Dascăli de la sat,pregătiţi în Finlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia „Dinu Patriciu“ trimite 18 profesori din mediul rural în schimb de experienţă la şcoli din Finlanda. Cadrele didactice vor avea prilejul timp de o săptămână să viziteze instituţii de învăţământ renumite şi să preia din metodele de predare ale scandinavilor.

 Profesori de gimnaziu şi de liceu de la sat, din judeţele Arad, Prahova, Hunedoara, Călăraşi, Vrancea şi Argeş, aleşi în urma proiectului „Educaţia merită!“, vor merge în şcoli din Finlanda în perioada 5-11 septembrie. Astfel, cadrele didactice vor intra în contact cu profesori şi elevi din mai multe instituţii de învăţământ, precum Kurittula Elementary School, The Vocational School in Turku şi Hemminki Secondary School.

Cei 18 profesori se vor familiariza prin asistarea la orele de curs cu metodele de predare din unităţile de învăţământ finlandeze şi vor împărtăşi la întoarcerea în ţară colegilor lor de catedră toate cunoştintele acumulate pe parcursul vizitei, cu preponderenţă mijloacele de interacţiune între elev şi profesor.

„Voi aplica ce voi învăţa în Finlanda“
Vizitele în şcoli vor fi urmate de sesiuni de comunicări între profesori, în cadrul cărora se vor urmări metode de predare moderne, tehnici de interacţiune cu elevii şi cultivarea abilităţilor personale în şcolile pentru învăţământul special şi vocaţional, dar şi implicarea elevilor în activităţi extracuriculare.
Una dintre profesoarele care se pregătesc de experienţa în străinătate este Stana Georgescu-Apostu, care predă Limba şi literatura română la Şcoala Vintileasca din judeţul Vrancea.

„Sunt curioasă să văd ce înseamnă un învăţământ cu adevărat performant, în care elevul este conştient că profesorul este reprezentantul unui sistem corect şi cinstit, lucru care nu se întâmplă întotdeauna la noi. Voi aplica o parte din ceea ce am să învăţ în Finlanda“, a spus Stana Georgescu. Ea a adăugat că învăţământul de calitate se poate face şi la sat, mulţi elevi de la Şcoala Vintileasca, de pildă, sunt implicaţi în tot felul de proiecte educative. „Unul dintre proiecte este parteneriatul cu o organizaţie nonguvernamentală din Statele Unite, prin care un profesor a venit în comuna noastră, pentru doi ani, pentru a le preda limba engleză copiilor“, a mai spus Stana Georgescu.

„În mediul rural, cele mai mari nevoi“
Prin această vizită, profesorii români vor avea ocazia să observe în mod direct activitatea la clasa şi premisele succesului sistemului finlandez, spun reprezentanţii Fundaţiei „Dinu Patriciu“.

„Ne dorim să investim într-o mai bună pregătire profesională a profesorilor români şi ne concentrăm în acest moment pe cei care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural deoarece acolo sunt cele mai multe nevoi. Învăţământul finlandez este recunoscut la nivel mondial pentru calitatea extraordinară, dar mai ales pentru relaţiile de parteneriat şi prietenie între elevi şi profesori“, a declarat Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu“.

Sunt curioasă să văd ce înseamnă un învăţământ cu adevărat performant, în care elevul este conştient că profesorul este reprezentantul unui sistem corect şi cinstit

Stana Georgescu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite