Alexandru Ciucu, românul care confecţionează haine pentru Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, Ted Baker, Stefanel sau H&M

0
Publicat:
Ultima actualizare:
300 de muncitori de la APACA muncesc zilnic pentru branduri internaţionale de renume. FOTO Adevarul
300 de muncitori de la APACA muncesc zilnic pentru branduri internaţionale de renume. FOTO Adevarul

În atelierele lui Alexandru Ciucu, de la celebra fabrică APACA, se scrie istorie şi în zilele noastre în domeniul confecţiilor. Branduri internaţionale precum Giorgio Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, YSL, Ted Baker, Stefanel sau H&M au apelat la România pentru manopera articolelor vestimentare. Hainele confecţionate în Bucureşti poartă emblema acestor branduri şi sunt purtate de personalităţi din toată lumea.

Atelierele Publice Autonome de Confecţii ale Armatei (APACA) au scris prima pagină a istoriei confecţiilor din România. Pe bulevardul Iuliu Maniu numărul 7, în 1862 s-au creat primele uniforme militare şi mai târziu, începând din 1950, cele mai elegante costume bărbăteşti.

Încă din perioada comunistă, APACA a colaborat cu cele mai mari branduri internaţionale. Giorgio Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, YSL, Ted Baker, Stefanel sau H&M sunt doar câteva dintre companiile cu renume care au decis ca materialele lor să devină produse finite în fabrica din România.

Pe o suprafaţă de nouă hectare, APACA a creat locuri de muncă pentru peste 18.000 de bucureşteni în perioada comunistă. Printre meşterii vremurilor s-au numărat şi membrii familiei Ciucu. Maria Ciucu, bunica lui Alexandru, lucrează costume din 1939, iar Alexandru Ciucu Sr s-a angajat în Apaca de la vârsta de 14 ani, mai intâi ca ucenic.

Juniorul Ciucu a încercat să ducă mai departe tradiţia de la APACA, iar în direcţia aceasta a dezvoltat o afacere ce avea în centrul său cunoscutul costum bărbatesc, un simbol pentru APACA încă din vremurile comuniste.

Atelierele familiei Ciucu, furnizoare pentru Giorgio Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, YSL, Ted Baker, Stefanel, H&M

Încă de la început, Ciucu Sr şi Ciucu Jr s-au ocupat de comenzi în sistem lohn pentru branduri internaţionale precum Giorgio Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, YSL, Ted Baker, Stefanel, H&M. Cu materialele clienţilor, de-a lungul anilor, în atelierul lui Alexandru Ciucu din clădirea APACA au ieşit pe bandă rulantă articole vestimentare care poartă eticheta unor branduri care se bucură de glorie pe tot mapamondul.

Cum de altfel era de aşteptat, pentru a te deveni colaboratorul acestor companii, trebuie să faci dovada că eşti printre cei mai buni, de aceea, că eşti capabil să îndeplineşti toate condiţiile impuse de aceşti mari clienţi. Cei 300 de angajaţi din fabrica familiei Ciucu, de la APACA, trebuie să execute cu multă precizie comenzile primite, fără să omită cel mai mic detaliu.



“Aceste branduri fac un research în mai multe ţări, aleg fabricile care corespund cerinţelor lor şi pe baza unor mostre, fabricile furnizoare efectuează probe de lucru”, povesteşte Alexandru Ciucu Jr, pentru adevarul.ro.

alexandru ciucu2

Alexandru Ciucu creează pentru cele mai mari branduri internaţionale într-o încăpere de 10.000 de metri pătraţi, într-o clădire veche, dar de prestigiu pentru istoria confecţiilor din România. Cele mai multe exporturi merg către Italia, ţara care reprezintă un reper pentru această industrie.

“Aceste companii pun la dispoziţia fabricii APACA materialele, modelele, etichetele, accesoriile, iar noi ne ocupăm cu manopera, produsele finite fiind exportate în magazinele pe care le deţin aceste branduri în toată lumea”, adaugă Alexandru Ciucu Jr.

Succesul a fost transmis din generaţie în generaţie

În 1997, proprietarii deschid şi propriul magazin chiar lângă fabrica de la APACA. Această investiţie, este urmată in urmatorii ani de deschiderea altor opt magazine sub numele de “Tata şi fiul”, brand integral românesc care a adus şi mai multă glorie atelierului de croitorie şi fabricii de la APACA.

Acesta a fost doar începutul unui business de succes. Potrivit datelor statistice, în anul 2008, firma a avut afaceri de circa zece milioane de euro din nouă magazine, dar şi din realizarea, pe lângă produsele finite, a comenzilor de lohn şi semi-lohn, care aduc încă peste 70% din venituri.

alexandru ciucu2

Preţul unui costum la comandă marca Alexandru Ciucu porneşte de la 1.300 de euro în sus. În APACA îşi desfăşoară activitatea zeci de firme, însă doar câteva dintre acestea se mai ocupă cu producerea confecţiilor.

Pasiunea s-a moştenit, Alexandru Ciucu Jr. devenind  celebru pentru singura croitorie de lux pentru bărbaţi din România. Încă de când măsura un metru, Alexandru Ciucu Jr. a început să meargă la atelierul tatălui său şi să se implice în crearea aricolelor vestimentare pentru bărbaţi. 

Pe aceeaşi temă:

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite