Codul Rutier ar trebui schimbat împreună cu experţii, nu ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Mihaela Cojocariu
foto: Mihaela Cojocariu

22 de organizaţii non-guvernamentale au transmis ieri, 7 ianuarie 2016, o scrisoare în atenţia Preşedintelui Klaus Iohannis, Ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi a senatorilor pe tema proiectului de Lege pentru modificarea Codului Rutier (modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

S-a solicitat întreruperea dezbaterilor pe acest proiect de lege pentru a permite specialiştilor care lucreaza la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) să prezinte propunerile lor de modificare a Codului Rutier după ce aceştia au analizat timp de 14 luni traficul rutier din cele mai mari oraşe din România.

Având în vedere prerogativele Preşedintelui în ceea ce priveşte medierea între actorii sociali, precum şi portofoliul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, organizaţiile semnatare au solicitat sprijinul celor doua instituţii pentru a coordona eforturile de informare şi dezbatere publică cu privire la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

Pentru a facilita implementarea cât mai rapidă a PMUD este necesar ca modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 să se facă în acord cu dezbaterile ce vor urma analizei documentelor elaborate de specialiştii contractati de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Faptul că în Senatul României se discută o modificare a Codului Rutier chiar înainte ca experţii să definitiveze documentele PMUD este o cauză a lipsei de comunicare între instituţii şi a lipsei consultărilor reale.

Petiţia face apel la iniţiatorii proiectului de modificare a Codului Rudtier astfel încât dezbaterile şi adoptarea să fie amânate după definitivarea procesului de informare şi consultare a cetăţenilor (etapă premergatoare definitivării PMUD). În acest fel munca şi argumentele specialiştilor precum şi rezultatele dezbaterilor se vor regăsi în viitorul proiect de modificare a Codului Rutier.

Textul petitiei:

Subscrisa Asociaţia Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), împreună cu

Asociaţia ActiveWatch
Asociatia Salvati Bucurestiul
Asociaţia ProDoMo
Asociatia Help to Heart
Fundaţia Comunitară Mureş
Asociaţia Mai Bine - Iasi
Asociaţia ProBikeAddiction - Iaşi
Asociatia Bike Works – Galaţi
Asociaţia Help to Heart
Fundatia Progress
Asociaţia unDAverde – Tg. Mureş
Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Bucureşti
Asociaţia Visum pentru Educaţie şi Cultură - Braşov
Asociatia pentru Mobilitate Metropolitana
Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti
Asociaţia Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike
Asociatia JCI Craiova (Junior Chamber International)
Asociaţia Clubul de Cicloturism "Napoca"
Centrul de Resurse pentru participare publica  - CeRe
Asociaţia Pro Biciclo Urbo – Tg. Mureş
Asociatia Outhentic Cycling Romania
Federaţia Bicicliştilor din România

formulăm prezenta

C E R E R E

ca dezbaterile cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi adoptarea proiectului, aflat acum la Senat, să fie amânate până când observaţiile venite din partea specialiştilor care au lucrat la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă vor fi explicate, întelese si dezbătute în cadrul campaniilor obligatorii de informare prevăzute de ghidurile de realizare a acestor tipuri de strategii.

Observaţiile specialiştilor vin după ce aceştia au studiat timp de peste 14 luni situaţia traficului în cele mai mari oraşe din România. Parte a acestor strategii sunt şi măsuri pe termen scurt care presupun propuneri de modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Deoarece planificarea mobilităţii urbane durabile presupune schimbări de paradigmă, considerăm oportun ca documentele elaborate de cei peste 100 de specialişti să fie explicate tuturor actorilor interesaţi astfel încât aceste schimbări să fie înţelese şi dezbătute în detaliu, înainte ca Planurile de Mobilitate Urbană Durabile să fie adoptate. Faptul că această campanie de informare trebuie să înceapă simultan în 8 oraşe şi în zonele lor de influenţă, considerăm că este în beneficiul tuturor să oferim posibilitatea acestor experţi să explice cetăţenilor, funcţionarilor şi politicienilor modul în care propunerile de modificări legislative contribuie la creşterea mobilităţii şi a calităţii vieţii. Apoi, după ce principiile şi argumentele acestui tip de planificare au fost înţelese, pot începe dezbaterile pe tema modificării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Stimate Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Vă solicităm să vă exercitaţi funcţia de mediator între puterile statului, precum şi între reprezentantii autoritatilor şi societate.

Pentru prima dată în România, peste 100 de experţi români şi străini lucrează la elaborarea unor Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) ce ar trebui sa ofere soluţii pentru multe dintre problemele generate de sistemul de transport: congestii, poluare, costuri mari pentru infrastructura şi transport, sănătate, accesibilizare etc. Respectarea acestor strategii este obligatorie, iar modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 trebuie să se facă în acord cu documentele elaborate de specialiştii contractaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Faptul că în Senatul României se discută o modificare a Codului Rutier chiar înainte ca experţii să elaboreze documentele PMUD, este o cauză a lipsei de comunicare între intituţii şi a lipsei consultărilor reale.

Stimată Doamnă Ministru Victoria-Violeta Alexandru,

Vă solicităm să vă exercitaţi rolul de a organiza consultări care să implice toate părţile interesate astfel încât rezultatele strategiilor propuse de Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să fie cunoscute iar, în urma dezbaterilor, cetăţenii şi părţile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planurilor de mobilitate urbană durabilă şi asupra politicilor pe care acesta le promovează.

Domnule Călin Popescu-Tăriceanu,
Doamnelor şi Domnilor Senatori,

Vă adresăm rugămintea de a vă alinia eforturilor unui demers aşezat şi care să ducă la modificări legislative în acord cu concluziile experţilor care dezvoltă primele Planuri de Moblitate Urbana Durabila din România. Apreciem că este oportună includerea în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a observaţiilor rezultate în urma dezbaterilor organizate de specialiştii care lucrează la Planurile de Mobilitate Urbana Durabilă.

Suntem încrezatori că veţi înţelege nevoia unei schimbări de paradigmă în ceea ce priveşte transportul şi utilizarea drumurilor publice din România.

--------------------------------------------------------

Marian Ivan - membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite