Ce opțiuni are Bucureștiul pentru dezvoltarea centrului său?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reamenajarea centrului capitalei este un subiect dezbătut tot mai mult în ultimii ani, odată cu creşterea interesului pentru spaţiile de petrecere a timpului liber din Bucuresti.

În acest sens, se discută în aceste săptămâni, despre Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Zona Centrală Bucureşti, o strategie pentru dezvoltarea centrului, care are ca scop redefinirea spaţiului, pentru sporirea accesibilităţii pietonilor.

Până în prezent, municipalitatea a primit şase proiecte urbanistice, dezvoltate de arhitecţi şi experţi în domeniu, care vor fi analizate de Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei. Toate cele 6 proiecte propun, printre altele, realizarea unor parcaje subterane, care să permită eliberarea spaţiului public de supra-aglomerarea de maşini din centrul capitalei.

Arhitecţii care au prezentat soluţiile explică faptul că din punct de vedere urbanistic, oraşele durabile economic sunt acelea atractive, concepute la scară umană. Potrivit experţilor, la nivelul pietonului povestea străzii se percepe prin evenimentele urbane care animă spaţiul public, iar în această direcţie, PUZ-urile discutate ilustrează propunerea realizării unor spaţii eveniment, de care bucureştenii să se bucure într-o nouă etapă a oraşului.

Exemple în acest sens sunt podurile pietonale peste Dâmboviţa, Podul Mihai Vodă şi Podul Calicilor, dar şi regenerarea urbană a cartierului Rahova. Se propune şi reamenajarea Parcului Izvor, unde vechile străzi ale cartierului Uranus, distrus odată cu realizarea mega-proiectului Casa Poporului, vor fi prezente ca alei în parc, pe amplasamentul lor original.

În proiectul propus pentru zona Unirii-Constituţiei, se diminuează traficul carosabil, păstrându-se doar o bandă pe sens, o propunere care i-ar putea bucura pe pietoni, dar nu va avea acelaşi entuziasm în rândul şoferilor din capital. Zona „La fântâni”, cum este numită promenada-reper, va dispune de noi pavilioane pentru cafenele, iar Piaţa Constituţiei se va transforma într-o zonă destinată evenimentelor culturale. Proiectanţii îşi argumentează discursul susţinând că această zonă are o nevoie de un caracter dinamic, întrucât Palatul Parlamentului reprezintă primul brand turistic al Bucureştiului.

Proiectele vor fi sustinute din nou în fata Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, întrucât aceasta nu şi-a dat avizul preliminar, în vederea completării documentaţiei conform cu cerintele arhitectilor din Comisie.

Miza acestor proiecte integrate în strategia propusă de arhitecţi este şi rămâne dezvoltarea eficientă a zonei reprezentative a Bucurestiului, cu spaii publice de calitate, asemănătoare celor din marile capitale europene.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Zona Centrală Bucureşti a fost aprobat de Consilul General al Municipiului Bucuresti, prin Hotărârea nr. 103/ 2012, şi cuprinde investitii de 200 milioane de euro, ce urmează a fi realizate cu ajutorul finantărilor europene.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite