Nicuşor Dan, preşedintele USB, după anunţul amânării fuziunii RADET - ELCEN: „S-a aplicat falimentarea cu bună ştiinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat în timpul unei conferinţe de presă de la Galaţi că fuziunea RADET – ELCEN nu mai este posibilă. Declaraţia ministrului i-a pus pe jar pe angajaţii regiei, dar şi pe cei din Primăria Capitalei.

Declaraţia lui Andrei Gerea de ieri i-a deranjat foarte tare atât pe sindicaliştii RADET, cât şi pe cei din cadrul Primăriei Capitalei. Ministrul spunea ieri că fuziunea RADET - ELCEN nu mai este posibilă. 

„Acum fac trimitere la un capitol care sigur va intra probabil şi în dezbatere publică, şi anume situaţia şi de la Bucureşti, unde Radet, de exemplu, înregistrează datorii foarte mari către Elcen şi unde s-a pus problema unei fuziuni între Elcen şi Radet, dar sub forma în care Elcen ar fi trecut la Radet, adică cel care avea de încasat era înghiţit de către cel care avea de dat. Acest lucru nu s-a putut face, pentru că există şi o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie anul trecut, deşi la un moment am avut intenţia de a face acest lucru.

Nu mai este posibil, nu mai este posibil transferul cu titlu gratuit al unor astfel de active, soluţia fiind ori astfel de asocieri, ori adică, spre exemplu, transformarea Radet în societate comercială şi intrarea într-o asociere cu Elcen, ori în cazul lor, probabil, insolvenţă sau faliment…mă rog în cazul lor sunt alte probleme acolo.

În cazul Galaţiului asta e soluţia posibilă şi care va pune municipalitatea în postură de acţionar majoritar şi care speram noi va reuşi să gestioneze această nouă asociere, problematică extrem de dificilă la nivelul municipiului, acolo unde se înregistrează datorii foarte mari la plată de către cei care primesc aceste serviciii şi trebuie ca toţi să conştientizăm că fără plata acestor servicii nimeni nu va primi gratis apa caldă sau căldură“, a precizat ministrul, potrivit Mediafax.

Sindicaliştii: „Asta este o prostie“

În replică, sindicaliştii RADET susţin că această decizie este „o prostie“ şi că este foarte clar că, de fapt, ar exista un scop clar la mijloc. De asemenea, Ioana Stoica, reprezentanta sindicaliştilor RADET a precizat că în acest moment regia se află pe marginea prăpastiei şi că abia reuşeşte să supravieţuiască din pricina subfinanţării. Mai mult decât atât, Stoica a declarat că RADET a luat materiale necesare reparaţiilor pe datorie şi sper să ajungă să le plătească la timp.  

Şi viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, se declară nemulţumit de această situaţie şi spune că neoficial existau zvonuri că în cele din urmă se va ajunge la această situaţie în care fuziunea nu va mai putea avea loc.

Nicuşor Dan atacă: „S-a aplicat falimentarea cu bună ştiinţă“

Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) atrage atenţia ca peste un milion din locuitorii Capitalei riscă să rămână din toamnă fără căldură în apartamente, din cauza situaţiei extrem de grave a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, care se află în executare silită şi e ameninţată de faliment.

Aflat miercuri la Galati, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că situaţia RADET va intra în curând în dezbatere publică, lăsând astfel să se înţeleagă că s-a ajuns într-un punct critic, în care cel mai probabil viitor pentru Regie devine falimentul.

USB consideră că situaţia de la RADET este cea mai evidentă probă a dezinteresului administraţiei conduse de Sorin Oprescu, de şapte ani primar al Capitalei.

„La RADET s-a aplicat de ani de zile modelul de insucces din România tranziţiei, adică falimentarea cu bună ştiinţă, ca preambul pentru insolvenţă şi lichidare. „Planurile fanteziste, aberante ale primarului general Sorin Oprescu au lăsat, de fapt, RADET să intre în paragină. În 2013, primarul Oprescu imagina un scenariu conform căruia în 2 ani de zile, prin modernizări ale CET-urilor şi sistemului de distribuţie a energiei termice, bucureştenii ar fi ajuns să nu mai plătească nimic pentru căldură. Ironia amară e că, într-adevăr, acest lucru s-ar putea întâmpla, dar nu pentru că primarul general a creat un sistem-minune cu costuri zero pentru căldură, ci pentru că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură prin falimentul RADET”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele grupului de iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

Liderul USB a criticat lipsa oricărei preocupări pentru a preveni această situaţie, precum şi lipsa unui plan de măsuri care să ducă la reducerea costurilor cu energia termică furnizată bucureştenilor. „Proiectul de absorbţie al ELCEN de către RADET propus de primarul Oprescu a fost doar o încercare de a şterge datoria de aproape un miliard de euro a RADET către ELCEN. Decizia Curţii Constituţionale nr. 574/2014 arată că preluarea este imposibilă. Investiţii în modernizarea sistemului de producţie şi distribuţie a energiei termice nu s-au făcut aşa cum ar fi trebuit, datoriile RADET au crescut an de an sub ochii unui primar incompetent sau rău interesat, iar acum ne-am trezit în această situaţie. Dacă RADET intră în faliment, acest lucru va fi consecinţa directă a administraţiei dezastruoase a primarului Sorin Oprescu”, a spus Nicuşor Dan.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul consideră că un plan adecvat pentru problema căldurii ar presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani, în propriile generatoare de energiei ale primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi, în mod real. În loc de un astfel de plan, ani de zile s-a subvenţionat risipa, fără să se investească, de fapt, în stoparea ei. În acelaşi timp, sume imense s-au dat pentru panseluţe şi trandafiri ori pentru asfaltări şi reasfaltări suprabugetate.

USB reaminteşte că RADET se află în executare silită, solicitată de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) pentru datorii de 118 milioane de lei. Valoarea totală a datoriilor RADET se ridică la 3,8 miliarde lei, existând riscul real al opririi furnizării de gaze pentru această regie care, deja, se află în situaţia de a nu mai putea face reparaţii curente din cauza blocării conturilor.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite