FOTO Ipostaze ale eleganţei interbelice: prim-balerina Josephine Sternfeld

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josephine Sternfeld (Sursa: Colecţia arh.Ion Grefu)
Josephine Sternfeld (Sursa: Colecţia arh.Ion Grefu)

Din colecţia familiei arh. Ion Grefu putem să reconstituim vârstele şi ipostazele eleganţei prim-balerinei de la Opera română: Josephine Sternfeld Grefu.

Josephine Sternfeld („câmp cu/ de stea”) s-a născut în 1904, fiică a austriecei Rosa şi a reprezentantului companiei de automobile Ford la Bucureşti, nobilul von Sternfeld.

A studiat dansul la Şcoala de  Balet a Operei cu Maria Bălănescu şi cu Teresa Battagi şi câţiva ani, pe timpul verii, s-a perfecţionat la Paris. A dansat la Teatrul Cărăbuş (înfiinţat în 1919 şi care a funcţionat 20 de ani până la al Doilea Război Mondial) al lui Constantin Tănase şi din 1921 a lucrat la Opera Română, din 1925 ca prim-balerină.

Dintre spectacolele ei la Operă se pot aminti: Aragoneza, Aida, Arlechiniada, Faust (Vals, Noaptea Valpurgiei), Coppelia, Daphne şi Chloe, Iris, Javotte, Lacul lebedelor, Nippes, Tricornul, Zâna păpuşilor.

În 1934 s-a căsătorit cu arhitectul Gustav Alexandru Grefu (1907-1975). S-a retras din activitatea artistică în 1938 şi în 1943 l-a născut pe fiul Ion Grefu. S-a stins din viaţă în 1990.

Având şansa de a parcurge colecţia familiei arh. Ion Grefu, putem să reconstituim vârstele şi ipostazele eleganţei: Jo se lăsa fotografiată pe Calea Victoriei, în Cişmigiu cu prietenele şi colegele de spectacol, pe scenă, la Şosea în plimbare cu familia.

De o eleganţă desăvârşită, farmecul personal era pus în valoare de ţinute vestimentare la modă din care nu lipseau pălăria, mănuşile, pantofii cu toc şi gulerul de blană, dar şi de unghiul ales din care era fotografiată.

Colecţia arh. Ion Grefu, foto: Cristian Gache şi Oana Marinache

image
jo2
18
jo6
jo5
jo12
14
jo10
16
17
jo4
jo8
jo7
jo7
24
23
22
21
20
19
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite