Două zile din viaţa mea de oengist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când s-au deschis blogurile Adevărul.ro, am fost contactat pentru a promova munca pe care o depun în cadrul asociaţiei OPTAR sau pentru a-mi exprima opinii pe subiecte de interes. În acest material, în scopul informării celor interesaţi, voi descrie activităţile la care am participat sau voi participa astăzi şi mâine, ca membru al asociaţiei.

Deoarece unii sunt interesaţi doar de anumite subiecte, vin în sprijinul acestora cu o sinteză a celor 4 activităţi importante despre care voi scrie mai jos:

  • Audierea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa măsurilor de accesibilizare în cele mai mari 9 oraşe din România.
  • Sesizarea privind posibile acte de discriminare la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data 21 septembrie 2016
  • Participarea la „maratonul de 24 de ore de voluntariat” Climathon Bucureşti
  • Audienţă la Ministerul Afacerilor Interne pe problematica propunerilor de schimbări ale legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice
  • Astăzi, de la 9.30, am participat la audierile de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Găsiţi în acest link motivele pentru care am sesizat Consiliul. Au fost prezenţi reprezentanţii a două companii (Search Corporation SRL şi Eptisa România SRL) şi reprezentanţii a două autorităţi locale (Cluj-Napoca şi Galaţi). Prezenţa nu era obligatorie. Celelalte părţi au dreptul să trimită note scrise. Au fost ascultate opiniile tuturor părţilor prezente. Urmează că în următoarele 30 de zile să depun probe care să dovedească faptul că cele 9 oraşe reclamate nu sunt accesibilizate la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, voi răspunde punctelor de vedere exprimate în audieri. Aceste probe vor fi trimise către cei reclamaţi, urmând să-şi spună punctul de vedere. Apoi, în numele asociaţiei reclamante, am dreptul să vin cu contraargumente.
  • Pe 29 septembrie 2016, împreună cu Irina Zamfirescu, de la asociaţia ActiveWatch, am depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminări privind posibile acte de discriminare în care am fost implicaţi pe data 21 septembrie 2016, când am încercat să luăm cuvântul în timpul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost deschis şi astăzi ni s-au cerut probe şi indicarea vinovaţilor. O vom face curând. Detalii despre faptele reclamate găsiţi în acest link.
  • Astăzi, de la ora 19, alături de alţi voluntari, voi participa timp de 24 de ore la Climathon Bucureşti. Este un eveniment unde oricine poate să-şi pună la dispoziţie cunoştinţele pentru a dezvolta un proiect care, prin aplicarea lui, poate contribui la protejarea mediului şi reducerea/oprirea schimbărilor climatice. Tema din acest an în Bucureşti este „Eco mobility în a smart green city”. Evenimentul are loc în oraşe din toată lumea, simultan. Dacă vreţi să vă înscrieţi, lăsaţi un mesaj organizatorilor din Bucureşti. Dacă nu sunteţi în Capitală, vă recomand să încercaţi să aflaţi dacă se organizează şi în alte oraşe. De exemplu, am găsit evenimentul din Timişoara. Dacă găsesc o echipă sau două interesate, doresc să finalizez primul draft al Normativului privind proiectarea, realizarea şi întreţinerea infrastructurii pentru biciclete în România. Dintr-o echipă fac parte 4 persoane. Pentru finalizarea draftului, realizat în proporţie de 80%, sunt necesari graficieni, jurişti şi arhitecţi. Dacă vreţi să participaţi, trebuie să ştiţi că nu trebuie să aveţi cunoştinţe privind infrastructura pentru biciclete.
  • Mâine dimineaţă am fost invitat să participe la o audienţă la Ministerul Afacerilor Interne. De aceea, va trebui să iau o pauză de voluntariat la Climathon şi să merg la MAI. Invitaţia este un răspuns al unei solicitări trimise de 3 grupări civice: OPTAR, ActiveWatch şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti. Subiectul întâlnirii: propunerile de modificări legislative la legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice. Voi susţine punctele de vedere stabilite cu experţii care au lucrat la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov. De asemenea, am să prezint, alături de colegi, punctul de vedere al celor care au participat la întâlnirea din 20 octombrie 2016. Nu în ultimul rând, voi solicita reglementările necesare pentru implementarea soluţiilor ieftine de realizare a infrastructurii pentru biciclete.

Pe scurt, cam aşa intenţionez să-mi petrec ziua de astăzi şi cea de mâine. Cine se mai înscrie la Climathon Bucureşti?

Marian Ivan - membru cofondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite