Bucureşti: Sonia Grindeanu: campioana la arte marţiale cu evantaiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de doar 17 ani a făcut performanţă în taolu, o formă a artelor marţiale în care sunt folosite evantaiul, sabia şi biciul. A adus recent aurul pentru România la concursul european din Antalya.

Sonia s-a iniţiat în tainele artelor marţiale chinezeşti încă din copilărie, de la vârsta de şapte ani. Talentul şi măiestria cu care practică taolu i s-au transmis de la părinţi, tatăl său fiind arbitru şi antrenor internaţional al acestui sport. Spre deosebire de celelalte arte marţiale, taolu nu este un sport violent întrucât lupta se desfăşoară cu adversari imaginari. „Este o luptă de autodepăşire. Tu eşti adversarul tău. Cu toate acestea, pot exista şi accidentări, spre exemplu întinderi ale ligamentelor, dar beneficiile şi frumuseţea acestui sport sunt mai presus de eventualele incidente“, explică tânăra.

Taolu, benefic în performanţele şcolare
Această formă de sport care face parte din categoria Wushu are nenumărate beneficii în plan fizic şi mental. „Sunt o persoană foarte echilibrată, iar capacităţile mele de concentrare şi de organizare sunt foarte dezvoltate“, spune tânăra. Astfel, deşi lipseşte de la şcoală în preajma competiţiilor la care participă, Sonia asimilează foarte repede materia şi reuşeşte de fiecare dată să fie printre primele eleve din liceu.

Talentul dublat de orele de antrenament zilnic au reuşit să facă din Sonia o campionă. Tânăra a obţinut până în prezent zeci de medalii la concursurile naţionale şi internaţionale de arte marţiale. De asemenea, Sonia a reprezentat România cu succes la competiţii europene şi mondiale, reuşind în nenumărate rânduri să obţină medalii de aur, argint şi bronz. Cel mai recent succes a fost la campionatul european din Antalya, care a avut loc luna trecută, unde tânăra a fost recompensată cu medalie de aur la sabie şi cu medalie de argint la Taijiquan, o probă a mişcărilor armonizate, fără arme, care se bazează pe principiul Yin şi Yang.

Desemnată „maestru emerit al sportului“
Tânăra a reuşit performanţa ca la campionatul de Wushu din Italia, din 2006, să fie pe lângă concurent şi arbitru european. Pentru premiile sale, ea a primit anul trecut de la Ministerul Tineretului şi Sportului distincţia de „maestru emerit al sportului“.

Sonia, care este membră a asociaţiei copiilor supradotaţi- IRSCA Gifted Education, şi-a propus ca pentru acest an să se pregătească intens pentru campionatul naţional de Wushu de la Bucureşti, dar şi pentru competiţiile mondiale de Wushu tradiţional, respectiv pentru juniori, ce vor avea loc în China şi în Singapore.

Profil
Născută: 8 mai 1992, Bucureşti
Studii: Este elevă la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, clasa a XI-a
Familie: Tatăl său este secretar general al Federaţiei de Arte Marţiale

Ce îi place
„Îmi place să fac cumpărături şi să citesc cărţi în limba engleză. Iubesc mâncarea chinezească şi să petrec cât mai mult timp în compania prietenilor. O dată pe săptămână merg la film cu ei“, spune Sonia.

Ce nu îi place
„Nu-mi plac oamenii interesaţi, falşii prieteni. Un alt lucru pe care nu-l suport este să pierd inutil vremea, fără a face ceva productiv“, mai spune sportiva.

Întrebări şi răspunsuri:

În ce alte proiecte mai eşti implicată?
Colaborez cu IRSCA Gifted Education, asociaţia copiilor supradotaţi, şi particip la demonstraţii de taolu în scopuri caritabile. Spre exemplu, în decembrie am fost la o licitaţie de tablouri pictate de preşcolari, iar fondurile au fost donate copiilor defavorizaţi.

Ce carieră vei urma?
Sportul va rămâne întotdeauna marea mea dragoste, însă intenţionez să urmez cursurile Facultăţii de Marketing şi să lucrez în acest domeniu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite