Conturile RATB, blocate pentru o datorie de aproape 273 de milioane de lei. Regia spune că ANAF a calculat TVA pentru gratuităţile acordate de CGMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de administrare Fiscală (ANAF) a pus poprire pe conturile Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), pentru recuperarea unei datorii de circa 273 de milioane de lei. Acţiunea face parte dintr-un plan amplu de recuperare a datoriilor la bugetul de stat ale marilor contribuabili, după cum a anunţat, marţi, ANAF. De asemenea, în cadrul aceleiaşi acţiuni, luni seară au fost blocate conturile Societăţii Române de Televiziune.

„În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor“, se arată într-un comunicat al ANAF.

Potrivit informaţiilor furnizate de RATB, datoria regiei către bugetul de stat se ridica, la data de 20 iulie 2015, la suma de 272.431.800 de lei. „Această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc), în conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013“, explică reprezentanţii RATB, într-un comunicat.

De asemenea, regia precizează că debitul calculat de ANAF este contestat în instanţă, aflându-se în faza de recurs. „Regia Autonomă de Transport Bucureşti a luat la cunoştinţă despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat măsura indisponibilizării sumelor existente în conturile bancare ale RATB, precum şi a sumelor care urmează a fi obţinute din încasările zilnice“, se mai arată în comunicatul RATB.

În cadrul aceleiaşi acţiuni a ANAF, luni au fost blocate şi conturile TVR, din cauza datoriilor pe care le are SRTv la bugetul de stat.

RATB, amendată recent de ANPC pentru condiţiile de transport improprii

RATB a fost amendată la sfârşitul săptămânii trecute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cu 150.000 de lei, pentru condiţiile de transport improprii, incluzând vehicule deteriorate, neigienice, lipsa măsurilor de siguranţă şi a aerului condiţionat. Comisari ANPC din cadrul Comisariatului Bucureşti au demarat, vineri, un control tematic pentru verificarea condiţiilor de transport public.

Au fost verificate autobuze, troleibuze şi tramvaie la plecarea în curse a acestora din şase depouri din Capitală.
Printre abaterile constatate au fost: condiţii de transport improprii, neigienice, pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf, tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare, lipsa aerului condiţionat sau aer condiţionat nefuncţional, lipsa neoanelor pentru iluminat interior, geamuri murdare şi pline de calcar, neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul, precum şi lipsa unui regulament de aplicare a normelor de igienă pentru transportul de persoane.

Controalele vor continua şi în următoarea perioadă, potrivit reprezentanţilor autorităţii. Reprezentanţii RATB precizează, într-un comunicat, că regia a achiziţionat materialele necesare pentru curăţenie şi că în cel mai scurt timp problemele constatate vor fi remediate. „Precizăm că toate vehiculele puse în circulaţie îndeplinesc normele de siguranţă în trafic şi au reviziile tehnice la zi“, mai spune RATB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite