Grădina de pe acoperişul blocului. Cum au reuşit câţiva bucureşteni să crească busuioc şi roşii pe terasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi voluntari din Capitală au amenajat pe terasa unui clădiri o grădină urbană în care au semănat roşii, castraveţi, plante aromate şi mici pomi fructiferi. Proiectul a început să prindă viaţă în luna februarie a acestui an şi a fost realizat din banii voluntarilor.

Povestea a început în luna februarie a acestui an, atunci când cei de la Asociaţia România în Tranziţie au dezvoltat proiectul pilot Grădini Urbane Comunitare, începând să se gândească tot mai mult la amenajarea unor grădini exact ca cele de la ţară chiar printre blocurile din Capitală sau pe teresele unor clădiri bucureştene.

Fiecare cu seminţele lui

Laurenţiu Cernat, coordonatorul de proiect, a povestit, pentru Adevărul, că i-a venit ideea să realizeze o astfel de grădină imediat după ce a citit o carte despre cum se grădinăreşte eficient. 

„Eu sunt din Brăila şi acolo aveam în faţa blocului o grădină în adevăratul sens al cuvântului. Cultivam castraveţi, roşii, căpşune. Şi atunci mi-am dat seama că se poate aplica şi în Bucureşti“, a declarat Cernat.

Voluntarii povestesc că au încercat să amenajeze grădina pe terasa unui bloc oarecare, dar a fost mai complicat să obţină o aprobare în acest sens, îndreptându-se apoi către sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB). După ce şi-au prezentat proiectul în faţa conducerii instituţiei, voluntarii au primit imediat permisiunea să amenajeze inedita grădină. 

gradina terasa

O parte din recolta grădinii de pe terasă FOTO Grădini Urbane Comunitare

Grădina a început să prindă viaţă în luna februarie a acestui an, atunci când a fost plantată prima sămânţă. Oamenii care au auzit de proiectul gândit de volunatarii de la Grădini Urbane au venit înarmaţi cu seminţe la sediul instituţiei din Capitală, încercând să dea o mână de ajutor şi să participe la amenajarea grădinii de pe terasă. Acum, pe terasă sunt plantate legume, mici pomi fructiferi şi plante aromate.

gradina terasa

Grădina este amenajată pe terasa unei clădiri din Capitală FOTO Grădini Urbane Comunitare

„Este greu de estimat cât a costat întreaga grădină de pe tereasă, pentru că a fost realizată de volunatari care au venit cu ce au avut. Unul a adus câteva seminţe, altul paleţi. Aşa a luat naştere grădina de pe terasa sediului DGASMB“, a mai spus Cernat.

Pericolele de pe terasă

Întreţinerea unei grădini urbane este destul de complicată, după cum susţin coordonatorii proiectului. În primul rând, costurile amenajării sunt destul de piperate, iar cei care se încumetă să îşi facă o astfel de grădină trebuie să ţină cont de mai multe lucruri.

gradina terasa

Plantele sunt udate cam la două, trei zile FOTO Grădini Urbane Comunitare

„În primul rând, ca să nu moară recolta trebuie ca terasa să aibă hidroizolaţie, ceea ce este destul de scump de făcut. Apoi, pământul este o altă componentă importantă de care trebuie să se ţină seamă. Este destul de costisitor şi ca să nu ai probleme acesta trebuie să fie de calitate“, explică Cernat, precizând că seminţele sunt destul de ieftine, fiind accesibile tuturor.

De câteva luni, de când a fost amenajată terasa, au existat şi momente neplăcute în care recolta a fost în pericol să fie distrusă. Cei care au grijă de grădina de pe terasă povestesc că o parte din aceasta a fost distrusă de grindina care a căzut în Capitală în luna mai. Acum, în locul distrus a fost plantată floarea-soarelui. În ceea ce priveşte recolta din neobişnuita grădină, aceasta ajunge la cantinele sociale din Capitală.

Pe aceeaşi temă:

Bucureşteanul care desenează bordurile ciobite de pe stradă în semn de protest: „Data trecută am amenajat o grădină cu legume pe trotuar”

„Curtea din faţa blocului“: alei cu pitici, sârme pentru rufe, corturi şi sufragerii, toate în curtea de la bloc

O familie din Reşiţa şi-a făcut grădina la bloc ca în Occident

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite