Ciobanul Ghiţă, vedeta singurului târg de miei vii din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul târg de miei vii din Capitală a fost deschis, ieri, în Piaţa Apărătorii Patriei din sectorul 4. Preţul pentru un kilogram de carne de miel sau de ied tăiat costă 25 de lei, în timp ce pentru un kilogram „în viu“ bucureştenii plătesc 15 lei. Unul dintre ţarcuri este închiriat de celebrul cioban Ghiţă.

Târgul de miei din sectorul 4 pune la dispoziţia ciobanilor 32 de ţarcuri, iar o bună parte dintre acestea au fost deja închiriate după cum declară Cristina Popa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

Reprezentanţii administraţiei locale speră ca acestea să se umple până săptămâna viitoare pentru că ştiu că bucureştenii vin la târg în apropierea Paştelui. Până acum au fost amenajate 32 de ţarcuri, iar în prima zi a târgului, ţarcurile au fost aproape goale, iar ciobanii spun că nici bucureştenii nu s-au înghesuit la cumpărat carne de miel sau de ied. „E abia prima zi, oamenii vin de obicei să cumpere săptămâna viitoare, în apropiere de Paşte ca să fie totul proaspăt“, susţine Ionuţ, unul dintre ciobanii care au închiriat ţarcuri în Piaţa Apărătorii Patriei.

image

Târgul de miei se închide pe 19 aprilie FOTO David Muntean

Baciul spune că în prima zi a reuşit să vândă şase iezi, sperând ca anul acesta vânzările să fie ceva mai bune. „Anul trecut am dat animalele că am lăsat la preţ“, precizează Ionuţ. Acesta spune că un alt motiv pentru care ţarcurile sunt goale ţine de faptul că miei sunt foarte mici, pentru că au fost fătaţi târziu în comparaţie cu anii precedenţi.

25 de lei kilogramul

Cei care trec pragul târgului pot pleca acasă miei şi iezi pe alese, iar preţul pentru un kilogram de carne de miel sau de ied tranşat costă 25 de lei, în timp ce bucureştenii care vor să plece acasă cu animalul viu trebuie să scoată din buzunar 15 lei pentru un kilogram. Imediat după ce îşi aleg animalul dorit, cumpărătorii trebuie să aştepte câteva minute până când animalele sunt sacrificate şi tranşate.

Acestea sunt asomate şi tăiate, iar cumpărătorii pleacă acasă doar cu carnea şi cu organele. „La tot procesul acesta asistă permanent patru medici veterinari, pentru că asomarea este singura metodă acceptată de sacrificare“, susţine Cristina Popa.

Ghiţă Ciobanul are 30 de miei

Printre ciobanii prezenţi la târgul din acest an se află şi Ghiţă, celebrul baci din Jina, pe numele lui întreg Gheorghe Dănuleţiu. Cu nelipsitul cojoc din lână de oaie şi clopul pus pe creştetul capului, ciobanul spune că a venit la târgul de miei cu 30 de animale pe care speră să le vândă cât mai repede.

Ieri, în prima zi a târgului, bucureştenii nu s-au înghesuit să cumpere miei de la baci, ci să îl vadă în carne şi oase pe cunoscutul cioban din Sibiu.

„Vin oamenii, se uită, se mai informează. Am vândut ceva, dar nu aşa de mulţi“, a declarat ciobanul. Ghiţă a mai spus că speră să nu plece acasă cu animale şi că anul acesta a venit pentru prima dată la târgul din Capitală.

Singurul târg de miei vii din Bucureşti se află la a V-a ediţie şi este deschis până pe 19 aprilie înclusiv, în intervalul orar 7.00-19.00. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite