Jaf în asociaţiile de proprietari. O vacă de muls, cu largul concurs al autorităţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Burghelia - liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa intră în posesia abonamentului ieftin RATC cu numărul 1 Foto Arhivă personală

Asociaţia de proprietari rămâne acel tărâm al indiferenţei totale pentru autorităţile locale şi centrale, care doar pentru scurte perioade (anterior alegerilor) trec prin parcurile sau aleile din faţa blocurilor, unde susţin promisiuni care mai de care mai fantasmagorice.

Nimic din ceea ce se întâmplă la nivel central şi/sau local nu duce la concluzia că pe cineva interesează de viaţa celor din blocuri (comun), de costurile pe care le suportă lună de lună, de modul în care legislaţia îi apără şi protejează, de modul în care sunt gestionaţi etc.

Indiferenţa autorităţilor:

-       preţul utilităţilor creşte – autoritatea locală mângâie pe creştet furnizorul;

-       furnizorul solicită creştearea preţului – autorităţile statului aprobă;

-       mii de familii rămân în frig şi fără apă caldă – autorităţile locale ridică din umeri;

-       furnizorii cer bani pentru reparaţii – autoritatea locală alocă bani însă reparaţiile se lasă aşteptate;

-       faci o sesizare la Primarie – primeşti un răspuns sablon “ adresaţi-vă instanţei de judecată”;

-       lipsa sprijinului concret al autorităţii locale – lipsa posibilităţii de sprijinire a autorităţilor cu personal specializat în verificări financiar contabile.

Indiferenţa la nivelul sistemului judiciar:

-       pleacă administratorul cu banii – durează ani de zile până să se ajungă la o concluzie;

-       greutatea recuperării restanţelor – durata în timp mult prea mare până la momentul recuperării restanţelor de la cei restanţieri;

-       posibilitatea contestării sumelor restante – inexistenţa unui termen în care restanţierul poate uza de procedura contestării listelor de plată;

-       necesitatea scutirii de plata taxelor de timbru – pentru toate procedurile şi acţiunile asociaţiilor de proprietari;

-       necesitatea celerităţii cererilor formulate de asociaţiile de proprietari.

Indiferenţă la nivelul blocurilor:

-       nu se mai implică nimeni în cadrul blocurilor – mai vine poliţia şi îi amendează pe cei care se implică;

-       nu mai întreabă şi verifică nimeni cu simţ de răspundere administratorul – aşa se ajunge la situaţii tragice;

-       cei cu restanţe la întreţinere – sunt lăsaţi perioade lungi fără a se demara nicio procedură;

-       participarea la adunarea generală – nesemnificativă raportat la numărul de apartamente.

-       lipsa investiţiilor – realizarea de lucrări este amânată an de an din lipsa banilor.

Indiferenţa sistemului bancar:

-       lipsa unei reglementări care să dea posibilitatea asociaţiei să ţină piept executărilor băncilor;

-       sărăcirea proprietarilor – efectul fiind greutatea plăţii lunare a cotelor de întreţinere;

-       vânzarea la licitaţie a apartamentelor – vânzarea fiind făcută sub costul împrumutului, determină imposibilitatea recuperării restanţelor la întreţinere din partea asociaţiei;

-       lipsa oricarui interes al băncilor faţă de asociaţiile de proprietari – în goana după profit, executarea proprietarilor, băncile nu au niciun fel de colaborare cu asociaţiile de proprietari.

Daca nu se iau măsuri urgente din punct de vedere legislativ, atât faţă de furnizori cât şi faţă de modul de organizare al asociaţiilor, lucrurile vor scăpa de sub control. În goana nebună a furnizorilor după profit şi al proprietarilor după costuri cât mai mici, cei din urma sunt pierzători x 2 a) nicio şansă în faţa monopolului – prima ţeapă; b) se aleg administratori de bloc ieftini sau preşedinţi/cenzori neremuneraţi – ţeapa numărul doi.

Rezultatul la care s-a ajuns datorită indiferenţei tuturor celor de mai sus:

Jaf în blocuri (administratori) – în marile oraşe încep să iasă la iveală ţepele date de administratorii care pur şi simplu şi-au însuşit sume imense de bani, lăsând asociaţia (locatarii) într-o situaţie extrem de grea: lipsă fonduri, facturi neachitate, sistare utilităţi etc. Inimaginabil la ce sume s-a ajuns: 600.000 lei (un caz), 900.000 (un alt caz) şi lista poate continua (din păcate).   

Jaf în blocuri (hoţi) – indiferenţa şi lipsa banilor pentru investiţii a dus la dispariţia unor bunuri de prin scări: calorifere, grătare de la intrare, cutii poştale etc. Din păcate s-a trecut la un nivel superior punându-se astfel viaţa oamenilor în pericol: cabluri ascensor, contragreutăţi, conductor etc sau lăsarea blocului fără utilităţi prin dispariţia modulelor din subsol.

Jaf în blocuri (guvernanţi) – inexistenţa unei unităţi din partea asociaţiilor a dus în mod constant la abuzuri şi majorări de preţuri din partea furnizorilor (monopolurilor) fără ca proprietarii să aibă un cuvânt de spus. Furnizorii ameninţă şi şantajează, folosind ca şi monedă de schimb populaţia. Dorim plata utilităţilor la preţul corect şi nu calculat la venitul nemţilor sau englezilor.  

S-a ajuns la limita suportabilităţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite