Nu mai vreau să plătesc niciun leu în plus la întreţinere. Ajunge! Vreau să văd că se şi face ceva

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via desteptarea.ro
FOTO via desteptarea.ro

Fiind perioada în care au loc adunările generale, una dintre problemele de pe ordinea de zi o reprezintă colectarea diferitelor sume pentru: reparaţii lift, reparaţii terasă, reparaţii/înlocuit ţevi etc. adică, colectare fond de reparaţii.

Întrebarea care se pune este: ce s-a întâmplat cu banii colectaţi ani de zile, pentru că în bloc, în afară de câteva cârpeli, nu se vede nimic. Nu s-a reparat terasa (tot plouă), nu s-au înlocuit conductele (tot se sparg), iar în listele de întreţinere sunt introduse toate reparaţiile. Astfel, constatarea proprietarilor este că, am plătit an de an şi nu am simţit efortul făcut în niciun fel.

Trebuie menţionat că Legea 230/2007 prevede faptul că, constituirea fondului de reparaţii este obligatoriu. De asemenea cade în sarcina asociaţiei repararea/remedierea defecţiunilor/disfuncţionalităţilor ce vizează partea comună, indiferent dacă costul este unul nesemnificativ sau unul consistent.

Însă, de aici şi până la a „băga” mâna în buzunarul proprietarilor pentru colectarea unor fonduri din care nu s-a făcut nimic notabil ani de zile şi să nu poţi da o explicaţie logică şi cu fundamentare în gestiunea asociaţiei ce s-a întâmplat cu banii colectaţi este cale lungă. Aşa se face că în nenumărate asociaţii, fondul de reparaţii colectat ba a dispărut ca prin magie, ori a fost „tocat” pe tot felul de cârpeli de doi bani, ori a fost „băgat” în facturile de utilităţi.

Toate variantele sunt greşite, în condiţiile în care acest fond de reparaţii colectat lună de lună este obligatoriu a fi folosit numai la sporirea confortului locatarilor. S-a ajuns astfel la reticenţa proprietarilor, justificată, de a mai achita lună de lună (10, 15 sau 20 lei) pentru posibile viitoare reparaţii fără a exista un plan clar şi transparent de realizare a unor lucrări. Toţi conştientizează utilitatea acestui fond însă la fel de bine toţi doresc să vadă că se şi face ceva de calitate şi în folosul tuturor.

Prin urmare, s-a ajuns în punctul în care din cauza celor de mai sus, proprietarii refuză să mai accepte sume de plată fără a exista clar un plan de acţiune, cu determinarea clară a investiţiei, cu o selecţie de oferte transparentă etc. Gata! Proprietarii s-au săturat să mai plătească ceva posibil, eventual etc. Vor implicare şi vor să vadă că se face ceva şi în beneficiul lor, atât timp cât este vorba de sume achitate din buzunarul lor.

Câtă dreptate aveţi. Vă felicit.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite