FOTO Cum arată vechiul sediu al Primăriei Capitalei, după circa cinci ani de lucrări de consolidare şi modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipalitatea ar trebui să se mute aici în această primăvară FOTO Dorin Constanda
Municipalitatea ar trebui să se mute aici în această primăvară FOTO Dorin Constanda

În urmă cu aproximativ cinci ani, sediul Primăriei Capitalei, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea recent că municipalitatea se va muta în vechiul sediu în această primăvară, iar în acest moment lucrările par să se apropie de final.

Lucrările de consolidare şi modernizare de la vechiului sediu al Primăriei Capitalei se pare că au intrat pe ultima sută de metri şi în următoarele luni municipalitatea s-ar putea muta din nou în clădirea aflată lângă Parcul Cişmigiu. Teoretic, pe lângă reabilitarea întregului imobil, aici ar fi trebuit să fie construită şi o parcare subterană, dar lucrările la aceasta nu au început momentan.

Peste 20 de milioane de euro

Reabilitarea şi modernizarea întregului imobil a costat peste 20 de milioane de euro, iar lucrările au constat, printre altele, în schimbarea instalaţiilor, reabilitarea bazei clădirii, dar şi înlocuirea mobilierului care exista în imobil. Punctul foarte al lucrărilor constă în punerea la adăpost a imobilului în cazul unui cutremur mare.

Cu alte cuvinte, pentru consolidarea imobilului s-a ales metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, păstrându-se, totodată, configuraţia arhitecturală iniţială, fără a se schimba dimensiunile elementelor structurale.

Concret, în cazul unui cutremur puternic, clădirea va rămâne în picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici şi a celor 262 de izolatori. Anul trecut, primarul Sorin Oprescu a vizitat şantierul şi declara atunci că vechiul sediu al Primăriei Generale ar putea rezista unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter.

Scandal iscat în jurul sediului închiriat

În momentul în care s-au mutat din clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta, reprezentanţii municipalităţii au închiriat un sediu nou aflat pe Splaiul Independenţei, aici unde funcţionează acum primăria. După mai bine de patru ani de plătit chirie, care după cum spune Oprescu ar fi trebuit să se transforme în rate pentru achiziţionarea imobilului, Primăria Capitalei se judecă cu proprietarii clădirii pentru a rămâne cu construcţia închiriată pentru care au plătit în jur de zece milioane de euro. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite