O modificare la legea Asociaţiilor de proprietari. Şi ce! Praf în ochi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 15.03.2015 a fost publicată în M.O. nr.172/2015 Legea 34/2015 care aduce modificări articolului 36 din Legea 230/2007, fiind introdusă o nouă atribuţie pentru administrator, la litera “g”, astfel:

g) informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătura proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari.

Ca de obicei, legislaţia privind asociaţiile de proprietari este tratată superficial, fără o consultare a celor care în mod efectiv sunt angrenaţi în această activitate şi fără a se avea în vedere posibilitatea de aplicare în practică a modificărilor legislative.

Modificarea avută în vedere, în opinia mea, va avea un efect puţin peste 0 (zero). Administratorii care ani de zile au tratat cu indiferenţă proprietarii, cu siguranţă, nu se vor apuca ei, de mâine, să facă informări. Pe de altă parte, revenind la veşnica problemă a implicării: preşedintele de cele mai multe ori semnează “ca primaru’ ” iar cenzorul … o da, cu cenzorul este o altă problemă. Dacă este o persoană fizică care face această activitate de verificare a situaţiei trimestriale va cere o majorare a remuneraţiei (muncă în plus), dacă este o persoană juridică va solicita o majorare a contravalorii contractului, fiind un serviciu suplimentar. Raţionamentul este valabil şi pentru administratori.

Pe de altă parte, având în vedere dezinteresul proprietarilor faţă de asociaţia de propritari, afişarea unei astfel de situaţii la avizier nu reprezintă decât o alta hârtie afişată pe care ori nu o înţelegem ori nici măcar nu ne sinchisim să o lecturăm.

Cu privire la informarea prin poştă electronică, precizez că o mare parte nu au acces la un calculator deci nu au posibilitatea de a fi informaţi.  

Simpla afişare a unei situaţii sau transmiterea unei foi către proprietari prin poştă electronică, este lipsită de orice fel de finalitate dacă proprietarii nu au acces şi la datele şi informaţiile din spatele acelei situaţii. Sau cu alte cuvinte, dacă nu ai acces la actele care conduc la situaţia trimestrială afişată, aceasta din urmă rămâne, în opinia mea, o simplă situaţie. Dacă cenzorul şi preşedintele nu se implică în verificarea reală şi cu simţ de răspundere a respectivei situaţii, aceasta rămâne o simplă foaie.

Este un pas important spre o normalitate, transparenţă, responsabilitate pentru cei implicaţi în viaţa curentă a unei asociaţii ÎNSĂ NU ESTE SUFICIENT.

Spuneam în titlu ŞI CE!. Păi, dacă nu avem niciun fel de sancţiune în situaţia în care acest punct “g” (fără nicio aluzie) nu este “atins”, respectat, evident că administratorul nici măcar nu o să se obosească să o realizeze (situaţia/informarea).

Piaţa a dat şi rezolvarea la această chestiune a informării, fără a fi “reglementată”, în sensul că există atât administratori persoane fizice care afişează lună de lună sumele achitate/încasate etc, cât şi societaţi de administrare care pe lângă afişarea operaţiunilor, emit lunar fişa de apartament în care sunt defalcate toate cheltuielile lunare raportate la fiecare proprietate şi un istoric al activităţii din luna respectivă.

Prin urmare, acolo unde s-a dorit s-a şi materializat această informare. Acolo unde nu se doreşte, în opinia mea, aşa cum este această modificare redactată, mi se pare inoperabilă.

Pe de altă parte, personal mă deranjează textul de lege, care face trimitere numai la membrii asociaţiei de proprietari, adică numai membrii au acces la această informare trimestrială, ceea ce înseamnă că dacă sunt proprietar dar nu sunt membru al asociaţiei sau sunt chiriaş, nu pot beneficia de facilitatea/prevederea legală de a fi informat. Ce ziceti? Cei care au votat stau cumva la bloc?

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm consultaţi şi pagina noastră Consultanţă Asociaţii Proprietari .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite