Bucureşti: Paul Ardeleanu este ambasadorul copiilor supradotaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev în clasa a XII-a, Paul Ardeleanu a câştigat anul trecut titlul de Ambasador al primului Centru „Gifted Education“ pentru copii supradotaţi.

Tânărul Paul Ardeleanu, în vârstă de doar 17 ani, câştiga în luna aprilie a anului trecuttitlul de ambasador al copiilor supradotaţi cu un discurs despre educaţia de excelenţă în România, prin care se angaja să poarte stindardul celor cărora posibilităţile sau lipsa de informare nu le permit să se afirme.

De atunci, oratoria a devenit pentru Paul ceva mai mult decât o pasiune. A căutat singur informaţii pe internet despre ce înseamnă a alcătui şi a susţine un discurs, iar apoi a urmat cursuri de citire rapidă şi de oratorie pentru a-şi perfecţiona abilităţile. 

„Înainte de a participa la concursul organizat de Gifted Education obişnuiam să mă uit foarte des la oratori motivaţionali. Voiam şi eu să fiu ca ei“, povesteşte liceanul. Tema discursului cu care a obţinut acest titlu a fost „De ce nu e bună şcoala“, iar Paul a reuşit să găsească argumente pentru dezvoltarea copiilor de vârsta lui şi nu numai, căutând răspunsuri în domenii din afara celor studiate la şcoală.

„Ceea ce învăţam la şcoală nu mă ajuta să mă dezvolt. Descoperisem domenii ca leadership-ul, time-management-ul sau setarea obiectivelor, pe care le-am găsit foarte ajutătoare“, explică băiatul.

Proiectul „Scopul meu“

În calitatea sa de reprezentant al „Gifted Education“, Paul s-a pus pe treabă. Acum nouă luni a pus în practică primul său proiect pentru susţinerea copiilor supradotaţi.

„Am închiriat o sală de sport şi am organizat un concurs de dans, teatru, pictură, fotografie şi muzică. Răsplata câştigătorilor a fost o tabără în străinătate, împreună cu alţi copii din cinci ţări. Astfel, cred eu, i-am ajutat să-ţi dezvolte talentul“, susţine Paul.

Acum lucrează printre picături la proiectul său de suflet pe care l-a denumit „Scopul meu“ pentru că are de ţinut piept unui examen de bacalaureat. El spune că orice copil poate deveni „gifted“ (înzestrat – n.red.) dacă este motivat să se dezvolte într-o anumită direcţie, iar visul liceanului este acela de a-i motiva pe ceilalţi să-şi urmeze calea.

„Urmează să mă duc prin licee şi să susţin prezentări despre poveşti de succes. Pot să aduc o contribuţie societăţii doar motivându-i pe alţii să îndeplinească ceva măreţ. După ce am susţinut un discurs a venit un băiat la mine şi mi-a spus: «Nu ştiu ce se va întâmpla cu viitorul meu, dar mi-ai dat speranţe»“, povesteşte mândru tânărul.

Chiar dacă oratoria ţine mai mult de domenii ca dreptul sau politica, Paul Ardeleanu nu este deloc atras de o carieră de avocat sau de politician. Îşi doreşte ca, după ce va lua bacalaureatul, să devină student al Academiei de Studii economice din Bucureşti. „Mă pasionează economia. Oratoria vreau să o dezvolt devenind apoi trainer pe ceea ce este un scop în viaţă“, explică Paul.

Întrebări şi răspunsuri

Nu te tentează o carieră în politică?
Am fost sfătuit spre un astfel de drum, dar nu mă tentează. La noi în ţară există un sistem politic împăienjenit care împiedică dezvoltarea. Poţi contribui la viitorul ţării tale şi altfel: oferind poveştile de succes ale altora.

Tinerii de vârsta ta se distrează prin cluburi şi baruri. Tu cum te distrezi?
Eu am o filozofie. Timp de şase zile muncesc, iar o zi o am pentru mine. După principiul biblic. În ziua aceea doar mă distrez adică stau cu prietena mea, văd filme, mă duc la biliard sau la diferite evenimente ce au loc în ziua aceea.

Ai un discurs celebru preferat?
Da, am două discursuri preferate. Cel al lui Abraham Lincoln de la Gettysburg şi cel al lui Martin Luther King, „I have a dream“.

Ce-i place
În afară de oratorie, Paul este pasionat de sporturi. Îi place ping-pongul şi fotbalul. „Înainte mergeam foarte des la fotbal, însă acum ajung pe teren din ce în ce mai rar“, spune Paul.
Ce nu-i place
Iresponsabilitatea şi ipocrizia sunt două caracteristici ale oamenilor, pe care Paul le detestă. „Prin activitatea mea încerc să-i fac pe cei din jurul meu mai responsabili“, argumentează ambasadorul.

Profil
Născut: 8 iunie 1991, Ţândărei (Ialomiţa)
Studii: Este elev în clasa a XII-a la Liceul „Iulia Haşdeu“ din Bucureşti
Pasiuni: oratorie, ping-pong
Familie: Mai are un frate mai mare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite