Inventarul casei Filipescu (III)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Filipescu in plan secund, in dreapta gardul de la palatul Cantacuzino
Casa Filipescu in plan secund, in dreapta gardul de la palatul Cantacuzino

În 1916, la moartea lui Alexandru I. Filipescu, se întocmeşte inventarul mobilelor şi obiectelor din casa de pe Calea Victoriei colţ cu str. Ghe. Manu. Noul proprietar al imensei averi era vărul său, prinţul Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967).

image

Datorită documentelor întocmite cu ocazia succesiunii Filipescu, regăsite în fondul Creditul Funciar Rural, la Arhivele Naţionale ale României, putem să avem o imagine foarte detaliată asupra interioarelor casei din Calea Victoriei. Am păstrat ortografia din documentele de epocă.

În antreu

2 bănci de lemn

În vestibul

Un cuer de lemn, un cuer de fier, un fotoliu cu muşama şi 2 cu pluş verde, două scăunele cu pluş verde, un fotoliu mare semi rotund cu pluş verde, două canapele mici cu pluş verde, una masă mică octogonă. Două scaune de lemn sculptat, două braţe de bronz pentru electrică, una oglindă cu ramă de lemn de acajou, un termometru.

În biurou

Un biurou ministerial, patru scaune, fund de piele, un scaun scară, un casă de fier veche, una presă. Un dulap mare unul mic de lemn pentru dosare. Una etajeră, şase spre zece icoane, două tablouri, două perdele româneşti şi două perdele de reţea.

Odaea Secretarului

Un fotoliu de piele, două canapele de piele, una maşină de scris ”IOST” no. 16 cu masa ei, un scaun cu fundul de paie. Una casă de fier sistem Wertheim. Una cutie cu 12 tacâmuri alpaga. Trei tablouri pictură, două draperi, două perdele de reţea.

În bibliotecă

Un covor turcesc, un lustru de bronz cu 7 braţe, una bibliotecă cu 278 volume, una bibliotecă cu 156 volume şi o alta cu 156 volume, una masă birou, două candelabre a 6 braţe, una statuetă de bronz ”Infanterist”, trei scaune de stejar cu fund de piele, una canapea de stejar, un fotoliu de piele, un glob terestru uzat, un paravan de reţea, cinci litografiate, două talouri pictură, una oglindă ramă acajou.

În rotondă

Şease draperii pluş verde, trei perdele reţea, trei fotoliuri cu pluş două fotoliuri cu piele, două scăunele cu pluş, una măsuţă turcească, patru scaune turceşti, două oglinzi turceşti şi două etajere turceşti, una etajeră cu pendulă, două tablouri litografii, un tablou pictat ”FILIPESCU” un covor persan, un paravan, una cutie tapisată pentru lemne, un vas coş trestie, una scrumieră de porcelan, un termometru, un lustru de bronz cu 7 lumini.

În sufragerie

Un bufet cuare[1] de stejar cu vase, două tăvi de porţelan, una tavă de lemn, una tavă de argint, un ciainic de argint, două sucupe[2] de argint, centratibiele (?) şi alte şase idem, trei fructifiere de argint, două capace ovale de argint, două farfurii cu capace de argint, una fructieră rotundă de argint, una jardinieră cu capac de argint, trei sucupe mari cu oglinzi de argint, una masă mare de stejar, opt spre zece scaune de stejar fund şi spatele de piele, una masă mică de serviciu, patru spre zece vase vechi româneşti, una statuetă de bronz, două candelabre bronzate, una pendulă de bronz, trei tablouri litografiate, un barometru, un lustru bronzat cu 9 becuri, una pânză de masă.

În oficiu

Două mese de lemn de brad, un dulap, una sobă de fier, un rasou de gaz, două lighiane, una pendulă de zid, un cuer de zid.

În bucătărie

Şeapte spre zece tingiri[3] de aramă din cari opt cu capaca, trei tăvi, zece farfurii lungi, porţelan, cinci tigăi porţelan, una scaiară, una tavă porţelan, două cale zinc pentru şuncă şi peşte, trei site, două spre zece bucăţi diverse, una tobă de aramă pentru dulceaţă două lighene, un pisălog mare de piatră, una găleată de zinc, un fier de frigare, una farfurie mare de peşte, un cântar de 5kg. Una maşină de bucate, trei forme pentru cozonaci, una masă dulap, de brad, un dulap de brad, un dulap de zinc pentru spălat vase, una masă rotundă de brad, patru scaune de brad şi un tocător.

În pimniţă

Una mie una sută trei zeci vin alb, una sută cinci zeci sticle vin negru, cinci zeci şi nouă sticle vin St. Iulian, două zeci şi două sticle ape minerale, trei sute cinci zeci sticle vin tămâioasă, una sută patru zeci sticle drojdie, două sute trei zeci sticle tescovină tămâioasă, şeapte zeci şi cinci sticle ţuică, patru zeci şi şeaşe sticle champanie, una sticlă coniac Marte una sticlă unt de lemn francez, una mie şeapte sute nouă zeci sticle goale, şease zeci sticle goale ape minerale, una sută (?) zeci sticle goale lungi, un butoi oţet de vin, un dulap răcitor.

În vestibulul dela etaj

Două canapele în pluş verde, două scaune stejar sculptate, una canapea de stejar, două braţe de bronz la două becuri, un lustru de gaz şi electricitate.

În odaiea de bae

Instalaţie de bae, un dulap pentru rufărie, patru scaune fund de pae, una masă brad, şeapte sfeşnice, un serviciu de toaletă pentru voiaj, trei pahare, una oglindă ramă poleită, un tablou mic, una draperie, un termometru.

În odaia vecină cu dormitorul

Una masă pătrată de stejar, una faţă de masă, una canapea cu pluş verde, două fotoliuri cu pluş verde, patru scaune cu pluş verde, un paravan, una măsuţă etajeră, şeapte tablouri litografii, una oglindă ramă aurită, două draperii pluş verde, două perdele reţea, un atlas, un covor turcesc, un covor românesc, un lustru cu un bec.

În odaea de culcare

Un paravan de pat, un pat complect, una măsuţă de noapte, un lavoir de lemn lustruit, un scaun mare, două fotoliuri, un paravan, cinci perniţe, un dulap pentru medicamente, un scrin de lemn lustruit, un geamantan de piele, una carafă şi pahar una cană de porţelan pentru apă, una lampă de masă electrică, una draperie la uşă una draperie, una reţea, una oglindă toaletă, două portrete, un covor turcesc, un lustru cu 2 becuri.

În biroul rotund de la etaj

Un biuroul cu scaunul său de stejar, un fotoliu de stejar cu piele, două canapele de stejar cu piele, una oglindă ramă stejar, trei draperii de uşă, trei draperii, trei reţele, un covor turcesc, un paravan, patru tablouri litografii, un termometru, un lustru de bronz cu 7 becuri.

În salon

Una masă rotundă stejar, şi marmoră, şease scaune lemn aurit şi pluş, două foteluri lemn aurit şi pluş, una consolă marmoră, una oglindă, mare în perete, două sfeşnice de argint, un fotoliu Ludovic XVI lea, patru canapele Ludovic XVI lea, patru scaune Ludovic XVI lea, şi un paravan Ludovic al XVI lea, două draperii, două reţele, trei tablouri pictură portrete, şeapte tablouri pictură portrete, un bust marmoră, una masă acajou, trei perniţe, un lustru de bronz a nouă becuri.

În anticameră vestiar

Un coş oval, două coşuri de voiaj, două dulapuri pentru haine, una draperie, una reţea.

În odaea de streini

Una masă rotundă cu cuvertură, una canapea pat cu pluş, un foteliu pluş, două scaune, un lavoir mahon, una masă de noapte mahon, un birou vechi, un bideu, patru tablouri membri senatului, două tablouri litografii, trei tablouri pictură, un tablou pictură, două draperii, două reţele.

În odaea jupânesei

Un pat complect, una masă rotundă, de brad, una masă de brad, un scaun fotoliu de lemn, două scaune, un lavoir, un lighian faianţă, una oglindă ramă acajou, una găleată cană faianţă, două icoane, un linoleum, două draperii, două reţele, una foarfecă mare, una maşină de cusut, un dulap petru rufărie, un giamantan mic, un cufăr cu haine de iarnă, una perie de haine.

În odaea din mansardă

Patru foteliuri vechi, una pereche hamuri cu colier, una pereche hamu, un ham pentru un cal, una cutie zahăr de 25 Kgr. un coş de bronz .

În odaea feciorului

Un pat de fier cu saltele, una masă ovală, un lavoir de fier, două scaune, un dulap de brad.

În curte şi grajd

Cinci cuşti de câini, două hambare, una cutie de gunoi, un coteţ de porumbei, trei bănci pentru grădină, patru gâşte, patru raţe, patru găini, două curci, trei tinichele cu untură, un coş de lemne, un maţ de stropit, una stropitoare, un topor, una sobă mică de bucătărie, două trăsuri, un cupeu, un dulap mare, un pat de fier cu saltea, de paie, patru paturi şi scară dublă.


[1] Posibil referindu-se la forma pătrată, de la fr. carré.

[2] Tavă mică, farfurioară pe care se pune ceaşca

[3] Vas de bucătărie (de aramă sau fontă) asemănător cu ceaunul, folosit pentru pregătirea mâncării

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite