Ce spune despre noi locul pe care-l numim „acasă“? Despre Bucharest Housing Stories, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care ne folosim spaţiul de locuit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţii. Joi, de la 11.00, la Adevărul Live, vă prezentăm opt ipostaze ale locuirii în Bucureştiul contemporan, în urma unei ample cercetări realizare de Asociaţia VIRA. Invitat: Andrei Crăciun, producător al Bucharest Housing Stories.

Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Astfel, subiectul locuirii în Capitală a fost abordat de coordonatorii proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit în Bucureşti şi împrejurimi“ prin prisma a opt tipologii şi, în special, a particularităţilor acestora: căminele şi chiria, casa în credit, apartamente din blocurile construite în perioada socialistă, ansamblurile rezidenţiale, spaţiile de locuit din zona periurbană din proximitatea Bucureştiului, fostele case naţionalizate şi cazul persoanelor evacuate, locuinţele din zone de tip „ghetou” şi persoanele fără adăpost.

Cercetarea coordonată de Asociaţia VIRA, „De la stradă la ansambluri rezidenţiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureştiul contemporan”, scoate în evidenţă influenţa majoră pe care statutul de proprietar continuă să îl aibă asupra experienţei de locuire. Deţinerea unei locuinţe este asociată cu stabilitatea, securitatea şi este, în acelaşi timp, o investiţie. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care statutul de chiriaş e perceput ca fiind unul vulnerabil, atât în raport cu proprietarii, cât şi în raport cu propriile aşteptări. În ceea ce priveşte locuirea în rate, o constantă a acesteia este dată de noţiunea de compromis pe care viitorii proprietari o resimt prin alegerea unei zone şi unui anumit tip de locuinţă, prin adoptarea unui stil de viaţă mai cumpătat şi prioritizarea creditului.

Andrei Crăciun, coordonator al proiectului „Bucharest Housing Stories“ vorbeşte joi, de la 11.00, la Adevărul Live, despre rezultatele cercetării lui şi despre casele pe care le-a găsit în Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite