Bugetul Capitalei pe 2014, criticat de ONG-uri. Motivele: lipsa de transparenţă şi bani alocaţi „proiectelor ilegale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul general al Bucureştiului pentru anul 2014 este de peste 5,2 miliarde de lei, iar bugetul local se ridică la circa 4,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie supus joi votului consilierilor generali. Mai multe ONG-uri critică proiectul de buget pe 2014, spunând că nu este unul transparent.

Proiectul de hotărâre care priveşte bugetul Capitalei pentru acest an va fi suspus la vot în şedinţa de mâine a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, suma din 2014 fiind mai mare decât cea de anul trecut, ajungând la peste 5,2 miliarde de lei.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, o bună parte din bani se va duce către unităţile de învăţământ, respectiv către programul de reabilitare cofinanţat de BEI. Investiţia prevăzută este de 120 de milioane de lei.

La capitolul Sănătate sunt alocate 5,26 milioane de lei pentru modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii „Victor Gomoiu“ şi 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului de Ortopedie Foişor.

Dintre obiectivele finalizate în acest moment, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrări, Arena Naţională are prevăzute 7,7 milioane de lei, iar sala multifuncţională din incinta complexului sportiv „Lia Manoliu“ are alocate 40 de milioane de lei.

Academia de Tenis ar trebui, potrivit proiectului de buget, să primească 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea şi modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocate şase milioane de lei.

La capitolul Transporturi sunt prevăzute 78 de milioane de lei pentru Pasajul Basarab şi alte sume pentru unele obiective de infrastructură, printre care Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (40 de milioane), Străpungerea Buzeşti - Berzei - Uranus (35 de milioane), Penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1 (45 de milioane), Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane), Îmbunătăţire condiţiie de circulaţie Pasaj Muncii (45,3 milioane lei), Pasaj Suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii (50 de milioane), Pasaj subteran Piaţa Presei Libere (15 milioane) şi Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane).

ONG-urile contestă bugetul

Reprezentanţii mai multor ONG-uri critică proiectul de buget al Capitalei pe 2014, arătând, printre altele, că nu este unul transparent şi că include alocări de fonduri inclusiv pentru proiecte care au fost stopate prin acţiuni în justiţie.

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureţiul“, Nicuşor Dan, spune că nu a fost respectat termenul de 15 zile de dezbatere publică a proiectului, acesta fiind pus pe site-ul municipalităţii pe 19 februarie.

De asemenea, Nicuşor Dan a mai spus că în bugetul din acest an sunt incluse alocări pentru o serie de proiecte în cazul cărora nu au fost aprobaţi indicatorii tehnico economici ai acestora. Totodată, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“ a declarat că unele proiectele au fost stopate prin acţiuni în justiţie, iar în momentul de faţă nu suntlegale. În acest sens, Nicuşor Dan a dat exemplu proiectele Pod Ciurel, Diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus şi Hala Matache, spunând că există decizii judecătoreşti care fac ca proiectele să fie ilegale în acest moment.

În buget mai sunt prevăzute pentru Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) 33,6 milioane de lei, în timp ce pentru Administraţia Străzilor sunt alocate aproape 500 de milioane de lei. În 2013, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. 

Pe aceeaşi temă:

Patru milioane de euro, bani necesari revitalizării patrimoniului din parcurile Carol şi Cişmigiu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite