. Edilul a discutat despre Strategia Dunării împreună cu alţi oficiali europeni, printre care primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, coordonatorul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, oficialul Ivo Gonner i-a înmânat Primarului General, Sorin Oprescu, o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, „pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Strategia Dunării“.

Acest titlu vizează iniţiativa declarată a lui Sorin Oprescu de a racorda Capitala la Dunăre prin canalul Bucureşti Dunăre, esenţială pentru dezvoltarea oraşului: „Acest canal permite legătura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei“, a declarat Primarul General. De asemenea, el a mulţumit omologilor săi prezenţi la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat şi Angela Merkel, „care a susţinut şi susţine eforturile pe care cei 14 primari ai oraşelor dunărene le fac pentru dezvoltarea oraşelor de o parte şi de alta a fluviului Dunărea.“

Primarul oraşului Ulm s-a arătat încântat de iniţiativa lui Sorin Oprescu, de a conecta Bucureştiul cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre: „Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există două fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolaltă diverse ţări într-o reuniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea – singurul fluviu din Europa care curge de la Vest spre Est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi şi mai noi ale Uniunii Europene. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o nouă Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice“, a spus oficialul.

Primarul Regensburg: „Generaţia noastră are şansa de a valorifica potenţialul Dunării“

De asemenea, şi primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat importanţa Dunării în context European şi a declarat că „Generaţia noastră are şansa de a valorifica acest potenţial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge acel nivel de bunăstare pe care ni-l dorim. Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Aveam marea şansă de a putea aduce în acelaşi loc, printr-o startegie comună, toate activităţile care se desfăşoară de-a lungul acestui fluviu.“

Temele de discuţie ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.
 

Pe aceeaşi temă:

Oprescu discută cu oficiali europeni despre Strategia Dunării. Fluviul, factor-cheie în dezvoltarea economică

Strategia Deltei Dunării, gândită şi pusă în aplicare de factorii locali

Oprescu a vorbit cu primarul Sofiei despre Strategia pentru Regiunea Dunării

Sorin Oprescu: „Stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunareană“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite