Încă un pumn în gură. Despre poluarea aerului din Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora 14.30 mi-am legat bicicleta în faţa Primăriei Capitalei. Am arătat cartea de identitate persoanei de la intrare şi am spus că trebuie să ajung la „Comisia de mediu“ a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

A vorbit puţin la telefon şi m-a anunţat sec: nu am primit invitaţie, deci nu am voie.

Am insistat. I-am explicat că procedura spune că pentru a putea să iau cuvântul în şedinţa Consiliului trebuia să trimit cerere cu cel puţin două zile înainte. Eu aşa am făcut. Vineri seara, imediat după ce a fost „anunţată“ ordinea de zi suplimentară, am făcut 3 cereri: una ca să mă adresez Comisiei, una ca să fiu lăsat în sală şi una ca să iau cuvântul în şedinţă.

A sunat din nou. A explicat persoanei de la capătul firului că am cereri depuse şi că am chiar şi număr de înregistrare. Apoi m-a lăsat să vorbesc la secretariat.

Doamna m-a luat tare:

- Aţi primit invitaţie? Dacă nu, nu aveţi voie! - Am trimis cerere în termenul legal. De ce nu aţi trimis invitaţie? - Nu e treaba mea! - Cum vă numiţi? Cine sunteţi? … şi mi-a trântit telefonul în nas.

Adevărul este că, în mandatul primăriţei Firea, unui cetăţean „obişnuit“ îi este imposibil să ia cuvântul în faţa Consiliului. Nu este o noutate că Firea & asociaţii au dezvoltat un sistem bine pus la punct prin care să bage pumnul în gură celor care au ceva de spus. În schimb, calea este deschisă celor care le ridică osanale (link 1, link 2 şi link 3).

De exemplu, proiectele de pe ordine de zi „suplimentară“ nu sunt publice. Adică, unui cetăţean al oraşului, care ar fi interesat să afle ce urmează să se discute în Consiliul General, îi este imposibil să afle ce se află pe ordinea de zi „secretă“.

Noi am primit proiectele de hotărâri de la un consilier care ştia că ne interesează subiectul poluării.

Chiar dacă afli de lista secretă, tot este aproape imposibil să participi la şedinţele comisiilor. Pentru că aceste comisii nu trimit NICIODATĂ astfel de invitaţii. Cel puţin, eu nu am primit vreodată.

În schimb, am avantajul că am numerele de telefon ale unor consilieri generali care îmi oferă informaţii... publice.

Da... aţi ghicit. Cu toate că orele la care au loc aceste comisii ar trebui să fie publice, NICIODATĂ ele nu au fost publicate. A fost un moment în care cei de la USR publicau aceste informaţii prin consilierii generali, dar Primăria şi CGMB nu oferă niciodată aceste informaţii.

Să presupunem că un cetăţean al oraşului îşi dă seama că a fost fentat de administraţia oraşului atunci când nu l-a invitat la comisie, dar ar vrea să afle cum a fost abordată problema care îl interesa. Ei bine, şi acest lucru este imposibil de aflat pentru că discuţiile din aceste comisii nu sunt publice. Adică, „analizele“ care se fac pe marginea fiecărui proiect care urmează să fie votat în Consiliul General... sunt ascunse de ochii publicului.

Adevărul este că ce se întâmplă în aceste comisii este o ruşine. Nici nu trebuie să fii expert ca să îţi dai seama că în maxim 60 de minute, cât este alocat discuţiilor, este imposibil să prezinţi argumente şi contraargumente (pentru câteva zeci de proiecte, uneori) care să asigure o analiză pertinenta a modului în care se cheltuiesc zeci şi sute de milioane din banii publici.

Eu am fost avantajat. Pentru că am reuşit să aflu despre Lista Secretă unde au fost puse hotărârile despre poluarea aerului. Mai mult! Am reuşit să aflu chiar şi ora la care se întrunea Comisia de mediu!

Degeaba însă... Preşedintele comisiei a refuzat să îmi permită să mă adresez membrilor comisiei, cu toate că avea în faţa ochilor cererea mea. Motivul refuzului: lipseşte stampila direcţiei juridice.

Cum spuneam, administraţia Firea a dezvoltat un sistem perfect funcţional care să bage pumnul în gură celor care au ceva de spus.

Dar faptul că ascund nivelul poluării şi că nu iau măsuri eficiente nu îi ajută. Deja, până acum, peste 2700 de persoane au aflat şi au semnat petiţia. Adică au aflat despre modul în care Primăria încalcă un drept constituţional: dreptul la un mediu sănătos.

Vă recomand să citiţi petiţia noastră online şi, dacă sunteţi de acord cu argumentele noastre, să o semnaţi. De data aceasta vom duce demersul mai departe, în faţa Justiţiei, dacă ne vor ignora. Demersul este o iniţiativă cetăţeneasca susţinută de asociaţia OPTAR şi partenerii săi.

În perioada următoare vom anunţa procedurile pe care trebuie să le urmeze cei care au semnat online astfel încât implicarea lor să îndeplinească cerinţele juridice pentru cererea prin care vom chema în judecată Primăria Capitalei. Ca să fiţi sigur că primiţi toate informaţiile vă recomand să urmăriţi pagina Dreptul la AER.

Probabil aţi observat că nu am scris nimic despre proiectele de hotărâre pentru care am mers la Comisia de mediu. Nu ar fi ajutat să public informaţiile pentru că oricum cetăţenii nu mai pot face nimic. De aceea, am preferat să las informaţia pe Listă Secretă a Primăriei ca să vedeţi/simţiţi interesul administraţiei faţă de problemele bucureştenilor.

Apropo de poluare, aţi văzut zilele trecute vreun mesaj sau vreo acţiune a administraţiei, atunci când poluarea cu pulberi în suspensie a crescut cu 400% peste limita maximă admisă? Conform procedurilor oficiale, a fost cod violet... adică mai sus de codul roşu. Cu toate acestea, Primăria a tăcut. În acelaşi timp, la cod galben de ploi sau vânt a închis şcolile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite