Mici secrete cu mari beneficii pentru proprietarii din blocuri. Cum poţi rămâne informat şi conectat la activitatea asociaţiei din care faci parte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre cei care locuiesc la bloc nu au timp sau nu vor să se implice (din păcate) în activitatea curentă din cadrul asociaţiilor de proprietari. De multe ori, lipsa implicării şi informării duc la derapaje, abuzuri sau decizii unilaterale din partea celor ce conduc asociaţia de proprietari.

Care sunt drepturile de care puteţi uza pentru a rămâne informaţi:

-       proprietarul are dreptul de a avea acces la actele şi situaţiile financiar contabile ale asociaţiei;

-       proprietarul are dreptul de a fi informat trimestrial asupra situaţiei financiare a asociaţiei;

-       proprietarul are dreptul de a solicita lămuriri cu privire la cota de întreţinere lunară;

-       proprietarul are dreptul de a primi un răspuns în scris în termen de 7 zile la solicitarea sa;

-       proprietarul are dreptul de a primi în scris fişa de penalităţi şi modul de calcul al acestora;

-       proprietarul are dreptul de a contesta la preşedinte lista de plată lunară;

-       proprietarul are dreptul de a fi informat într-o adunare generală anuală de situaţia financiară, tehnică şi administrativă a asociaţiei;

-       proprietarul are dreptul de a fi informat asupra măsurilor şi deciziilor luate în cadrul adunării generale;

Mijloace suplimentare de informare. Nimeni nu vă împiedică:

-       să solicitaţi prezentarea situaţiei privind fondurile asociaţiei;

-       să solicitaţi prezentarea situaţiei soldurilor la furnizorii de utilităţi;

-       să solicitaţi afişarea facturilor emise de principalii furnizori;

-       să solicitaţi afişarea balanţei elementelor de activ pasiv;

-       să vă prezentaţi în faţa furnizorilor, cu delegaţie de la asociaţie, pentru confirmări de sold.

Nu îmi place să repet, dar din păcate acesta este adevărul pe care nu-l putem ascunde, în sensul că, din ce în ce mai multe asociaţii încep să simtă într-un mod brutal anii de indiferenţă a proprietarilor. Anii în care pe nimeni nu a interesat ce se întâmplă în bloc, anii în care un grup restrâns de persoane a dirijat activitatea curentă, anii în care investiţiile şi tocarea banilor a fost făcută fără cap, încep să scoată nota de plată şi proprietarii sunt puşi într-o situaţie dramatică: să achite din nou facturi pe care le-au mai achitat în liste (banii nu mai sunt), să plătească bani pentru reparaţiile la investiţiile făcute de mântuială, să colecteze din nou fonduri pentru că cele existente au fost tocate pe nu se ştie ce etc.    

Astfel că, măcar de două ori pe an, oricare proprietar care doreşte să evite astfel de situaţii neplăcute, poate să-şi rupă puţin din timpul său liber şi să adreseze o cerere scrisă preşedintelui şi administratorului în care să solicite anumite informaţii. Dacă constată că este tratat cu indiferenţă sau nu i se permite accesul la acte şi informaţii, este limpede că ceva se întâmplă. Şi acolo unde există transparenţă şi deschidere, nu strică o dublă verificare. Nimeni nu trebuie să fie supărat, nici preşedinte şi nici administrator, de faptul că anumiţi proprietari se informează şi/sau doresc să fie în mod constant informaţi.

Până la urmă este dreptul dumneavoastră. Uzaţi de drepturile menţionate în acest material pentru a nu băga mâna in buzunar. Indiferenţa costă.  

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite