FOTOGALERIE Conacul unde s-a filmat „Enigma Otiliei“, o ruină în inima Bucureştiului. Casa Miclescu este lăsată să se autodistrugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Miclescu, aflată chiar în inima Capitalei, este lăsată în paragină. FOTO Mădălina Mihalache
Casa Miclescu, aflată chiar în inima Capitalei, este lăsată în paragină. FOTO Mădălina Mihalache

Casa Miclescu, de pe Soseaua Kiseleff,  locul unde s-a filmat ecranizarea romanului „Enigma Otiliei“, este lăsată astăzi să se autodemoleze. Casa a fost proiectată de Ion Mincu pentru pictorul George Demetrescu şi cumparată de colonelul de cavalerie Radu Miclescu, pentru ca în prezent să se afle în proprietatea lui Dumitru Dumitriu, un antrenor român de fotbal.

Şoseaua Kiseleff, una dintre arterele principale ale Capitalei, care face legătura între zona de nord a oraşului şi zona centrală, deţine cele mai sofisticate şi cochete clădiri. Multe dintre ele sunt uitate de timp şi de proprietari.

Frumuseţea Şoselei este umbrită de clădirea de la numărul 35-37. La prima vedere, clădirea pare cel mult adăpostul oamenilor străzii, şi în niciun caz un monument istoric. De multă vreme, casa este goală şi pustie.

Întregul spaţiu este lipsit de orice fel identitate. Buruieni lăsate să crească la voia întâmplării, pereţi care nu mai ei ştiu cum mai rezistă, tencuiala scorojită, geamuri sparte şi plafonul ştirb care lasă ploaia şi zăpada să intre în casa, aşa arată acum casa în care s-a filmat ecranizarea romanului „Enigma Otiliei“.

Casa Miclescu, epava de pe Şoseaua Kiseleff

Doleanţa este cu atât mai mare când aflăm că acel imobil lăsat de izbelişte nu este o clădire oarecare, ci este o casa plină de istorie şi cultură. ''Casa Miclescu'' nu a arătat aşa dintotdeauna.

Ceea ce astăzi arată ca o clădire care a fost lovită de cel puţin o tornadă, odinioară, Casa Miclescu găzduia cele mai elegante baluri la care luau parte personalităţi importante din lumea interbelică a României.

Nume precum Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balş, Carp, Odobescu, au trecut pragul a ceea ce se numeşte astăzi Casa Miclescu. Reuniunea de joi sau „jour fixe“  era un eveniment de la care nu puteai lipsi dacă făceai parte din elita societăţii româneşti din acea vreme.

Un edificiu plin de istorie şi cultură

Casa de pe Şoseaua Kiseleff din Bucureşti a fost proiectată de celerul arhitect român Ion Mincu pentru pictorul George Demetrescu Mirea, care din lipsă de fonduri nu poate finaliza lucrarea începută şi este nevoit să i-o înstrăineze lui Jean Miclescu.

Jean Miclescu, descendent al unei familii de boieri din Moldova, şi soţia sa Alina Cantacuzino au cumpărat casa construită de Ion Mincu şi pictată de G. D. Demetrescu.

Noii proprietari au grijă să continue ce au început cei doi artişti, menţinând aceleaşi standarde de calitate. La sfârşitul lucrării, Casa Miclescu era o adevarată bijuterie arhitecturală, realizată în stil neoromânesc.

Casa a fost lăsată moştenire fiului lor, colonelul Radu Miclescu care a împărţit-o împreună cu soţia sa, Elsa Florecu, o sculptoriţă talentată şi fiica unui diplomat român.

Colonelul a ţinut neapărat ca această casă să nu se piardă. În 1948, imobilul este confiscat de regimul comunist, pe motiv că acesta nu-şi mai poate plăti impozitul mult prea mare pe care îl cerea statul.

Refuzând să părăsească casa pe care o îndrăgea atât de mult, Radu Miclescu este ridicat de regimul comunist şi trimis în închisoare pentru trei zile.

Întors acasă, îi este interzis accesul în partea luxoasă a casei şi este nevoit să locuiască timp de 40 de ani într-o baie aflată la subsolul conacului, unde se ajungea pe o scară de scânduri.

Colonelul şi-a păstrat deminitatea până la sfârşitul zilelor. Miclescu a murit în 1990, în camera mică de la subsol, la vârsta de 90 de ani.

Casa Miclescu, locul unde s-a filmat „Enigma Otiliei“

După ce regimul comunist îi confiscă casa şi îl aruncă într-o cameră de la subsol, conacul a trecut în proprietatea Întreprinderii de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă pe care îl închiriază Uniunii Artiştilor Plastici.

În continuare, se instalează pictorul Ştefan Szönyi şi familia sa. Fiica pictorului, Julieta Szonyi este şi cea care a jucat rolul Otiliei în celebrul film Enigma Otiliei.

Filmul este dovada vie a ceea ce era odinioară conacul Miclescu pentru că pelicula dezvăluie, în toată splendoarea lor, camerele elegante şi salonul mare destinat balurilor.

De la istorie la fotbal

Colonelul lasă un testament care îl declară pe nepotul său moştenitorul proprietăţii din Şoseaua Kiseleff. În 1993, Casa Miclescu este vândută de către Radu Miclescu, nepotul din partea fratelui colonelului Radu Miclescu, lui Sică Puşcoci.

Potrivit lui Radu Miclescu, în prezent în vârstă de 75 de ani, Sică Puşcoci nu a dorit să treacă proprietatea pe numele lui, astfel că în actele de proprietate figurează fratele său, Ilarian Puşcoci şi fostul antrenor al Stelei, Dumitru Dumitriu.

„Mi-a părut foarte rău să o vând, însă din motive de nesiguranţă politică pentru că preşedintele din vremea aceea, Ion Iliescu, era contra restituirilor, am înstrăinat-o pe un preţ de nimic“, a precizat Radu Miclescu, pentru adevarul.ro.

Legea nu le permite celor doi demolarea imobilului, dar nici nu-i poate împiedica să o lase în paragină, să dispară pe cale naturală.

Dacă construcţia ar ajunge la pământ, cei doi afacerişti ar câştiga 5.200 de metri pătraţi într-una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei.

Întrebat ce intenţii are cu proprietatea din Şoseaua Kiseleff, fostul antrenor Dumitru Dumitriu nu a dorit să comenteze.

Nicio şansă pentru Casa Miclescu

De-a lungul timpului, Ministerul Culturii a demarat mai multe iniţiative în scopul utilizării publice a monumentului istoric, prin trecerea imobilului în proprietatea statului şi despăgubirea actualilor proprietari.
Demersurile au rămas fără niciun rezultat.

De salvarea imobilului s-a ocupat şi „Asociaţia Salvaţi Bucurestiul“ care a efectuat un studiu juridic cu paşii pentru demararea exproprierii Casei Miclescu. Potrivit lui Nicuşor Dan, preşedintele „Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul“, studiul juridic a fost înaintat arhitectului general al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, în vederea declanşării procedurii de expropriere, însă rezultatele întârzie să apară.

Arhitectul general al Capitalei, Pătraşcu Gheorghe, a declarat, pentru „Adevărul“, că procedura este în curs de desfăşurare, dar că procesul este destul de anevoios întrucât exista un conflict juridic între actualii proprietari.
Stadiul la care se află în acest moment, după 10 ani în care se lucrează la această procedură, este de analiza a legalitatăţii actelor pe care le deţin proprietarii.

Acesta a adăugat că s-au purtat discuţii cu proprietarii petru despăgubirea acestora, dar că aceştia cer sume exorbitante pe proprietate.

Până atunci, clădirea care ar putea fi un punct de atracţie pentru turişti rămâne o epavă uitată pe lângă care trecem zilnic, fără să cunoaştem încărcătura istorică pe care o poartă pereţii acestei case lăsate la voia întâmplării.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite