Fără cetăţeni în stradă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata! Funcţionarii Primăriei Municipiului Bucureşti s-au săturat de atâţia cetăţeni nemulţumiţi în stradă. Dar în loc să încerce să le rezolve problemele, s-au gandit că e mai „simplu“ să-i împiedice să îşi spună nemulţumirile.

Ca sa fie clar... Functionarii Primariei nu sunt deranjaţi de revendicări. Au devenit „imuni" la petiţii. Le ignoră. Sau, în cazurile fericite, dau comunicate cu promisiuni.

În urmă cu 2 ani, asociaţia OPTAR organiza prima adunare publică ce punea in discutie problemele bucureştenilor care, la un moment dat, aleg să utilizeze bicicleta pe drumurile din Bucureşti.

Atunci, Comisia din Primărie care se ocupă de adunări publice a fost foarte amabilă, chiar dacă era un protest. Pentru că nimeni nu se astepta ca oamenii să iasă în stradă.

Au fost atunci peste 1000 de persoane. O cifră mică, în opinia mea. Dar suficient de mare ca următoarele adunări publice organizate de OPTAR să fie atent monitorizate.

În primăvara următoare, la a doua adunare publică organizată de OPTAR, Comisia pentru adunari publice a muncit intens pentru a mă convinge să renunţăm la protest. În ziua aceea am stat 6 ore în Primarie. Pentru că era evident că cetăţenii sunt dispuşi să iasă în strada pentru rezolvarea problemelor lor, funcţionarii Primariei au început să facă promisiuni.

Era perioada când dl. Oprescu promitea 30 de km de piste noi, inclusiv una pana la Zoo.

În seara respectivă m-a sunat dl. Ion Dedu, directorul Direcţiei de Transporturi din Primărie.

- Ce faceţi ? Mai ţineţi protestul ?
- Da. De ce să nu-l ţinem ?
- Păi nu aţi auzit ce a promis domnul primar? O să faca piste!
- E prima dată când primarul promite asta ?

Nu. Nu era prima dată când dl. Oprescu a promis. Şi nici ultima dată.

De fiecare dată, în preajma protestelor organizate de OPTAR, Sorin Oprescu a promis piste. Însă, niciodată nu a prevăzut în buget bani pentru realizarea lor.

Da, niciodată nu a intenţionat să le facă, după momentul în care poliţia a obligat Primăria să desfiinţeze pistele ilegale din Bucureşti.

În schimb, funcţionarii Primăriei au facut eforturi pentru a opri oamenii să iasă în stradă. La Comisia pentru adunări publice mi se spunea că ei sunt de acord să ieşim cu bicicletele în oraş, dar să nu declarăm că este protest. Lor le plăcea să afirmam că „ieşim la plimbare”.

În primăvară am primit prin Poştă o amendă de 5000 de lei, de la Jandarmerie.

Iar zilele trecute am primit o citaţie. Am fost informat că sunt “suspect” într-un dosar penal pentru “împiedecarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice”.

Este un semn că acţiunile OPTAR încep să deranjeze tot mai mult. Ceea ce înseamnă că presiunile vor fi tot mai mari.

Adunarea publică din 20 septembrie 2014 îndeplineşte toate cerinţele legii, fiind declarată în prealabil la Primărie, Poliţie Locală, Poliţie Rutieră şi Jandarmerie. În termenul legal, nu s-a transmis niciun motiv, legal sau ilegal, pentru care această adunare publica nu poate avea loc.

Ce părere aveţi ?

Să renunţăm la protestul din 20 septembrie 2014?
 

Sau credeţi că trebuie să intensificam formele de protest pentru a determina funcţionarii publici să-şi facă treaba?

Vă rog să completaţi acest formular. Voi citi cu atentie răspunsurile primite.

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR 

Motivele protestului din data 20 sept 2014:

- neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră
- încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitala europeană
- lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii
- menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete
- neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.



Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite