Eutanasierea câinilor, doar cu referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, care permite şi eutanasierea acestora, a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, după mai multe amânări, cu 168 voturi pentru, 111 împotrivă şi 14 abţineri

Actul normativ adoptat de deputaţi obligă consiliile locale ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normative, să să înfiinţeze servicii specializate care să se ocupe de câinii fără stăpân.

Totodată, autorităţile locale vor fi nevoite să amenajeze adăposturi publice pentru câini, pentru ca animalele ridicate de pe străzi şi nerevendicate să fie ţinute în adăposturi 30 de zile. În situaţia în care, după expirarea celor 30 de zile, câinii nu au fost adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestor variante, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De asemenea, câinii nerevendicaţi în termen de şapte zile vor putea fi adoptaţi de persoane fizice şi juridice, precum şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop, aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor.

Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.

Doar cu consultarea populaţiei
Democrat-liberalul Vasile Gherasim, membru în Comisia pentru administraţie publică din cadrul Camerei Deputaţilor, a precizat pentru „Adevărul" că decizia privind soarta câinilor va putea fi luată de autorităţile locale doar cu consultarea populaţiei.
„Forma legii care a fost adoptată prevede că autorităţile locale dispun asupra modului în care se hotărăsc să rezolve problema câinilor fără stăpân şi sunt mai mult variante în care se poate face acest lucru. O variantă este sterilizarea şi întoarcerea înapoi în teritoriu, o altă variantă o reprezintă trecerea lor în adăposturi, eutanasierea fiind ultima variantă, deci în caz de forţă majoră, ca să zic aşa. Pentru toate aceste activităţi se cere şi părerea populaţiei, prin consultare publică", a spus Gherasim.

Decizia Bucureştiului, extinsă şi în vecinătate
Preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Călin Murg, a declarat pentru „Adevărul" că municipalitatea va decide soarta maidanezilor abia după rectificarea de buget. „Eficientă va fi doar o decizie comună a Capitalei şi a judeţelor limitrofe, adică, dacă va fi eutanasiere, atunci să fie în toată regiunea. Le fel şi în cazul sterilizării", a explicat Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
În replică, Gherasim a precizat că nu este nevoie de uniformizare, pentru că "este o prostie să spui că un câine migrează".
Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, a declarat pentru „Adevărul" că municipalitatea şi-a propus ca până la 1 mai să fie sterilizaţi toţi câinii din Bucureşti. Potrivit lui Lorentz, în Capitală ar exista în jur de 60.000 de câini fără stăpân, dintre care 40.000 castraţi.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite