FOTOGALERIE Alex Găvan, de patru ori pe acoperişul lumii! Vezi cum arată lumea de la opt mii de metri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul alpinist, stabilit în Bucureşti, şi-a trecut în palmares al patrulea vârf de peste opt mii de metri, Manaslu (8.156 de metri). Şi de această dată Alex a urcat fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

Alpinistul Alex Găvan (29 de ani) a escaladat, la 4 octombrie 2011, vârful Manaslu, cu o înălţime de 8.156 de metri, din munţii Himalaya, trecandu-şi astfel în palmares al patrulea vârf de peste opt mii de metri. Şi de data aceasta, ascensiunea s-a efectuat fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpaşilor.

Expediţia a început la 5 septembrie şi a durat 60 de zile, ascensiunea finală fiind planificată după o lungă perioadă de aclimatizare, absolut necesară în condiţiile în care la asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat. Găvan s-a întors în ţară la începutul săptămânii.


Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini


Unul dintre cele mai periculoase vârfuri ale planetei

Situat pe teritoriul Nepalului, nu departe de graniţa cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cele mai riscante vârfuri de peste 8.000 de metri (optmiari). Până în luna mai 2008 s-au înregistrat 297 de ascensiuni ale vârfului (cu sau fără oxigen suplimentar), care însă s-au soldat cu 53 de accidente fatale, plasând astfel muntele pe locul patru în topul celor mai periculoşi optmiari.

Vârful Manaslu, de 8.156 de metri (cel din stânga), văzut din Samagaon.

Citeşte şi:
VIDEO Cum se vede Pământul în alb şi albastru de pe umerii lui Atlas

„Practic, am reuşit ascensiunea vârfului la doar 17 zile după ce am ajuns în tabăra de bază (n.r. – situată la o altitudine de 4.750 de metri), lucru oarecum neobişnuit având în vedere faptul că, în mod normal, pentru a urca un optmiar, îţi trebuie minimum o lună pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentraţia de oxigen este de circa o treime din ce respirăm la nivelul mării, spre exemplu. Din acest motiv, majoritatea expediţiilor himalayene folosesc măşti de oxigen la peste 7.000 de metri“, mărturiseşte Alex Găvan.

O formă fizică de invidiat şi norocul ca vremea să fie favorabilă

Alpinistul spune că cheia succesului este faptul că este tânăr şi are o formă fizică foarte bună.  „La succesul meu a contribuit faptul că am avut şansa să mă aflu într-o formă fizică şi mentală de zile mari, o aclimatizare foarte rapidă, fereastra de vreme aleasă pentru a încerca vârful, cât şi o strategie de ascensiune flexibilă, ce mi-a permis să îmi adaptez planul în funcţie de conditţile de pe munte“, explică el.

Cine este Alex Găvan

S-a născut în 1982 la Cepari, judeţul Argeş, dar de ani buni s-a stabilit în Bucureşti. Este alpinist experimentat şi fotograf profesionist, în octombrie 2006, la doar 24 de ani, devenind cel mai tânăr alpinist român care a reuşit ascensiunea unui vârf de peste 8.000 de metri – Cho Oyu (8.201 metri, a doua ascensiune românească a vârfului).

Ulterior şi-a mai trecut în palmares încă trei optmiari: Gasherbrum I (de 8.080 de metri, în iulie 2007, în premieră românească), Makalu (de 8.485 de metri, în mai 2008, în premieră românească) şi Manaslu (de 8.156 de metri, în octombrie 2011, a doua ascensiune românească). Interesant este faptul că Alex refuză să urce cu mască de oxigen, ceea ce presupune o lungă aclimatizare şi o condiţie fizică foarte bună. În plus, alpinistul de 29 de ani nu foloseşte şerpaşi, adică acele călăuze montane locale care îţi uşurează ascensiunea.

Pentru performanţele sale, alpinistul a primit „Medalia de aur pentru merit sportiv“ acordată de către preşedintele provinciei Navarra, din Spania pentru încercarea de salvare a lui Inaki Ochoa, în Annapurna, în 2008.

În lume sunt 14 optmiari, variind între 8.027 de metri (Sisha Pangma) şi 8.850 de metri (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite