Fondurile asociaţiei de proprietari. Pastila de administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de proprietari are obligaţia de a ţine evidenţa următoarelor fonduri : fondul de rulment, fondul de reparaţii, fondul special (chirii, reclamă, penalităţi, etc. ) .

Art.46 din Legea 230/2007 este concludent în acest sens:  “Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari”. Cele anterioare se completeaza cu prevederile art.32 alin 1 din Hotararea 1588/2007 de aplicarea a Legii 230/2007.

a)    Fondul de rulment

Art.24 din Hotararea 1588/2007 de aplicare a Legii 230/2007 prevede: (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul încheiat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

b)    Fondul de reparatii

Art.45 (3) din Legea 230/2007 prevede “ Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii. Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari pot aproba şi alte fonduri cu caracter special.

c)    Fondul special

Art. 24 (6) din Hotararea 1588/2007 de aplicare a Legii 230/2007 prevede “Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli”.

Am dorit în acest material să fiu cât mai concret pe textele de lege, ca dumneavoastră să înţelegeţi care este diferenţa între prevederea legală şi ce se petrece în asociaţia dumneavoastră. Acolo unde nu există transparenţă apar şi suspiciunile. Acolo unde nu există implicarea dumneavoastră apar abuzurile.

Prin urmare, în primul trimestru al fiecărui an, în cadrul adunării generale, trebuie să se stabilească prin vot care va fi cuantumul fondului de rulment şi de reparaţii. De asemenea în darea de seamă a Comitetului şi administratorului trebuie să se prezinte care au fost sumele încasate din chirii, reclamă, penalităţi dobânzi etc., cum au fost acestea gestionate şi CARE ESTE CUANTUMUL ACESTORA.

Ca şi o concuzie, precizez că fondurile de rulment şi de reparatii sunt obligatorii. Fondul de rulment trebuie să fie astfel dimensionat cât să acopere totalul cheltuielilor din luna cea mai grea şi pentru care se emite chitanţă separată. Acesta se restituie proprietarului în caz de vânzare a imobilului. Fondul de reparaţii se aprobă anual şi are în vedere intervenţiile planificate pentru anul respectiv şi care privesc părţille comune. Acesta nu se restituie proprietarilor. Dacă veţi observa că lună de lună achitaţi un fond de reparaţii, să punem de 5 lei/luna, şi în listele de plată lunare apar uneori şi sume reprezentând reparaţii sau intervenţii la părţile comune, acest fapt se datorează insuficienţei fondului colectat sau costului mai mare aferent reparaţiei şi care excede sumelor colectate.

Nu rămâneţi indiferenţi. Pastila de administraţie este alături de dumneavoastră .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite