Cristi Şchiopu te învaţă cum să împarţi maşina cu alţi pasageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul stabilit de câţiva ani la Bruxelles este preocupat de ţara în care s-a născut şi a creat un site, cumaşina.net, prin care cei care au maşini personale le pot împărţi cu alţi pasageri.

Cristi şi-a petrecut adolescenţa în Bucureşti şi a simţit pe propria piele ce înseamnă să pierzi ore în şir în trafic, să întârzii la examene sau la întâlnirile importante.

Chiar dacă la sfârşitul anului 2008 a plecat în Belgia, nu a uitat de problema cu care se confruntă zilnic şoferii bucureşteni: ambuteiajele în trafic sau lipsa locurilor de parcare. „Am stat în Bucureşti şase ani şi am fost spectator la defilarea de oameni care umpleau traficul spre serviciu mergând singuri în maşină şi creând ambuteiaje de toată frumuseţea. Am zis «Dar oare chiar nu se gândesc să meargă mai mulţi într-o maşina ?»“, povesteşte Cristi.

Astfel, i-a venit o idee care până acum nu era pusă în practică şi la noi în ţară. A creat site-ul www.cumasina.net în toamna anului 2009, deşi ideea o avea încă de când era unul dintre locuitorii Capitalei. „Este un site de anunţuri de partajare a maşinii. Am făcut designul şi programarea şi l-am pus pe net în aşteptarea ca proprietarii de autoturisme să şi le împartă cu alţi pasageri“, mai spune Cristi.

Întâmplările petrecute în traficul aglomerat cu siguranţă le sunt cunoscute tuturor, fie că sunt şoferi sau pietoni, iar fiecare situaţie enervantă este un motiv în plus pentru ca un şofer să nu mai meargă singur într-un autoturism, ci să-l împartă cu alţii.

„Îmi amintesc cum o dată era să ratez un avion pentru că la Băneasa maşinile nu mai avansau, erau prea multe şi s-a produs un blocaj. Eu am luat-o pe jos şi am ajuns într-un final. Maşina în care eram rămăsese cu mult în urma mea. O ambulanţă ar fi avut aceeaşi soartă ca şi maşina în care mă aflam. Cred că nu trebuie să ne confruntam cu cazuri extreme pentru a profita de soluţiile care ni se oferă“, îşi aminteşte tânărul.

Astfel, tot ce trebuie să facă persoana care vrea să-şi împartă maşina cu alţi pasageri este să dea un anunţ pe site cu locul plecării, ora, destinaţia şi numărul de telefon. Cei care coincid cu programul din respectivul anunţ îl pot contacta pe proprietar.

La mare, cu pasageri necunoscuţi

Anunţurile de pe site nu sunt postate doar de locuitori ai Capitalei, ci şi de persoane din diferite oraşe ale ţării, care pentru o zi sau mai multe au drum în alte oraşe. „Am considerat că prin acest site pot oferi o soluţie nu doar pentru traficul din Bucureşti, ci şi pentru persoanele care merg la mare şi nu vor să facă 5-6 ore cu trenul pentru un drum de 3 ore, sau pentru studenţii care merg frecvent acasă şi caută şofer dispus să îi ia cu el la drum“, explică Cristi.

Ai vreun vis?

Să schimb în bine soarta unei comunităţi. Mi-ar plăcea să aduc o schimbare care contează şi să arăt prin exemplu personal puterea dăruirii şi a implicării active.

Momentan locuieşti la Bruxelles. Te mai preocupă problemele românilor?

Nu sunt total desprins de ceea ce se întâmplă în România. Încă am mulţi prieteni la Bucureşti. Deşi privirea este în faţă, este normal să nu fiu insensibil la problemele ţării.

Crezi că este ideea ta este eficientă?

Dacă s-ar practica la nivel mare, am reuşi să curăţăm semnificativ pricipalele artere de circulaţie. Matematic şi logic, când trei oameni lasă maşina acasă, avem cu trei maşini mai puţin în trafic. Dacă bicicleta şi metroul nu sunt o soluţie, cred că împărţirea maşinii este mai viabilă.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să ascult poveşti interesante, să cunosc oameni, de asemenea, interesanţi, pasionaţi şi cu ambiţii mari. Ascult muzică aproape tot timpul, iar fotografia este o mare pasiune de-ale mele. Singurul viciu pe care îl am sunt dulciurile“, spune Cristi.

Ce nu-i place

„Nu îmi place ignoranţa şi nepăsarea. Nu cred că sunt defecte pasive, ci nişte realităţi extrem de nocive. De asemenea, nu imi place să simt că timpul trece fără folos, nu îmi place să lenevesc şi, de aceea, încerc să profit la maximum de cele 18 ore pe care nu le dorm pe zi“, mai spune informaticianul.

NĂSCUT: 25 Iulie 1984, Făgăraş (judeţul Braşov)
STUDII: Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Bucureşti
OCUPAŢIE: Lucrează în domeniul informaticii
FAMILIE: Este căsătorit cu Iulia, iar de curând au împlinit un an de căsătorie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite