Ovidiu Oana-pârâu, colecţionarul de clopote antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dorinţa de a demonstra ce înseamnă o colecţie adevărată, bucureşteanul Ovidiu Oana-pârâu s-a apucat de strâns clopote din toate colţurile lumii.

„Toate lucrurile ciudate încep ciudat“, spune Ovidiu Oana-pârâu despre pasiunea pentru clopote. Le numeşte bijuterii şi s-a apucat să le colecţioneze cu 12 ani în urmă din dorinţa de a demonstra ce înseamnă o colecţie adevărată şi nu o adunătură de obiecte. Totul a început cu un „clopoţel al prosperităţii” pe care l-a primit de la soţia lui. De atunci a tot început să strângă, să se intereseze de istoria lor şi să afle povestea fiecărui clopot în parte. A descoperit astfel că toate, clopote, clopoţei sau zurgălăi, spun lucruri interesante care ar merita auzite şi de cei care nu cunosc acest domeniu.

Vrea să deschidă un muzeu al clopotului
După ce a adunat în jur de 300 de „bijuterii“ s-a gandit că cel mai bun loc în care ar putea să stea, ar fi un muzeu destinat special clopotului. Pentru ca acestea să fie văzute şi de alţi pasionaţi sau de curioşi, i-a venit ideea de a solicita primăriei un spaţiu în care să le expună. „Vila Minovici. Dacă tot i se spune Vila Clopoţei, m-am gândit că ar fi o locaţie bună pentru un posibil muzeu al clopotului. Ei fac un muzeu, eu îmi donez colecţia şi arătăm tuturor ce avem noi. Ar fi singurul muzeu al clopotului din Europa“, spune Ovidiu. Un astfel de muzeu există însă la Beijing, iar după părerea colecţionarului, dacă ar fi şi la noi în ţară unul, cu siguranţă ar atrage vizitatori.

Cunoaşte poveştile clopotelor
Astfel, timp de 12 ani a adunat clopoţei din zeci de ţări, unii luaţi chiar de el, alţii primiţi de la prieteni. Din Pakistan, Nepal, Argentina, Brazilia, cu specific otoman sau asiatic, adunaţi de la noi din ţară, toţi sunt la fel de importanţi pentru Ovidiu Oana-pârâu. „Toţi sunt valoroşi ca poveste. Valoarea materială nu poate fi estimată. Important este că toţi spun ceva, spun poveşti despre oameni şi culturi“, spune colecţionarul.
Cel mai vechi clopot, după estimările lui, este unul sirian. „Din cărţile citite, documente, izvoare şi descrieri am constatat că are în jur de 4.000 de ani. De asemenea, am cerut ajutorul bisericii să mă lase să mă documentez în biblioteca parohială“, adaugă el.
Fotografii: Lucian Muntean
Carte dedicată clopotelor
Văzând că nu există nicio carte în care să se fi scris istoria clopotelor, s-a gândit să o scrie chiar el, pornind de la ideea că acest obiect are un limbaj unic în lume indiferent de formă sau material. „Clopotul s-a transformat în mesaj codificat, devenind element de comunicare“, spune colecţionarul. Astfel, în cartea sa, povesteşte despre istoria şi întrebuinţările clopotului în toate vremurile.

Colectia de clopote
Colectie

Câţi colecţionari de clopote avem în ţară?
Pasiuna asta nu este una desîntâlnită la noi în ţară. Există vreo 12 colecţionari. În America însă, a fost înfiinţată o adevărată asociaţie cu peste 1.400 de membri.

Ce cuprinde cartea „Clopotul, limbaj universal”?
Este structurată în trei părţi, prima cuprinde poezii despre clopote extrase din literatura universală, partea a doua cuprinde istoria clopotului, răspunsuri despre originile din diferite ţări, iar cea de-a treia, cuprinde un album cu clopote faimoase în lume.

Ce-i place
„Îmi place sportul şi tocmai de aceea am ales să îl practic şi ca meserie şi, de asemenea, îmi place să umblu hai-hui prin lume”, spune Ovidiu Oana-pârâu.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii meschini, falşi sau cei care nu îşi asumă responsabilităţi indiferent de consecinţe şi nici neasumarea răspunderii oamenilor faţă de problemele ţării”, adaugă el.

clopote

Născut 23 iunie 1953, comuna Şercaia, judeţul Braşov
Studii Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Ocupaţie profesor de educaţie fizică la Şcoala nr.139 „Mircea Santimbreanu” şi profesor marketing sportiv la „Şcoala Naţională de Antrenori”
Familie este căsătorit şi are o fată şi un băiat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite