Calota glaciară din Groenlanda, cucerită de doi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PREMIERĂ: După ce a ajuns pe Everest, Ticu Lăcătuşu, alături de Cornel Coman, a încheiat un alt proiect ambiţios: a traversat calota glaciară a Groenlandei. Cei doi alpinişti şi-au dus călătoria până la capăt ignorând frigul groaznic şi presiunea psihică, iar astăzi au fost premiaţi de fosta sportivă Doina Melinte, ministru secretar de stat.

Constantin Lăcătuşu (49 de ani) şi Cornel Coman (61 de ani) au pornit în expediţia Eco Greenland 2010 la 19 aprilie. Chiar dacă de-a lungul drumului lor, de peste 600 de kilometri pe calota glaciară, s-au confruntat cu frig, vânt puternic, gheaţă fragilă sau şuvoaie de apă, cei doi alpinişti români şi-au încheiat proiectul cu bine la 10 iunie.

Astfel, Lăcătuşu, românul cu cinci premiere mondiale, a reuşit traversarea calotei glaciare a Groenlandei pe un traseu neparcurs de niciun român până în prezent. Cei doi şi-au propus să cucerească cele mai înalte trei vârfuri din Arctica. „Am vrut să traversăm calota glaciară pe cel mai lung traseu parcurs până acum. Ne-am atins obiectivul odată cu finalizarea proiectului, devenind astfel şi o premieră mondială“, spun cei doi.



650 de kilometri traversaţi pe schiuri
Expediţia a însemnat pentru alpinişti 650 de kilometri parcurşi pe schiuri în 37 de zile, fiecare trăgând după el câte 100 de kilograme. În tot acest timp au îndurat temperaturi de -30 de grade Celsius. „Concentrarea devenea unica unealtă de supravieţuire“, explică alpiniştii.
Natura li s-a împotrivit pentru prima dată în Copenhaga, când temperaturile nu atinseseră punctul de îngheţ, apoi, celebrul nor vulcanic islandez i-a ţinut blocaţi în Danemarca şi Islanda timp de 10 zile. Exploratorii nu s-au dat bătuţi şi au reuşit la 29 aprilie să pornească în traversarea insulei Groenlanda cu schiurile căptuşite cu piele de focă.

image



S-au trezit îngropaţi în zăpadă

La începutul lunii mai, s-au trezit îngropaţi în zăpada care a căzut toată noaptea. Au reuşit cu greu să strângă cortul şi au pornit la drum prin ninsoarea deasă. „Şansele de deplasare erau din ce în ce mai mici, iar kilometrii parcurşi erau puţini. Ridicam ziduri de un metru în jurul cortului pentru a-l proteja de vânt“, povesteşte Lăcătuşu.

image
image


Proviziile erau şi ele aproape de epuizare. „Nicio şansă pentru miniaragaz. Zeiţa Furtuna e cu noi, aşa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucăţică de brânză şi o ciocolată”, transmitea Ticu prin SMS în timpul expediţiei. După câteva zile fără incidente, românii au atins culmea. La întoarcere, într-o dimineaţă, s-au trezit izolaţi de restul lumii de un lac îngheţat imens. Autorităţile din Groenlanda le-au interzis să mai înainteze şi au cerut recuperarea românilor cu elicopterul. Ticu şi Cornel se aflau la doar 17 kilometri de victorie şi au refuzat. În cele din urmă, tărâmul îngheţat a fost învins.

image
image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite