Georgiana Vlahbei face bijuterii din fructe şi croşetează mărţişoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra în vârstă de 21 de ani este pasionată de handmade, iar pentru a oferi o viaţă mai lungă fructelor, legumelor şi chiar scorţişoarei, Georgiana le transformă în coliere, brăţări sau inele.

Încă de mică a fost pasionată de artă, dar întotdeauna a trebuit să aleagă între carte şi această pasiune. „Când a fost vorba să dau la liceu a trebuit să mă gândesc foarte bine dacă vreau un liceu de artă sau unul unde să se pună accentul pe învăţătură. La facultate, la fel. Încă de la început am ales cartea, pentru a face ceea ce-mi place în timpul liber, fără ca cineva să îmi impună“, îşi aminteşte Georgiana.

A început să transforme fructele şi legumele în bijuterii încă de acum doi ani, după ce a intrat într-un magazin cu produse handmade. „Văzusem o pereche de cercei verzi care mi-au plăcut foarte mult. I-am cumpărat crezând că sunt pictaţi, însă acasă am descoperit, dezamăgită, că de fapt aveau aplicat un abţibild”, povesteşte Georgiana. Atunci s-a gândit să-şi creeze singură bijuterii pictate manual, din fructe uscate sau din lut. Astfel, cojile de portocale, lămâile, fisticul, batoanele de  scorţişoară, morcovii, chiar şi pătrunjelul, prind o altă formă şi o altă „viaţă“ după ce trec prin mâinile Georgianei.

Mărţişoare unicat

Pentru că îi plac foarte mult poveştile, Georgiana le transpune pe fiecare obiect creat manual de ea. A făcut până acum sute de obiecte şi chiar dacă în mare parte le-a vândut sau le-a oferit drept cadou, Georgiana încă mai ţine minte povestea fiecăruia.

„Cel mai mult mi-a plăcut o broşă cu Zâna Zorilor. Era prima din ilustraţiile cu poveşti şi am lucrat la ea cinci ore. De asemenea, mi-a mai plăcut Greuceanu“, spune ea. Anul acesta, pentru 1 Martie, a pregătit zeci de modele de mărţişoare unicat, fie create din lut şi pictate manual, fie croşetate. „Vedetele” colecţiei sunt „Coşărel” şi „Coşăriţa”.

Pe lângă pasiunea de a crea bijuterii, broşe şi mărţişoare, Georgiana face şi semne de carte, ilustrează poveşti, face diplome şi face-painting. Până acum a obţinut premii în cadrul unor concursuri de pictură naţionale şi europene, a participat la cursuri de pictură şi grafică, la târguri de creaţie hand-made, a coordonat un cerc de pictură şi lucru manual adresat elevilor de şcoala primară şi de gimnaziu, unde a desfăşurat şi expoziţii de pictură şi de bijuterii lucrate manual împreună cu copiii.

Ajută copiii bolnavi de cancer

Georgiana îmbină pasiunea pentru artă cu plăcerea de a ajuta copiii bolnavi de cancer. Ea este voluntar la două asociaţii care se ocupă de aceşti copii, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, unde ţine ateliere de handmade pentru copiii cu boli incurabile şi la Fundaţia P.A.V.E.L.
Pentru că provine dintr-o familie de aromâni, Georgiana este pasionată de tot ceea ce ţine de această cultură şi încearcă să afle cât mai multe lucruri despre tradiţiile şi obiceiurile pe care le moşteneşte. În prezent, este şi coordonator al proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă mărţişoarele create de tine?
Cel mai mare preţ este de 30 de lei, iar cele mai ieftine produse costă 5 lei.

Participi la târguri sau expoziţii?
Da. În doi ani am participat la şase târguri, iar cu ocazia zilei de 1 Martie urmează să mai merg la încă două. E minunat să merg la târg, e frumos să vezi că oamenii admiră obiectele, că le cumpără.

Ce vrei să faci în viitor?
Nu vreau să renunţ la handmade, însă sunt multe alte lucruri pe care mi-aş dori să le fac: să studiez istoria artei, vreau să ilustrez cărţi şi chiar să îmi fac propriul magazin cu astfel de obiecte.

Ce-i place
„Ador culoarea verde, îmi mai plac feţele concentrate ale copiilor în timp ce îi pictez pe faţă şi luna august; iubesc poveştile, îmi plac coastele Greciei, plimbările noaptea şi îmbrăţişările lungi“

Ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile făcute în grabă, jumătăţile de măsură sau pasivitatea de care unii oameni dau dovadă. Nu agreez ideile sau atitudinile care nu acceptă schimbări”

Profil

NĂSCUTĂ 23 aprilie 1989, în Bucureşti
STUDII Este anul II la Facultatea de Litere, secţia Studii Europene, Universitatea Bucureşti
OCUPAŢIE Este voluntar la mai multe asociaţii care se ocupă cu copiii bolnavi de cancer

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite