FOTO Expoziţie spectaculoasă cu piese LEGO, la Bucureşti. Cum arată terenul de fotbal pe care adversari sunt două maşinuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este deschisă până pe 31 august FOTO David Muntean
Expoziţia este deschisă până pe 31 august FOTO David Muntean

Marţi, 23 iunie, a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei Superconstructorii Lego, un eveniment în cadrul căruia copiii pot combina joaca cu ştiinţa. Zeci de modele inedite realizate din piese LEGO le antrenează mintea copiilor în timp ce aceştia se joacă, putând astfel să înţeleagă cum funcţionează din punct de vedere ştiinţific un balansor sau un carusel.

Expoziţia interactivă realizată cu ajutorul produselor LEGO – Superconstructorii - şi-a deschis porţile pe 19 iunie şi până pe 31 august va putea fi vizitată de toţi cei care îşi doresc să vadă cele mai spectaculoase obiecte realizate cu ajutorul pieselor LEGO. Aceasta este organizată de comunitatea „Young Engineers“  în centrul comercial AFI Palace Cotroceni, în faţa cinematografului Cinema City, fiind prima expoziţie de acest gen din România. 

Amir Asor, CEO Young Engineers, a explicat, pentru „Adevărul“, că prin această expoziţie îşi doreşte ca micuţii să înţeleagă principii inginereşti importante, explicate pe înţelesul lor cu ajutorul pieselor de LEGO. Expoziţia este împărţită în două zone: în prima, sunt expuse obiectele realizate de specialişti cu ajutorul pieselor LEGO, în timp ce în a doua zonă sunt camere special amenajate pentru cei care vor să realizeze obiecte din piese de LEGO sub îndrumarea experţilor. 

„Scopul expoziţiei este acela de a oferi un mediu în care copiii să se joace şi să exploreze lumea inginerească pur şi simplu jucându-se cu modele la scară largă construite din piese LEGO. Mai târziu, pentru a extinde experienţa, copiii sunt invitaţi să construiască un obiect la scară mica după modelele explorate. Aceasta le oferă copiilor o altă perspectivă asupra principiilor ingineriei la care au fost expuşi“, precizează Amir.

Care parte a balansoarului este mai grea?

În cadrul expoziţiei sunt prezentate 27 de exponate, printre care maşini de curse, carusel, scaune zburătoare, maşinuţe electrice, balansoar, lift, garaj, pod suspendat, macarale de şantier, sondă de petrol şi gaze, burghiu pentru tunel, balastieră de nisip, pistă cu bile, aparat pentru rezolvarea cubului rubik, bilă în labirint, turbine de apă, avion, elicopter de salvare, jeep de salvare, tanc, vehicul marţian.

Balansoarul realizat din piese LEGO este vedeta expoziţiei şi una dintre exponatele preferate de Amir Asor. Balansoarul funcţionează cât se poate de simplu şi imediat după ce micuţii văd clar ce se întâmplă în momentul în care o parte a acestuia se ridică înţeleg că nu doar greutatea influenţează echilibrul, ci şi poziţia celui aflat pe balansoar.

balansoar foto david muntean

Balansoarul realizat din piese LEGO FOTO David Muntean

„Împărţiţi braţul balansabil în două secţiuni: stânga şi dreapta. Care parte este mai grea? În timpul mişcării, s-ar putea să credeţi că partea stângă devine brusc mai grea decât partea dreaptă sau invers. Acest lucru se întâmplă din cauza poziţiei greutăţii. Când greutatea este mai aproape de marginea stângă, partea dreaptă pare mai uşoară. În momentul în care greutatea se află mai aproape de centrul balansoarului, am putea crede că partea dreaptă e mai grea, deşi partea dreaptă cântăreşte cât partea strângă. Concluzia este că atât greutatea cât şi poziţia ei influenţează echilibrul“, explică Amir.

O altă atracţie a expoziţie este dată dei scaunele zburătoare. Concret, este vorba despre principiul după care funcţionează şi cele din parcurile de distracţie (n.r. - scaunele legate cu lanţuri de un plafon care se învârte). În timpul rotaţiei, forţa centrifugă face ca scaunul să se îndepărteze de roata caruselului şi să zboare. 

Cum arată balansoarul, trenuleţul şi elicopterul din piese LEGO 

Terenul de fotbal cu două maşinuţe

Cei care vizitează expoziţia pot încerca şi să marcheze un gol fără să atingă mingea de plastic aflată pe masa care imită un teren de fotbal. Mai clar, două maşinuţe realizate din piese LEGO pot fi dirijate de cei care vor să joacă un altfel de fotbal.

teren de fotbal foto david muntean

Trebuie să daţi gol cu ajutorul maşinuţelor FOTO David Muntean

În spatele mesei se află un panou de comandă, aici unde sunt mai multe săgeţi ce îţi indică direcţia de mers a maşinilor. Pe terenul micuţ de fotbal sunt două maşinuţe şi o minge de plastic. Cu ajutorul maşinuţelor, trebuie să marcaţi un gol fără să atingeţi mingea cu mâna. 

Orăşelul realizat din LEGO

Adulţii care vor să viziteze expoziţia în timpul săptămânii trebuie să scoată din buzunar 25 de lei, atât cât este preţul unui bilet de intrare, în timp ce pentru copii biletul este cu trei lei mai puţin.În weekend, adulţii trebuie să plătească 28 de lei, în timp ce preţul unui bilet de intrare pentru copii este de 25 de lei. Toţi cei care vizitează expoziţia primesc la ieşire o piesă LEGO pe care trebuie să o pună, după bunul plac, în orăşelul LEGO aflat chiar la ieşirea din expoziţie. Amir spune că îşi doreşte ca până în luna august, atunci când expoziţia îşi închide porţile pentru români, să aibă un adevărat orăşel în miniatură. 

orasel lego foto david muntean

Aşa arată orăşelul la dezvoltarea căruia contribuie fiecare vizitator al expoziţiei FOTO David Muntean

Expoziţia a fost organizată şi în Israel şi Ungaria, dar Young Engineers ţin cursuri în peste 20 de ţări din întreaga lume. Young Engineers se implică în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică utilizând cărămizi LEGO. Folosind această metodă, mii de copii din întreaga lume creează modele interactive. Programele Young Engineers sunt promovate de iCarnegie, filiala Universităţii Carnegie Mellon, iar fondatorul Young Engineers este câştigătorul Premiului Antreprenorul Anului 2011 în cadrul competiţiei Youth Business International, la care au participat antreprenori din 40 de ţări, creeat de Alteţa Sa Regală Prinţul Charles al Regatului Unit al Marii Britanii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite