Creşterea preţurilor la utilităţi s-a bazat pe şpagă, interese, căpuşare. Vrem banii înapoi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au o minimă implicare în cadrul asociaţiilor de proprietari au putut constata cu propriile simţuri faptul că, dacă nu lunar, sigur la trei luni, preţul la utilităţi (spre exemplu apă rece) creştea.

În mod evident, furnizorul, un gigant cu relaţii, lobby şi cu propriul serviciu de filaj şi securitate nu avea niciun motiv să notifice beneficiarii (asociaţiile de proprietari) de majorările succesive intervenite. Această practică nu este singulară, fiind întâlnită la toţi furnizorii de pe întreg teritoriul ţării, afectând astfel consumatorul final, proprietarii din cadrul asociaţiilor.

Faţă de comunicatul DNA privind neregulile din cadrul Apa Nova, nu pot decât să trag concluzia că noi toţi, am achitat un preţ pentru fiecare metru cub de apă ce includea şpăgi, servicii de securitate, filaj, căpuşarea activităţii prin diferite societăţi, lobby etc. “Această situaţie a avut efect indirect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii Municipiului Bucureşti”, se arată în referatul DNA.

Multe din argumentele şi constatările DNA aproape sigur se regăsesc şi la societăţile furnizoare din ţară, astfel că preţul pentru utilităţile de care beneficiem nu reflectă realitatea. Dar de salariile membrilor de conducere, ale celor din consiliile de administraţie, ale directorilor de ce să nu amintim.

 Cei ce aveau interes în căpuşarea furnizorului s-au asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, “aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net - 118.135.449 lei în 2012”, potrivit procurorilor DNA.

            La acest moment ne interesează să se determine de către procurori cât de mult a fost crescut în mod artificial preţul pentru fiecare metru cub facturat şi achitat de către populaţie pentru că, în situaţia în care va exista o decizie definitivă sub acest aspect, ne dorim ca furnizorul să-şi asume responsabilitatea şi să returneze banii achitaţi în plus către asociaţiile de proprietari şi consumatorii individuali.

Parcă văd o asemanare, în modul de acţiune, între băncile care au jumulit românii prin contracte care, după ani şi ani de procese, au recunoscut că au pus în cârca românilor fel şi fel de comisioane şi furnizorii de utilităţi care au smuls şi ultima picătură de resurse ale românilor. În ultimul caz, asociaţia de proprietari a fost doar un mijloc prin intermediul căreia populaţia a fost pusă la plată fără posibilitatea de a “comenta”.

Din păcate, toate aceste practici au fost realizate sub atenta şi binevoitoarea supraveghere a autorităţilor statului şi cu complicitatea acestora, având ca şi consecinţă prostirea, sărăcirea şi umilirea populaţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite