INCREDIBIL Cel mai bătrân bărbier din România: „Nu am lăsat briciul din mână de 84 de ani!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petre Zimnicaru, cel mai bătrân bărbier din România are aproape 95 de ani şi încă lucrează la „prăvălia” sa de lângă Teatrul de Vară din Giurgiu. Are program zilnic, inclusiv duminica, de la 8.00 la 14.00.

Petre Zimnicaru n-a permis bătrâneţii să-l scoată din câmpul muncii. Se consideră norocos pentru că nu are nicio problemă gravă de sănătate, astfel merge în fiecare zi la frizeria sa şi îşi aşteaptă liniştit clienţii. Precizează că nu a fumat vreodată şi nici n-a băut tărie, aşa că nu e de mirare că mâna nu-i tremură deloc.  Practică această meserie de la vârsta de 10 ani. După ce a terminat patru clase la o şcoală generală din Giurgiu, tatăl său, tot frizer, l-a luat cu el la serviciu şi l-a instruit timp de cinci ani.



Ucenic la frizerul regelui Carol al II-lea
„ După anii de ucenicie la Giurgiu, m-am dus să dau examen la Bucureşti. L-am luat cu 10 şi atunci m-a remarcat frizerul regelui Carol. M-a luat lângă el. Nu, n-am avut ocazia să-l bărbieresc pe rege, dar timp de opt ani, cât am lucrat în Bucureşti, au trecut prin mâna mea toţi oamenii mari ai vremii”, spune Zimnicaru.
S-a întors în Giurgiu când avea 23 de ani şi şi-a deschis propria sa frizerie.

image

În 1979 tundea şi bărbierea într-un local aflat în centrul Giurgiului.
Spune că nu are nicio importanţă câţi oameni a tuns, sau cum îi cheamă, ci el consideră că tot ce contează este că nimeni n-a fost vreodată nemulţumit de serviciile sale. „Da, au venit la frizeria mea toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii din Giurgiu, de-a lungul vremii. Era altfel atunci: frizerii erau bine instruiţi, nu ca acum, iar oamenii veneau des la frizerie”, mai spune Petre Zimnicaru, care a obţinut la vârsta de 20 de ani carnetul  de meşter în „arta bărbieritului”.

image

Un tuns, 5 lei
La frizerul de 95 de ani din Giurgiu mai vin, în general, oameni în vârstă, cei mai mulţi, bărbaţi, fiindu-i clienţi de ani de zile. Le cere 5 lei pentru un tuns sau un bărbierit. Câştiga bine pe vremuri, mai spune Zimnicaru, acum foarte puţin, dar indiferent de sumele obţinute în urma serviciilor sale, el va îşi va face treaba până la sfârşit.

Nu îi tremură mâna este foarte atent când bărbiereşte cu bisturiul, şi îşi întreabă întotdeauna clienţii, la final, dacă au simţit vreun pic asprimea lamelor obiectului folosit.

Întrebări şi răspunsuri

-    V-ar fi plăcut altă meserie, dacă n-ar fi fost frizeria?

Nu, frizeria mi-a plăcut şi tot asta aş fi făcut. N-am vrut să devin altceva.

-    Aţi avut vreodată probleme cu un client mai pretenţios?

Am făcut întotdeauna meseria asta ca la carte şi am avut mulţi clienţi, în atâţia ani, niciunul n-a fost nemulţumit, pentru că am respectat ceea ce mi-au cerut. Ştiu asta pentru că, după fiecare tuns sau bărbierit, îi întreb dacă au simţit vreun pic asprimea lamelor obiectului folosit.

Ce-i place

„Cinstea, respectul şi munca îmi plac mereu. Şi bineînţeles meseria care m-a ţinut în formă până acum”, spune bătrânul bărbier.

Ce nu-i place

„Minciuna. Nu-mi plac «puşlamalele, lichelele sau hoţii». Cred că de cinci ori mi-a fost spartă frizeria şi niciodată nu au fost găsiţi vinovaţii”, spune cu amărăciune Petre Zimnicaru.

PROFIL

NĂSCUT: 29 noiembrie 1916, Giurgiu
STUDII: A terminat patru clase
FAMILIE: Văduv, are doi copii şi patru nepoţi




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite