FOTOGALERIE Inaugurare cu fast la Biblioteca Naţională: Patriarhul Daniel a sfinţit ieri cel mai mare mall cultural din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de carte se vor putea bucura, începând de astăzi, de cel mai mare şi cel mai modern mall cultural din ţară. Peste 12 milioane de volume, 14 săli de lectură, dar şi un program inaugural plin de surprize îi aşteaptă pe vizitatori

Cea mai importantă investiţie culturală din ultimii 20 de ani, Biblioteca Naţională a României (BNR) a fost sfinţită ieri de Patriarhul Daniel, înainte ca primii cititori să păşească pragul noului sediu din Bulevardul Unirii. Evenimentul a atras sute de curioşi care au participat la slujba oficiată de Preafericitul Daniel.

După încheierea ceremoniei religioase, vizitatorii au admirat numeroasele expoziţii organizate în incinta clădirii. De asemenea, ei au gustat din ouăle înroşite, cozonacul cu nucă şi vinul alb, care au fost din belşug pentru toţi pofticioşii. Un preot a împărţit icoane cu Sfântul Gheorghe, iar cei mai credincioşi au stat minute în şir la coadă pentru a săruta Sfânta Cruce şi Biblia.

Dacă ieri a avut loc inaugurarea religioasă a noului sediu BNR, începând de astăzi, de Ziua Naţională a Bibliotecarului, mallul cultural îşi întâmpină primii vizitatori cu un program inaugural spectaculos, care se va desfăşura în perioada 23-27 aprilie. Timp de cinci zile, iubitorii de lectură vor putea participa la o serie de activităţi destinate publicului, sub deviza „O perspectivă asupra culturii - Biblioteca Naţională a României".

Cinci zile de delicii culturale

Astfel, pe 23 aprilie, deschiderea oficială a noului sediu se va bucura de prezenţa unor personalităţi marcante din lumea culturală, profesională şi politică. Evenimentul va avea invitaţi de seamă, precum Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Elena Tîrziman, directorul general al BNR, Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, Nicolae Manolescu, ambasadorul UNESCO, şi mulţi alţii. Discuţiile se vor concentra pe conceptul, pe biografia şi pe identitatea Bibliotecii Naţionale. Totodată, vizitatorii sunt invitaţi să participe la vernisajul expoziţiei „Cartea", realizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

CLICK pe galerie pentru a vedea imagini de la inaugurare!

Inaugurare cu fast la Biblioteca Naţională

A doua zi a programului inaugural, 24 aprilie, va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora. Directorii bibliotecilor judeţene din România vor vorbi despre importanţa acestora ca spaţiu societal în cadrul unor expoziţii, lansări de carte şi alte moment artistice. De asemenea, vizitatorii vor putea admira expoziţia de pictură „Portret de femeie", semnată de Alexandra Năstasă, şi vor avea ocazia să vizioneze seria „Cărţile şi filmele lor", ecranizată după I.L. Caragiale.

Elevii, vedete pentru o zi

Pe 25 aprilie, organizatorii vor evidenţia rolul bibliotecilor în educaţia formală şi non-formală printr-o serie de momente artistice susţinute de elevi din toată ţara, cum ar fi: piese de teatru, recitare de poezie, dansuri moderne şi populare, prezentări de costume, concerte, dar şi expoziţii de pictură, desen şi grafică.

Programul inaugural va continua, pe 26 aprilie, cu evenimente dedicate importanţei bibliotecilor specializate şi a cercetării în demersurile ştiinţifice. Vizitatorii vor putea participa la vernisajul expoziţiei „Colecţia OSIM de brevete vechi" şi vor avea ocazia să se familiarizeze cu accesul la colecţiile electronice de care dispune BNR (ProQuest, EBSCO, Kosson, E-informa Management).

Seria de evenimente culturale se va încheia pe 27 aprilie cu o zi dedicată importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc. Publicul va putea participa la celebrarea a 500 de ani de tipar românesc, la expoziţii, conferinţe şi demomstraţii. Programul se va finaliza grandios, cu un spectacol de proiecţii pe faţada clădirii şi cu un cocktail dedicat vizitatorlor.

Pentru a-şi răsfăţa vizitatorii, organizatorii au pregătit pauze de cafea şi de masă cu bufet suedez pe tot parcursul celor cinci zile de incursiune culturală în noul sediu al BNR.

Oază de linişte în centrul Capitalei

„Scopul acestui program inaugural este de a evidenţia nevoia de a aduce biblioteca şi lectura în conştiinţa publică. În fond, cartea este sursa pentru toate celelalte forme artistice, precum teatrul, spectacolul, muzica şi aşa mai departe", a declarat directorul general al BNR, Elena Tîrziman. Cultură high-tech

Biblioteca Naţională revoluţionează lumea spaţiilor culturale prin volumul impresionant de opere, dar mai ales prin inovaţiile de înaltă tehnologie. După o investiţie de 125 de milioane de euro, clădirea bibliotecii a devenit ,,un diamant al Bucureştiului", după cum a numit-o inginerul Costel Grigorescu.

Proiectanţii au luat în calcul numeroase situaţii de criză în care s-ar putea afla construcţia şi au găsit soluţii de prevenire şi rezolvare a acestora. Un incendiu care să ardă clădirea din temelii devine un scenariu improbabil, datorită echipamentelor avansate de stingere a focului. Fiecare încăpere este dotată cu un sistem antiincendiu ultra-performant, care se declanşează automat şi este conceput pentru a acoperi cu apă fiecare centimetru pătrat al sălii. Mai mult decât atât, în laboratoarele unde experţii recondiţionează şi cosmetizează cărţile valoroase, sistemul de stingere al focului se bazează pe o instalaţie cu gaz inert. Adică, în caz de incendiu, gazul acţionează la fel de eficient ca apa, însă nu afectează nici scrierile preţioase, nici mobilierul.

Sălile de lectură, cele de conferinţe şi spectaculosul amfiteatru multifuncţional dispun de pereţi acoperiţi de panouri fonoabsorbante. Astfel, persoanele aflate în asemenea încăperi nu vor auzi zgomotul de afara, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard foarte tranzitat.
Totodată, camerele destinate activităţilor culturale sunt dotate cu instalaţii de aer condiţionat sub forma unor dulapuri de climatizare. Sistemul poate ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt.

Cărţi aduse de un lift inteligent

Camerele bibliotecii sunt dotate cu birouri moderne, însoţite de câte un calculator cu acces la internet. Cititorii vor putea căuta în baza de date orice carte din cele peste 12 milioane de volume şi o vor primi la cerere prin intermediul unui mini-lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură. Liftul preia cărţile din depozite şi la aduce în camera de unde au fost solicitate. De asemenea, un alt atuu al sălilor este că au ferestre foarte mari, care asigură lumină naturală.

Mallul cultural găzduieşte spaţii generoase, decorate modern, amenajate special pentru adăpostirea unei mari varietăţi de expoziţii. Sălile de conferinţe pot fi închiriate de oricine doreşte să organizeze un astfel de eveniment într-un mediu primitor.

Amfiteatru multimedia

Cea mai interesantă încăpere din noul sediu este aula multifuncţională care are aspectul unei săli de cinematograf elegantă şi personalizată. Amfiteatrul dispune de o instalaţie impresionantă de lumini şi reflectoare, este complet echipat pentru proiecţie de filme şi este izolat acustic.

Pe frontispiciul noii clădiri, în care îşi desfăşoară activitatea şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului, tronează o reclamă uriaşă la Samsung. Este vorba despre un parteneriat cu brandul sud-corean, care a devenit o problemă controversată în breasla specialiştilor în urbanism.

Parteneriat controversat cu Samsung

„Samsung a dotat Biblioteca Naţională cu opt ecrane pentru sălile de lectură, trei pereţi LFD, şase touch screen-uri şi aparatură necesară pentru sălile multimedia. Valoarea acestor echipamente este de 350.000 euro, dar urmează şi alte etape de dotare", a declarat consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, Hajnal Debreczeni.

La polul opus, urbaniştii consideră că Ministerul Culturii a mers prea departe cu acest compromis. „Este total nepotrivită acea reclamă opulentă la Samsung pe sediul bibliotecii", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite