Weekend fierbinte în Capitală. Mii de biciclişti, tabără de manifest şi încă un marş de amploare vor da peste cap viaţa oraşului pentru două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 15.000 de oameni au participat la ultimul marş împotriva proiectului de la Roşia Montană, organizat pe 15 septembrie în Bucureşti FOTO Mediafax
Peste 15.000 de oameni au participat la ultimul marş împotriva proiectului de la Roşia Montană, organizat pe 15 septembrie în Bucureşti FOTO Mediafax

Capitala României va avea parte de un weekend aglomerat, având în vedere că cel puţin două proteste de amploare vor avea loc sâmbătă şi duminică. De-o parte, sunt cei 10.000 de biciclişti care au anunţat că vor mărşălui 18 kilometri prin oraş, cerându-i demisia primarului Oprescu, pe de altă parte, protestatarii din Piaţa Universităţii se pregătesc pentru o nouă acţiune de amploare organizată duminică.

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România (OPTAR) organizează, sâmbătă, un protest de amploare ce se va întinde pe circa 18 kilometri, traversând centrul oraşului. Adunarea se va face de la ora 14.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Vineri, circa 3.000 de oameni au spus că vor participa la manifestaţie pe pagina evenimentului de pe Facebook. Organizatorii spun însă că numărul de pe reţelele de socializare este de obicei dublat de cei care chiar vin la manifestaţii.

Protestatarii vor milita pentru marcarea benzilor care semnalează accesul bicicliştilor pe carosabil şi vor cere demisia primarului Sorin Oprescu pentru lipsa de acţiuni eficiente în cei cinci ani de mandat. „Domnul Oprescu a afirmat că vrea referendum pentru a afla opinia oamenilor. Noi vom ieşi în stradă pentru a spune clar: «Vrem piste pe şosea! Vrem un Bucureşti pentru oameni!» Iar dacă vom fi ignoraţi, vom ieşi din nou în stradă. Mai mulţi şi mai hotărâţi!“, a spus Marius Scarlat, membru fondator OPTAR.

Protestatarii din Piaţa Universităţii, solidari cu bicicliştii

Din cele anunţate pe reţelele de socializare, se pare că o parte dintre bucureştenii care manifestează de peste două săptămâni împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană se vor alătura bicicliştilor. La manifestaţie sunt aşteptaţi circa 10.000 de oameni, dar şi o parte dintre cei care protestează încă de pe 1 septembrie la fântâna din Piaţa Universităţii. „Ne vom solidariza cu ei, mai ales că, printre noi, sunt destul de mulţi biciclişti. Încă ne organizăm, sigur le vom promova acţiunea“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihail Bumbeş, unul dintre reprezentanţii protestatarilor din Piaţă.

Tabără de protest şi ateliere cu academicieni

Începând de vineri, în parcul Izvor, se organizează o tabără de protest a societăţii civile unde toţi cei interesaţi de exploatare minieră de la Roşia Montană sunt invitaţi la workshop-uri ţinute de specialişti.

„Din 20 septembrie 2013, este iminent să ne adunam pentru informare, dezbateri şi decizii în consens privind cerinţele noastre. În parc, lângă Parlamentului României, loc pe care îl ocupăm şi nu-l mai părăsim până când suntem auziţi. Campăm, rămanem, dezbatem democratic şi revendicăm prezentul şi viitorul! Ne strângem laolaltă, oameni inteligenţi, cu expertiză, cu dorinţa sinceră de a reconstrui România şi de a-i da, acum, după aproape 24 de ani de somn, o traiectorie constructivă şi în folosul oamenilor şi necesităţilor lor fireşti“, este prezentată tabăra civică pe pagina evenimentului.  Potrivit sursei citate, tabăra va începe de la ora 18.30.

În paralel, în Piaţa Universităţii, se organizează a treia ediţie a „Atelierului pe problemele patrimoniului de la Roşia Montană“, începând cu ora 20.30. Potrivit paginii evenimentului, atelier va fi moderat de Alexandru Dragoman (arheolog, Institutul de Arheologie al Academiei Române "Vasile Pârvan") şi Claudia Apostol (arhitect, Asociaţia ARA).

Sâmbătă: Lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului

Tot în cadrul acţiunilor de protest faţă de proiectul de exploatare minieră de la aur şi argint de la Roşia Montană, sâmbătă, se organizează un eveniment inedit la care câteva mii de oameni au anunţat deja că vor să participe. Manifestanţii din Parcul Izvor organizează un flashmob prin care vor încerca să construiască un lanţ uman care să înconjuare întregul Palat al Parlamentului. La evenimentul de sâmbătă anunţat pe Facebook sunt aşteptaţi şi bicicliştii care protestează pentru marcarea pistelor pe şosea.

„Într-un exerciţiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanţ uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclişti vor înconjura preţ de 20 de minute întregul perimetru“, se arată în descrierea acţiunii de pe pagina evenimentului.

Marşul IV împotriva proiectului de la Roşia Montană

Duminică, 22 septembrie, se organizează cel de-al patrulea marş de amploare al protestatarilor din Piaţa Universităţii, manifestaţie care va fi, potrivit organizatorilor, cel mai de amploare de până acum. Trebuie spus că numărul celor prezenţi la marşurile anterioare a crescut de fiecare dată, peste 15.000 de oameni fiind prezenţi la cel de duminică, 15 septembrie, din Bucureşti. Vineri, pe pagina marşului, 8.600 de oameni au spus că vor veni şi alţi 1.500 că poate vor veni. 

Protestatarii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană cer: respingerea proiectului de lege de către Parlament, respingerea în procedură de urgenţă prin Hotărâre de Guvern a avizului de mediu, includerea Roşiei Montane pe lista de tentativă de intrare în patrimoniul UNESCO, interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România. De asemenea, oamenii cer atât demiterea celor patru iniţiatiori ai acestui proiect de lege, ministrul Marilor Proiecte- Dan Şova, cel al Mediului- Rovana Plumb, cel al Culturii- Daniel Barbu şi directorul ANRM- Gheoghe Duţu, cât şi demisia primului ministru Victor Ponta care, potrivit acestora, încearcă să amâne o decizie fermă.

“Mişcarea nu are lideri, are doar conştiinţă. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 (numărul estimat de reprezentanţii protestatarilor că ar fi fost prezenţi la marşul de duminică-nota red.) de oameni la Bucureşti plus alte mii în ţară şi în străinătate. Revendicările noastre nu se discută şi nu se negociază, vom fi în stradă până la soluţionarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului din Roşia Montană.

„Nu putem lăsa câinii să ne omoare copiii“

Tot duminică va avea loc un nou protest al părinţilor faţă de indolenţa autorităţilor în a rezolva problema maidanezilor din Bucureşti. Reprezentanţii celei mai mari comunităţi online de părinţi din România, desprecopii.com, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copii (FONPC), anunţă continuarea protestelor faţă de indolenţa autorităţilor. Oamenii vor manifesta duminică, 22 septembrie, în Parcul Unirii, de la ora 11.00.

Pe aceeaşi temă:

„Nu putem lăsa câinii să ne omoare copiii“. Părinţii ies din nou în stradă pentru a cere aplicarea legii lui Ionuţ

INFOGRAFIE 10.000 de biciclişti îi cer demisia lui Oprescu: „Vrem un Bucureşti pentru Oameni“. Traseul marşului de sâmbătă

Ziua 17 de proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană: tango flashmob la miez de noapte

FOTO Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei
 


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite