Bucureşti: Chiliman va plăti 10.000 de euro unui bolnav de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a hotărât luni ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, să-i plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro unui bucureştean bolnav de SIDA.

Bărbatul a dat în judecată atât primăria cât şi pe reprezentantul ei pentru discriminare şi divulgarea datelor cu caracter confidenţial. Totul a început în luna martie 2008, când pe site-ul Primăriei Sectorului 1 au fost afişate numele, adresele şi CNP-urile unor cazuri sociale, printre care şi cele ale unor persoane  infectate cu HIV/SIDA.

 „Bolnavii care s-au regăsit pe site au avut o serie de probleme la vremea aceea, fiind discriminaţi. Unul dintre ei a avut curajul să meargă mai departe şi să dea în judecată primăria şi primarul şi acum, după doi ani, a câştigat“, a spus Sebastian Turcu, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Persoanelor afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

A cerut 100.000 de euro


Avocatul bărbatului spune că prin publicarea datelor personale pe site-ul instituţiei publice s-au încalcat mai multe legi şi Codul Penal. „Pentru noi a fost o muncă titanic, iar victima, care este şi bolnavă, a avut o voinţă de fier să lupte pentru drepturile sale. Iniţial am cerut în instanţă despăgubiri de 100.000 de euro, dar instanţa a hotărât 10.000. Este un început şi, cel mai important, este că s-a creat precedentul“, a declarat Sebastian Turcu, avocatul bolnavului.

Reprezentanţii primăriei spun că vor plăti daunele morale şi că le pare rău pentru incident. „A fost o eroare a unui funcţionar, nu este vina primăriei şi nici a primarului. Totuşi, instituţia se va supune instanţei şi va plăti“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

Cifră
300 de persoane cu diferite tipuri de handicap, dintre care 5 bolnave de SIDA, au apărut pe site-ul primăriei Sectorului 1

Codul Penal prevede la art.19 că „divulgarea, fără drept, a unor date, de către acela căruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunostinţă în virtutea profesiei ori a funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă“.

S-a mai încălcat şi Legea nr.584 din 29 octombrie 2002 Art. 8. „Păstrarea confidenţialităţii datelor privind persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este obligatorie pentru: a) angajaţii reţelei sanitare; b) angajatorii acestor persoane; c) funcţionarii publici care au acces la aceste date.

Legea nr. 46 din 21.01.2003, privind drepturile pacientului, Cap. I, prevede la Art. 22 că “informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă acordul sau legea o cere în mod expres”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite