METEO: Iarna care vine, cea mai geroasă din ultimii 1.000 de ani? Vezi de ce cred meteorologii români că teoria este o „bazaconie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii polonezi avertizează că la iarnă vom avea parte de cele mai cumplite geruri din ultimul mileniu. Răcirea Europei este în directă legătură cu reducerea de două ori a curentului oceanic Gulfstream, cel care păstrează echilibrul climatic pe Terra.

Mai cititi si:

Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat

Gigacaloria explodează la Galaţi. Află aici cât vom plăti la iarnă

Gulfstream sau Curentul Golfului acţionează ca un “radiator” pentru partea nordică a continentului european, iar dispariţia sau chiar diminuarea acestuia poate duce la o nouă eră glaciară.

Experţii Institutului de Meteorologie din Polonia estimează că în 2010-2011, Europa s-ar putea confrunta cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu, iar un prim motiv ar fi reducerea vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream. Comparativ cu anii trecuţi, curentul şi-a redus de două ori viteza. În prezent, acesta nu este capabil să compenseze frigul adus de masele de aer rece din Arctica.

Schimbările, vizibile deja în Scandinavia

Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor din Polonia, aceste schimbări sunt deja vizibile în Norvegia şi în alte câteva ţări scandinave.
“În cazul în care Gulfstream va dispărea în totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciară, iar în Scandinavia este de aşteptat formarea unui mare gheţar” – susţin meteorologii polonezi.

Unii observatori apreciază că una din cauzele încetinirii Gulfstreamului ar fi avaria survenită la 22 aprilie la platforma petrolieră Deepwater Horizon, a companiei BP, în Golful Mexic. Din puţul de urgenţă s-au deversat în ocean între 600.000 şi 760.000 tone de ţiţei, în perioada dintre sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie.

Românii spun că polonezii “inventează”

Meteorogul Dumitru Baltă nu crede în teoria polonezilor şi spune că prognoza este doar o “bazaconie”. “Studiul este o analiză tâmpită, cei care ştiu domeniul îşi pot da seama că este vorba despre o serie de erori”, ne-a declarat Baltă, neputând însă să emită propria prognoză pentru lunile de iarnă. “Noi nu facem estimări. Până acum le luam de la un centru din Londra şi le adaptam la ţara noastră, însă de anul acesta nu mai facem prognoze”.

Teoria poate duce la mărirea preţului carburantului

Şi Roxana Bojariu şefa departamentului Climatologie al Administraţiei Naţionale de Meteorologie este de părere că este prea devreme pentru ca cineva să facă o prognoză pentru iarna ce vine. “Scade precizia oricărei estimări care depăşeşte 14 zile. Astfel de informaţii pot fi transmise cu alte scopuri, menite probabil să modifice contextul economic. O astfel de ştire poate duce la mărirea preţului carburantului”, e de părere Bojariu.    



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite