Capitala are un logo nou. Alexandru Mihai Nenciu a fost declarat câştigător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
logo Bucuresti

În urma descalificării lucrării declarate iniţial câştigătoare, juriul concursului organizat de Primăria Capitalei pentru realizarea unui logo reprezentativ al municipiului Bucureşti a desemnat un nou învingător. Este vorba despre Alexandru Mihai Nenciu, a cărui propunere de logo era următoarea clasată în funcţie de punctaj.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, în prezentarea materialului propus spre jurizare, Alexandru Mihai Nenciu, designerul care a fost descalificat, susţine că a pornit de la ideea de a crea un logo care să condenseze, grafic şi vizual, un cumul de valori reprezentative pentru bucureşteni – istorice, culturale, sportive şi economice. „Logo-ul creat de mine încearcă să spună o poveste, să reconstituie etapele unei istorii, prin reprezentarea simplificată a patru edificii-simbol ale Bucureştiului: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Român şi Arena Naţională. Logo-ul nu este altceva decât un vector de transmitere a identităţii colective”, a adăugat autorul.

Pentru a se evita situaţii de genul celei întâlnite la primul logo declarat câştigător, organizatorii concursului au decis, de comun acord cu membrii juriului, ca înmânarea propriu-zisă a premiului şi semnarea contractului de cesiune a drepturilor de autor să aibă loc în termen de 7 (şapte) zile de la comunicarea publică a deciziei. Câştigătorul va fi validat doar dacă în acest interval, în care lucrarea va fi expusă public pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti şi pe pagina de Facebook, nu apar sesizări pertinente privind un eventual plagiat sau similitudine cu un alt logo existent.

În cazul în care decizia rămâne definitivă, acest lucru va fi comunicat public în data de 12 mai, moment în care vor fi publicate în mediul online toate lucrările participante la concurs. În funcţie de aprecierea pe care o vor primi din partea publicului, unele dintre acestea vor primi premii simbolice pentru popularitate, iar autorii vor fi incluşi într-o bază de date pentru a fi solicitaţi pentru lucrări viitoare de grafică de către instituţiile subordonate ale Primăriei Capitalei - se mai arată în comunicat.

„Chiar dacă se naşte mai greu, un logo al oraşului este necesar, ca element de identitate, atât pentru locuitorii săi cât şi pentru cei care îl vizitează. Trebuie să intrăm în rândul lumii civilizate şi în acest domeniu, ceea ce nu afectează în niciun fel priorităţile administraţiei, respectiv sănătatea, învăţământul, infrastructura, mediul. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest concurs şi am convingerea că pe viitor ne vom putea folosi de creativitatea lor în beneficiul bucureştenilor”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Dintr-un total de 230 de înscrieri au fost validate 204, care au fost punctate de juriu în funcţie de 5 criterii: relevanţa pentru tema concursului; design atractiv; originalitate (îmbinarea elementelor care îmbină tradiţia istorica a Bucureştiului cu tendinţele actuale); funcţionalitate (vizibilitate si lizibilitate, să fie uşor recognoscibil, să poată fi imprimat şi pe suprafeţe mici fără să se piardă detalii esenţiale); adaptabilitate (să permită declinarea ulterioara a unor branduri sectoriale). În perioada imediat următoare vor fi făcute publice toate lucrările care s-au încadrat cu succes, fie şi parţial, în tema concursului.

Alături de primarul general, din juriu au făcut parte: Prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Romane, secţia de Arte, Arhitectura si Audiovizual; Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti; Anca Boeriu, lector la departamentul Grafica al UNARTE; Dr. Vladimir Nicula, lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu; Ioana Ciocan, Vicepreşedinte Uniunea Artiştilor Plastici; Dochiţa Zenoveiov, brand innovator, „INOVEO”; Bogdan Naumovici, managing partner „23 Communication Ideas”; Corina Vinţan, managing partner „Links Associates”; Mirel Palada, sociolog.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite