Pasajul Piaţa Presei Libere: 10 luni pentru 550 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şantierul pentru construirea Pasajului rutier Piaţa Presei, un proiect controversat de organizaţiile pentru protecţia mediului, a fost deschis, iar lucrările vor demara în câteva zile şi urmează a fi terminate în zece luni.

Amenajarea şantierul pentru construirea unuia dintre cele mai controvorsate proiecte de infrastructură din Capitală, Pasajului rutier Piaţa Presei Libere, din Sectorul 1, a început zilele acestea. Conform proiectului, construcţia va dura zece luni, iar pasajul va fi funcţional cel târziu la începutul anului viitor. Proiectul a stârnit, până acum, discuţii aprinse între reprezentanţii Primăriei Capitalei şi membrii mai multor ONG-uri pentru protecţia mediului.

Ion Dedu, şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, explică, însă, că lucrările propriu-zise vor debuta în câteva zile, în funcţie de „cum se mişcă constructorii“, firma Apolodor. „Sunt şi câteva riscuri legate de devierea unor conducte de apă, dar şi altele la care ne aşteptăm, datorate arterei foarte vechi existente în această zonă. Termenul de predare a lucrării nu va depăşi, însă, începutul anului 2015“, a precizat Dedu. Pentru amenajarea pasajului au fost alocaţi din bugetul Primăriei Capitalei nu mai puţin de 104 milioane de lei.

Două căi de ieşire

Conform proiectului, pasajul rutier de la Piaţa Presei Libere va avea o lungime de 550 de metri şi va fi construit în formă de „Y“, fiind proiectat cu două ieşiri. „Intrarea se va face dinspre Fântâna Mioriţa, pe zona din dreapta a şoselei Bucureşti - Ploieşti. Una dintre ieşiri va fi spre Şoseaua Kiseleff, în dreapta benzii de mers către Arcul de Triumf, iar cea de-a doua ieşire va fi către Bulevardul Mărăşti“, explică Ion Dedu.

Ca beneficiu principal, mai susţine oficialul Primăriei, se va fluidiza traficul în zonă: „Printre avantaje se numără şi economia de carburant, care se traduce în reducerea poluării mediului, dar şi timpul câştigat în trafic de bucureştenii care vor utiliza pasajul“, susţine şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

Zeci de copaci defrişaţi

Pentru realizarea pasajului urmează să fie tăiaţi circa 50-60 de arbori din zonă. 

„După finalizarea lucrărilor, se vor planta copaci în zona respectivă. Nu defrişăm sub nicio formă, probabil că, la final, vom avea mai mulţi copaci plantanţi decât la început“, a declarat directorul Dedu.

Noul pasajul va permite subtraversarea zonei pe orice direcţie, urmând să facă legătura dintre transportul public de suprafaţă, respectiv linia de tramvai şi liniile de autobuze, cu staţia viitoarei Magistrale 6 de metrou. Pentru ca bucureştenii care trec prin zonă cu maşina să nu fie afectaţi de lucrări, reprezentanţii municipalităţii au anunţat că vor lucra etapizat, iar circulaţia se va desfăşura în condiţii optime, cu mici restricţii.

Activiştii de mediu: „Este un pasaj inutil”

Reprezentanţii „ECO-CIVICA”, organizaţie nonguvernamentală care se ocupă de protecţia mediului, au declarat, pentru „Adevărul”, că sunt total împotriva realizării pasajui, fiind unul prea costisitor şi cu efecte negative asupra zonei, una foarte veche şi frumoasă a Capitalei.

„Este atacată în instanţă această lucrare. Noi nu suntem de acord cu realizarea pasajului pentru că investiţia nu se justifică. Acolo nu ai voie să tai nici măcar o rămurică, dar ei au în plan să taie sute de copaci într-o zonă istorică”, susţine Dan Trifu, vicepreşedintele ONG-ului. 

Trafic îngreunat în Centru

De asemenea, acesta precizează că problemele nu se opresc doar la tăierea arborilor, ci continuă cu poluarea mediului, pentru că, spune Trifu, pasajul nu va face altceva decât să încurajeze traficul rutier către central oraşului: „Tot ce face pasajul acesta este să aducă traficul către zona central. Este un pasaj inutil, care aduce o aglomerare foarte mare”. 

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că lucrările de la noua magistrală de metrou vin la pachet cu alte defrişări în aceeaşi zonă. „Puteau măcar să aştepte să vadă ce se va întâmpla după ce metroul va trece pe acolo, nu să se apuce de pasajul acesta înainte să fie gata magistrala”, a mai precizat reprezentantul „ECO-CIVICA”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite